RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Képjátékok | Stilizált arcok

Arcképtár

Stilizált arcokat akkor is készíthetünk, ha történetesen szabad kézzel nem is tudunk rajzolni, mert szerencsére a GIMP sok mindent megold helyettünk. Az alábbi képek kilenc havi autodidakta GIMP tanulás után készültek. Alapvetően két funkciót használtam fel az előállításukhoz: a Domborítást és az ún. "Színgörbe manipulációt", bár egyes esetekben enélkül lett megoldva a feladat. Az önbizalommal egyelőre még nem rendelkező felhasználók megismerkedhetnek a technika lényegével az Arc rajzolása tutorial oldalon, amelyhez még két melléklet oldal is csatlakozik, hogy az olvasók teljes körűen átláthassák az alábbi képek készítésének módját. Az "alap-rajz" minden esetben igen egyszerű, csak a legegyszerűbb GIMP-funkciók kellenek hozzá. A formai variációk azután már I-görbítéssel alakíthatók ki.


Variációk egy alap arcképre

Óidők

Asszony az ókorból hangulatú kép.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Színház

Színházi plakátterv.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Ördög és koponya

Ördögfej fekete háttérben.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Képregény

Férfifej mediterrán háttérben. Képregényhez hasonló illusztráció.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

A feldolgozásokra kattintva a nagyobb méretű változatok is megtekinthetők.


A feldolgozások gépi rajzzal készült kiindulási alapja. Félprofilba átalakított kiindulási arc képe.

A fenti négy kép alapja egyaránt a balra látható, egyszerű arcforma, és az "Óidők", valamint a "Színház" közvetlenül ebből is készült. Ilyet nagyon könnyű rajzolni a GIMP-pel, mert csak az ellipszis-kijelölés funkciót kell használni hozzá, lágy szélekkel, és némi pöttyöket meg egy egyenes vonalat kell még elhelyezni a rajzunkon. A száj maszatolással már kihúzható, és az egész "tojásfej" azután már bármilyen alakúra igazítható az I-görbítés elnevezésű funkcióval.

A jobbra látható kis alapkép is a baloldaliból készült I-görbítéssel: az arc bal fele keskenyítve lett, a jobboldali és az agykoponyai rész pedig szélesítve. Mindkét átalakításhoz az I-görbítés Áthelyezés funkcióját használtam. A szemek tekintetének irányát és a száj elhelyezését is ezzel állítottam be. A Megnövelés funkcióra csak egyszer volt szükség: a száj megnagyobbításához. Még egy apró adalék a félprofilos rajzhoz: Vetett árnyékot is alkalmaztam, hogy a feldolgozáskor erősebb térhatást kapjak. A jobbra fönt látható két kép közül az "Ördög és koponya" az árnyékolt félprofilból született, a "Képregény" pedig az árnyékolatlanból.

Ha van már ilyen képünk, akkor azon csak le kell futtani a Domborítást, majd ennek eredményén a Színgörbét kell manipulálnunk az Érték csatornán. A munkánk eredményeképpen kapott rétegeinket azután tetszőleges sorrendben és rétegmódban kombinálva, egymástól látványosan különböző, stilizált arcokhoz juthatunk. Aki szeretne hasonló arcokat rajzolni, tekintse meg egy példa leírását az Arc rajzolása tutorial oldalon.Fölfelé mutató nyíl.Fel

Barna szemmel

Kelet

Keleties külsejű férfi.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Bálvány

Kéken-vörösen izzó bálványszobor képe.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]


Szakállas

Szakállas férfi arcképe.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Szalagarc

Fémszalagokból szőtt arc.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]


Az egyik alap arcforma.

Ezekhez a változatokhoz tartozó alap-rajz előállításáról tutorial, magyar nyelvű leírás is készült Arc rajzolása címmel, ahol az eredeti arcforma megtekinthető.

A feldolgozásokra kattintva a nagyobb méretű változatok is láthatók.

Fiatal lány

Fiatal lány arcképe.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]
Ez az öt feldolgozás is egyetlen közös alapból készült, legfeljebb a kiindulási "tojásfej" I-görbítéssel balra, vagy jobbra lett forgatva. Jobboldalt felül látszik az a változat, amelyből a "Szakállas", a "Szalagarc" és a "Fiatal lány" készült. A lányképhez neonos élkeresés és (a Szűrők alatt található) Görbítés lett alkalmazva, szemben a többi képpel, amely A Színek alatti Görbékkel módosítja a Domborítást.Hölgy papírkötésben, fehérben és feketében

Papírkötésben

Hölgy képe gyűrött papírt ábrázoló háttér előtt.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Szellemkép

Hölgy szellemképe.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Afrodiziákum

Fekete bőrű hölgy képe. Neon élkereséssel készült feldolgozás.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]


A feldolgozások szabadkézi rajzzal készült kiindulási alapja.

A baloldali három változat egy- és ugyanazon alap-rajzról készült, amelyet, némi felbátorodás után már szabadkézzel készítettem, kivéve a köntös árnyékolását. Ez az alapkép sem mondható igazán látványosnak, különösen, ha a feldolgozásokkal hasonlítjuk össze.

A bal felső kettő kép, a háttér különbözőségét leszámítva, abban tér el egymástól, hogy a munka során keletkezett rétegek más és más rétegmódba vannak állítva, viszont a harmadik nem domborításos-színgörbe manipulációs módszerrel készült, hanem neonos élkereséssel.

A feldolgozásokra kattintva a nagyobb méretű változatok is megtekinthetők.A kép előállításához GIMP for Windows 2.4.2 képfeldolgozó programot használtam a sourceforge.net jóvoltából.


 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon