RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Képjátékok — Sarki fény alapképei/Tutorial

2009 január

(A Mozgókép/Sarki fény GIF-mozgókép oldal háttéranyaga)

Sarki fényhez használt maszkok. Fénycsík.

Ez az oldal azt mutatja be, hogy hogyan készültek a Sarki fény GIF-mozgókép forrásképei. Összesen 5 képre volt szükség, amelyből kettő egyrétegű .xcf gép: a feny.xcf pasztellszínű fénycsík, amelynek .jpg kiterjesztésű változata balra látható, és az egbolt.xcf háttérkép, amely .jpg formája pedig alul nézhető meg.

A színes területek korlátozásához és határvonalaik mozgatásához pedig három, egyenként 10-képkockás mozgókép készült a GIMP saját Animációs funkciójával. Ennek a három fényredő maszk mozgóképnek az első kockái láthatók fekete-fehér színben balra legfelül.
A leírás az alapokon már túljutott, közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak íródott. A gyorsbillentyűk esetében a "gyárilag" megadott kódokat alkalmazom.

Csillagos égbolt: háttérkép.

Csillagos égbolt

1. ábra

Színátmenet beállításai.

Nyissunk egy 600x600 képpontos új képet a GIMP főablakában a Fájl menüjéből az Új utasítással (vagy Ctrl+n gyorsbillentyű kombinációval). Ezt később majd le fogjuk kicsinyíteni, de a munkához kényelmesebb a nagyobb méret. Mindegy, hogy milyen rétegkitöltési módban/színnel nyitjuk a képet. Mentsük el tetszőleges, például alapkep.xcf néven egy külön mappába, amit kifejezetten erre a célra nyitottunk, és például a Sarki fény nevet adtuk neki. A Párbeszédablakok közül a Rétegekre és az Eszközbeállításokra lesz szükségünk. Nyomjunk l-t (L, mint Lajos) a billentyűzeten, hogy bekapcsoljuk a Színátmenet festőeszközt, a párbeszédablakában (1. ábra) pedig válasszuk ki az átmenetek közül az Incandescent-et. A lefutási forma legyen Lineáris, Ismétlés nincs, az Eltolást állítsuk 80-ra, a mód Normál, az Átlátszatlanság 100% marad. Az adaptív túlmintavételezést nem kell bekapcsolni. Azért alkalmazunk ilyen mértékú eltolást, hogy a színátmenetet csak egy keskeny sávra korlátozzuk, mert a leendő GIF-mozgóképünkben éles határvonalú sávokra szakadozna az átmenetes terület, rontva az illúziót.

A beállított színátmenettel a képünk tetejétől az aljáig húzzunk egy szakaszt, a Ctrl gombot lenyomva tartva, hogy függőleges legyen a szakaszunk. Az eredményen még sötétítünk, késő alkonyi tájat szimulálva, a Színek alatti Fényerő-kontraszt funkcióval (2. ábra).

2. ábra

Fényerő-kontraszt ablaka.

A Kontraszton nem változtattam, de a Fényerőt -127-re állítottam.

3. ábra

Téglalap-kijelölés.

Kapcsoljuk be a Téglalap-kijelölést (például az r gyorsbillentyűvel), ablakában (3. ábra) pedig jelöljük be a lágy szélt, annak sugarára pedig állítsunk be 20-at. A többi érték maradhat az alapértelmezett.

4. ábra

Téglalap-kijelölés a képablakban.

5. ábra

Kép a képablakban.

Húzzunk téglalap-kijelölést a képünk alsó sávjában, ahol még sárga színű a háttér. A baloldali illusztráció a kép bal alsó sarkát mutatja 252% nagyításon. A kijelölést töltsük ki fekete színnel (Szerkesztés alól, nálam Kitöltés az előtér színével, mert ez volt fekete), majd a Kijelölés alatt válasszuk a Semmit. Ezzel elkészült a távolság miatt elmosódónak látszó láthatárunk és a föld. Az eredmény az 5. ábrán látható, amely a kicsinyített képet mutatja.

6. ábra

Faecsetek.

Utána a p gyorsbillentyűvel kapcsoljunk át az Ecseteinkre, azok közül is a fa-ecsetekre. Ilyenek ingyen letölthetők számos honlapról, ki-ki használja a sajátjait. Magam getfirefox ecseteit használom. Ugyan a képünk kis méretű lesz, mindazonáltal az alapkép rajzolásakor figyelembe vehetjük, hogy sarki fény vagy az északi (aurora borealis), vagy a déli (aurora australis) sarkkör környékén fordul elő. Most északi fényt rajzolunk, ezért a horizont előtt fák is elhelyezhetők, de azért lehetőleg ne pálmafa-ecsetet válasszunk a célra. A 6. ábrán látható ecsetek között például lombnélküli fa is van, ami a hideg és a sarkkör képzetét kelti, tehát bátran élhetünk vele, és használhatjuk még a fenyőféléket is.

7. ábra

Fenyőfa-ecset beállításai.

A láthatárhoz közelebb eső fákat-bokrokat kisebbre méretezzük, és az ecseteik Átlátszatlanságát ekkor csökkentsük 30-50% közé. Ezeket a fákat magasabbra helyezzük el. A közelebbi növényzetet pedig méretezzük nagyobbra, vegyük őket teljesen átlátszatlanra, és lejjebbre rakjuk a képen belül. A 7. ábrán példaképpen egy fenyőfa beállításai látszanak. Méretezés 0,08, Átlátszatlanság 36,4%.

8. ábra

Horizontvonal növényzete.

A 8. ábra a nagy, 600x600 képpontos képünk egy kis részletét mutatja a már felrakott növényekkel.

9. ábra

Sparks-ecset beállításai.

Most nyissunk új réteget, képméretben, azaz 600x600 képponttal, a réteg kitöltésének módja pedig legyen átlátszó. Az ecseteink közül most válasszuk ki a Sparks (szikrák) ecsetet. A Módja maradjon Normál, az Átlátszatlansága 100%, a Méretezését vegyük kicsire, pl. 0,40-0,50-re, az Elszórást pedig felülírással állítsuk be 25,00-re (majd nyomjunk Entert). A kép felső részében húzzunk rövid szakaszt a kurzorral, majd a Méretezést vegyük lejjebb, pl. 0,30-ra, és rakjunk fel újabb csillagcsoportokat. A láthatárhoz (horizont) közel vigyük le az ecset átlátszatlanságát 50% körülire, hogy halványabb csillagokat kapjunk (ott vastagabb légkörön kell keresztül jönnie a fénynek, amiből így többet nyel el a légkör, és kevesebb jut a szemünkbe).

10. ábra

Háttérkép.

A fölösleget radírral (Shift+e) szedjük ki, ha szükséges. Vegyük le a kép nagyítását 25%-osra (a majdani végleges képméretre), és így állítsuk be a csillagos réteg átlátszóságát a Rétegek párbeszédablakában. Az enyém 80%-osra lett véve, Normál rétegmódban. Ha készen vagyunk, akkor a Kép alatt válasszuk az Egy réteggé lapítást. Biztos, ami biztos, őrizzük meg ezt a képet, tehát a Kép menüjéből kétszerezzük, a másolatot méretezzük át 150x150 képpontosra (Kép menüjéből a Kép átméretezése), és mentsük el egbolt.xcf néven a Sarki fény nevű mappába, amit szándékosan ehhez a mozgóképünkhöz nyitottunk.

Masznak használt fényredő mozgóképek

11. ábra

Útvonal körberajzolása.

Nyissunk egy 300x300-as képet (később le fogjuk kicsinyíteni) fekete rétegkitöltési móddal, adjuk neki a maszk.xcf nevet és mentsük el a Sarki fény mappánkba. A fekete háttérréteg fölé nyissunk egy új réteget, szintén 300x300-as méretben, de most átlátszó rétegkitöltéssel. Az ecsetek (p gyorsbillentyű) közül válasszuk ki a Circle Fuzzy (13)-ast, állítsuk 1,00-re a Méretezését, ha más értéken volna, és hagyjuk meg a többi alapértelmezett beállítását is. Előtérszínnek állítsunk be fehéret, ha nem ezen állnánk (pl. d: alapértelmezett színek, x: színek felcserélése). A b gyorsbillentyűvel kapcsoljuk be az Útvonalak eszközt. Rajzoljuk ki vele a 3 leendő fényredőnk közül a legfelsőnek szánt alsó ívét. Viszonylag laposra vegyük a görbületét, különben úgy nézne ki a képünk, mintha a sarki fény alatt állnánk, de a csillagos égboltunk alsó láthatára miatt ez hiteltelen perspektívát jelentene. Az Útvonalak párbeszédablakában, vagy a képablakban a Szerkesztés alatt hívjuk meg az Útvonalak körberajzolását. Annak felbukkanó ablakában válasszuk a Körberajzolást festőeszközzel, azon belül is az ecsetet, és azzal végeztessük el a műveletet.

12. ábra

Kép a képablakban.

A 12. ábrán egyszerre látszik még az útvonal, és annak kirajzolása is fehér színű ecsettel.

13. ábra

Festékszóróval kiigazított vonal.

Ezután nyomjunk a-t (Festékszóró), és az Eszközbeállítások párbeszédablakában méretezzük 5,00-re a Circle Fuzzy (13)-as ecsetünket, az Átlátszatlanságát pedig vegyük le 50%-ra. Az x billentyűnk lenyomásával cseréljük fel a színeket, hogy most a fekete legyen az előtérszínünk, és a vonalunk két szélét sötétítsük be úgy, hogy az fokozatosan elhalványodni látsszon. Utána vigyük fel a festékszórónk átlátszatlanságát 100%-ra, a méretezését viszont vegyük vissza kb 2,00-re. Ezzel helyenként húzzunk fekete függőleges csíkokat a fehér vonalunkba, a 13. ábrán látható módon.

Az átlátszó alapú rétegünket forgassuk el jobbra, azaz az óramutató járásával egyező irányba a menüsorból a Réteg>Átalakítás>Elforgatás 90 fokkal jobbra utasítással. Ezután a Kép menüpontból az Egy réteggé lapítással egyesítsük a két rétegünket. Készítsünk a rétegről másolatot, és a másolati, felső példányon dolgozzunk tovább.

14. ábra

Szél funkció alkalmazása.

Most a Szűrők menüpontjából a Torzítás alatt kattintsunk a Szél-re. Állítsunk be nekünk tetsző értékeket, de arra vigyázzunk, hogy a szélfújta csíkjaink vége ne érje el a képünk szélét. A példabeli képben a Stílusra a Szelet választottam ki, az Irány Bal volt, az Érintett él a Kezdő él volt, a Küszöbszintet 5-re vettem, a Szélerősség pedig 11 lett.

15. ábra

Torzítás/Eltolás ablaka.

Ezután a Rétegek párbeszédablakában kattintsunk az alsó, egyvonalas rétegünkre, amelyről az imént másolatot készítettünk, a felső réteg szemikonjával pedig kapcsoljuk ki annak láthatóságát. A Szűrők>Torzítás>Eltolás utasítással "recésítsük" az alsó fehér görbénket. Vízszintes eltolást állítsunk be, 5-ös mértékkel.

16. ábra

Fehér kísérőcsík kitörlése.

Kapcsoljuk be a Szín szerinti kijelölést (Shift+o), állítsunk be a Párbeszédablakában 1-es lágy szélt, kattintsunk a fekete háttérre, és fordítsuk meg a kijelölést (Ctrl+i), majd kattintsunk vissza a felső szeles fényredő rétegére és a szemikonjának helyére, hogy megint láthassuk. Ezután Szerkesztés>Kitöltés fekete színnel következik, majd a Kijelölés menüpontból a Semmit utasítással kapcsoljuk ki a kijelölést. Fekete ecsettel (pl. Circle (09)) tüntessük el a fehér kísérővonalat, ami megmaradt (l. 16. ábra).

17. ábra

Árnyékolt fényredő.

Fordítsuk vissza a fényredőt álló helyzetbe: Réteg>Átalakítás>Elforgatás 90 fokkal balra. Ezután Szűrők>Elmosás>Elmosás egyszer. Festékszóróval (gyorsbillentyű: a) fekete színnel, Circle Fuzzy (19) ecsettel, 50%-os átlátszatlansággal és 4,00-es méretezéssel árnyékoljuk a fényredőnket egy kicsit a hajlatokban. Ha gondoljuk, még Kézi elmosással (Shift+u) is elmoshatjuk egy kissé az alsó kemény recéket. Ezzel az első redőnk készen van.

18. ábra

Második fényredő nyomvonala.

A második redőnket még mindig ugyanebbe a képbe rajzoljuk bele, hogy igazítani tudjuk egymáshoz a redőinket. Nyissunk egy újabb réteget, megint átlátszó alappal, ismét 300x300-as méretben. Útvonalakkal (b) rajzoljunk újabb nyomvonalat az előző rétegünk alsó határa alá (Itt jegyzem meg, hogy aki kevesebbet akar dolgozni a végleges GAP mozgóképpel, az nagyobb távolságra rajzolja a második nyomvonalat az első redő határvonalától, mint ahogy én tettem, hogy a redők jobban elkülönüljenek egymástól!). Ismét a Circle Fuzzy (13)-as ecsettel, fehér előtérszínnel, 1,00-es ecsetmérettel rajzoltassuk körül az útvonalat (18. ábra). A továbbiakban ugyanúgy dolgozzuk fel, mint az első fényredőt. A szél alkalmazása előtt azonban az alsó, előző redőnkből megmaradt egyvonalas segédrétegünket léptessük fölfelé a második nyomvonalunkat tartalmazó átlátszó réteg alá, töltsük ki feketével, és erre fésüljük rá a felső, átlátszó rétegünket. Erről készítsünk aztán másolatot, és a felső példányban az előzőek szerint dolgozzuk ki ezt a redőt is. A Szél funkciónál ugyanazokat az értékeket állítottam be, mint az első fényredőnél (l. 14. ábra). A változatosság kedvéért ezt a réteget ne mossuk el Elmosással, hanem csak (Shift+u) kézi elmosással lágyítsunk rajta egy kicsit lágy szélű ecsettel (pl. Circle Fuzzy (19)-cel).

19. ábra

Harmadik fényredő nyomvonala.

Most nyissunk egy újabb átlátszó réteget is a második fényredőnk fölé, és az eddigiek szerint készítsünk egy harmadik redőt is, de ezt keskenyebb ecsettel, pl. Circle Fuzzy (09)-cel. Vehetjük cifrábbra is, mint az eddigieket, ahogy az a 19. ábrán látszik is, a második fényredő alá rajzolva. A Szél paramétereinél egy kivételével az előző beállításokkal dolgozhatunk, de az Erősséget vegyük le 7-re az eddigi 11 helyett, hogy ez a redő keskenyebb legyen az eddigi kettőnél. Ennél a rétegnél nem távolítottam el a fehér vonal recézett fekete kitöltése után megmaradt vékony fehér kísérővonalat, hogy a majdani fényredőnk egy kissé "pikánsabb" legyen. A három redő egymás mellett a 20. ábrán látható a legalsótól a legfelsőig.

20. ábra

A három redő egymás mellett.

A fölöslegessé vált 4. segédréteget az átláthatóság kedvéért ki is ejthetjük. Innentől kezdve a legalsó rétegtől fölfelé haladva készítsünk önálló képeket az egyes rétegekből a Ctrl+c (Vágólapra helyezés), majd Szerkesztés>Beillesztés másként>Új kép utasítással. A Névtelenként feldobott képeket méretezzük át 150x150 képpontosra, s a legalsó rétegből előállított képnek adjuk a maszk0.xcf nevet, a középső rétegből kapottnak a maszk1.xcf nevet, a legfelső rétegből kapottnak pedig a maszk2.xcf nevet.

21. ábra

Animáció/Hullámok.

Most következik a mozgóképpé alakítás: a maszk0.xcf kép menüsorában válasszuk a Szűrők>Animáció>Hullámok utasítást. Az Amplitudót, vagyis a hullámzás legnagyobb kitérését vegyük minimálisra, 1,0-re, a Hullámhossz pedig legyen elég nagy, 30,0. Így még hihető mozgást kapunk, ha a sarki fény mozgását szeretnénk szimulálni egy ingadozó kisülési mezőben. 10-re állítsuk be a képkockák számát, ha nem akarjuk, hogy nagy képet kapjunk, de azért már folyamatosnak ható mozgást szeretnénk.

OKézás után a program feldob egy Névtelen nevű képet. Ebben a Szűrők>Animáció>Lejátszás alatt nézzük meg, hoyg jó lett-e a mozgás. Ha igen, akkor mentsük el a Sarki fény mappánkba maszkfelso.xcf néven, mert ez lesz a legfelső fényredőnk maszkja. Más nevet is adhatunk neki, de vigyázzunk, hogy a név ne tartalmazzon számot, mert arra a GAP kiakadhat.
Ha elégedetlenek vagyunk az eredménnyel, akkor viszont csukjuk be a Névtelen képet a Lejátszás ablakával együtt, s fussunk neki újra a feladatnak, de most már más adatokkal. A maszk1.xcf képet is így dolgozzuk fel, ugyanezekkel a paraméterekkel, és a kapott 10-kockás mozgóképnek adjuk a maszkkozep.xcf nevet, a maszk2.xcf-ből kapott mozgókép pedig legyen maszkalso.xcf. Mindezeket mentsük a Sarki fény mappába.

Színes fénycsík

22. ábra

Összehúzás és csavarás.

Már csak egy forrásképet kell megrajzolnunk, a színes fénycsíkot. Ennél az a lényeg, hogy kétszer olyan széles (300 képpont) legyen, mint a végleges mozgóképünk, és két azonos térfele legyen, valamint a jobb és a bal széle illeszkedjen színben egymáshoz, mert így tudunk csak zökkenőmentesen végtelenített fényszalagot készíteni belőle a majdani mozgóképünkben. Nyissunk egy utolsó képet 300x300 képpontos méretben, mindegy, milyen rétegkitöltéssel. Mentsük el feny.xcf néven a Sarki fény mappába. Az l (L, mint Lajos) gyorsbillentyűvel kapcsoljuk be a Színátmenetet, s azok közül válasszuk ki a Pastel Rainbow-t (pasztellszínű szivárvány). A Ctrl-t lenyomva tartva húzzunk egy szakaszt vízszintesen a kép bal szélétől a jobb széléig az alapértelmezett beállításokkal (Normál mód, 100% átlátszatlanság, Eltolás nincs, Lineáris Forma, Ismétlés Nincs, Adaptív túlmintavételezés nem kell). Ezután a Szűrők>Torzítás>Csavarás és összehúzás funckióval csavarjuk meg egy kissé a képünket úgy, hogy azért a szélén még a kép szélével párhuzamosak maradjanak az azonos színű képpontsávok. Például 360 fok lehet a Csavarási szög, az Összehúzás mértéke -0,661, a Sugár pedig maradjon 1,000.

23. ábra

Eltolás (Offset).

Elvileg a kép bal és jobb széle csempézhető, de a magunk megnyugtatására toljuk egy kissé el vízszintesen a képet körbefordulással: Réteg>Átalakítás>Eltolás: az x-értékre adjunk be pl. 10-et, hogy a csavarodó terület még ne tolódjon be a kép szélébe, és hagyjuk bejelölve az alapértelmezett körbefordulást.

24. ábra

Igazítás.

Most a Réteg menüjéből válasszuk a Réteg átméretezését, s az új méretre állítsunk be 150x150-et. A q gyorsbillentyűvel kapcsoljuk be az Igazítást, kattintsunk a rétegünkre a képablakban, majd az Igazítás párbeszédablakában az "Ehhez viszonyítva" felirat alatt kattintsunk először a fölfelé, majd a balra mutató nyílra, amivel a kép bal felső sarkába rakjuk a kisebb kockánkat.

Duplázzuk meg a 150x150-es rétegünket, megint kattintsunk a másolatra a képablakban, majd az igazítással helyezzük a jobb felső képsarokba. Ezután a Kép>Egy réteggé lapítással egyesítsük a két db 150x150-es kockánkat, majd a Kép menüpont alatt a Kép automatikus vágásával vágjuk le a fölösleges átlátszó részt. Így egy 300x150-es képet kapunk, amely már fel is használható a GAP mozgóképhez, de ha akarunk, nagy ravaszul még egy sötétebb sávot is belerakhatunk középen, mintegy azt a hatást keltve, hogy a fényerő hullámzik, amikor majd ezt a réteget vízszintesen mozgatni fogjuk.

25. ábra

Téglalap-kijelölés.

26. ábra

Árnyékolás.

Kapcsoljuk be a Téglalap-kijelölést (r gyorsbillentyű), állítsunk be rá 100-as Lágy szélt, pipáljuk ki a Kiterjesztést a középpontból. 150,75-ös x,y-koordinátáktól kiindulva rajzoljunk középen egy kijelölést a 25. ábrán látható módon, majd Shift+b billentyű-kombinációval váltsunk át Kitöltésre. Azt a színt válasszuk ki a két színünk közül, amelyik fekete (nálam ez az előtér színe volt). Jelöljük be a Teljes kijelölés kitöltését, az Átlátszatlanságot pedig vegyük le 60-ra. Kattintsunk a képen a kijelölésbe, hogy kifessük, majd szüntessük meg a Kijelölést: a Kijelölés alatt válasszuk a Semmit.

Ezzel készen is van mind az öt forrásképünk.

Tovább a sarki fény mozgókép készítéséhez>>>


A képek készítéséhez GIMP for Windows 2.4.2 képfeldolgozó programot használtam a sourceforge.net jóvoltából.


 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon