RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Képjátékok — Rajzolt bolygó/Tutorial

2008 augusztus

GIMP-pel rajzolt mesterséges bolygó csillagos háttér előtt.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]
A képre kattintva a nagyobb, 600x600 képpontos változat is megtekinthető.

Ennek a bolygónak a felszíne nem lett gömbölyítve, mint a jobbra látható változatnak. Csillagászati szempontból nem feltétlenül hiteles a kép, magam is tudnék több kifogást emelni ellene, de most nem is tudományos műhöz készítünk illusztrációt, hanem felgyülemlett művészi hajlamainkat próbáljuk meg levezetni.


Az ötlet, sajnos, nem a sajátom. Harder a tutorial.hu-n ültette át Greg Martin művészetét magyarra. Ez a honlap képszerkesztők tárgyában ugyan zömében az Adobe Photoshop körül forog, de az ezzel készült műveket is érdemes figyelnünk, mert adhatnak ötleteket arra nézve, hogy mit is próbáljunk megcsinálni a GIMP-pel.

A leírás kezdő GIMP-felhasználók számára is hasznosítható, mert eléggé részletes, és egy egyszerű alapváltozatot mutat be.

Az alábbi példa volt a tutorial előtti változat, amely eredetileg nagyobb méretben készült, más rétegmódokkal, és lencse alkalmazásával még görbítve is lett a felszín. A színe eléggé sötétvörösre sikerült, ezért képzeljük azt, hogy vörösnél is vörösebb törpecsillag a napja, ahonnan a fényt kapja.

GIMP-pel rajzolt vörös bolygó csillagos háttér előtt.

A képre kattintva a nagyobb, 600x600 képpontos változat is megtekinthető.


1. ábra

Új kép nyitása.

Első lépésként hozzunk létre egy új képet a GIMPünk főablakában a Fájl legördülő menüjében az Új... utasítással, és képméretekre adjunk be 300x300 képpontot. Az új képünket mentsük el tetszőleges néven .xcf formátumban (a jelenlegi a bolygo.xcf nevet kapta), a GIMP saját képformátumában. Alaphelyzetben egy sima fehér lapot fog automatikusan beállítani nekünk a GIMP, mert alapértelmezésben fehér a háttérszín és fekete az előtér színe. Ezt nevezem majd képablaknak.

A leírásban megadott gyorsbillentyűknél a gyári kódokat használom. Ha valaki ezeket átállította, akkor értelemszerűen a saját kódjait alkalmazza.

2. ábra

Dokkolás: Rétegek, Eszközbeállítások, Színek, Minták.

Megkönnyíthetjük a munkánkat a Windows alatt futó GIMP-nél, ha összeállítunk egy "munkaablakot" is: a képablak Párbeszédablakok címszavának legördülő menüjéből hívjuk meg a Rétegeket, mire felbukkan annak az ablaka. Eme utóbbiban jobboldalt felül látszik egy kis balra mutató nyíl (l. 2. ábra). Ha erre kattintunk, újabb menü tárul a szemünk elé. Ebből válasszuk a Lap hozzáadását, és annak a menüjéből pedig az Eszközbeállításokat. Ugyanígy vegyük fel a lapok közé még a Színeket és a Mintákat is, s így egy munkaablakban lapozhatunk majd eme funckiók között.

3. ábra

Új réteg nyitása.

Mindjárt a munkánk elején beállíthatjuk a legfontosabb rétegeinket. Kezdjük egy újabb réteg nyitásával. A munkaablakunkban kattintsunk a Rétegek fülére. Ennek az alsó sorában hat gombot látunk, kattintsunk balról az elsőre, mire a 3. ábrán látható ablak fog felbukkanni. A Réteg nevét írjuk felül Felhőkre, mert ide fogjuk tenni a felhőutánzatunkat. Szélességre és magasságra nézve eleve 300-300 képponttal kínál meg bennünket a GIMP, és alapértelmezésben az új réteget átlátszó alapúra akarja készíteni. Mindez meg is felel nekünk, tehát OKézzunk.

Ugyanígy készítsünk még további 4 átlátszó réteget például az alábbi nevekkel: Repedés, Agyag, Szín és Árnyék. Most tehát összesen 6 rétegünk van az alapot adó fehér Háttérrel együtt.

Kezdjük a felhőkkel.

4. ábra

Egyenletes zaj felhőhöz.

A képablakunkban a Szűrők legördülő menüjében a Megjelenítések között találjuk a Felhőket. Ezek közül kattintsunk az Egyenletes zaj sorára, amelynek ablaka balra látható.

Az alapértelmezésben megadott értékek közül most csak egyen változtattam: a Részletességet megnöveltem hatra. Az előnézeti kép ablakában (ha az ahhoz tartozó négyzet ki van pipálva), mindjárt láthatjuk is a beavatkozásunk eredményét. Ha már tetszik a látvány, akkor OKézzunk.

A felhőinkkel készen is vagyunk, tehát áttérhetünk a misztikusan hangzó Repedés nevű rétegünk elkészítésére. A Rétegek munkaablakunkban kattintsunk ennek a rétegsorára, hogy ez legyen az aktív rétegünk, amelyre vonatkozni fognak a következő műveletek.

5. ábra

Repedés minta kiválasztása.

Ugyancsak a munkaablakunkban most kattintsunk a Minták fülre. A Crack (azaz repedés) (144x144) mintánk alkalmasnak látszik arra, hogy egy repedezett bolygófelszínhez felhasználjuk. Kattintsunk rá, majd a képablakunkban a Szerkesztés legördülő menüjéből válasszuk a Kitöltés mintával funkciót, mire a program kis is festi az eddig átlátszó Repedés nevű rétegünket.

Most lapozzunk vissza a munkaablakunkban a Rétegek fülre, és kattintsunk az Agyag nevű rétegünk rétegsorára, mert most ezt fogjuk kitölteni mintával, tehát ezután lépjünk vissza a munkaablakunk Minta oldalára, de most a Dried mud (megszáradt sár) (100x100) mintát válasszuk ki, és megint csak a képablakunk Szerkesztés címszava alól töltsük ki ezzel a mintával az Agyag nevű rétegünket, amely azért kapta ezt a nevet, mert maga a minta engem kiszáradt agyagos talajra emlékeztet.

6. ábra

Szín beállítása.

A Rétegek munkaablakunkban most kattintsunk a Szín nevet kapott rétegre, majd lapozzunk tovább a Színek fül segítségével. Itt eredetileg fekete előtér és fehér háttérszín van beállítva. Kattintsunk a háttérszínt jelentő, az ablak bal alsó sarkában látható színtéglalapok közül a hátsó fehérre. Középen jobbra látunk az ablakban egy keskeny, függőleges szivárványsávot. A kurzorunkkal kattintsunk benne egy narancsvörös pontra, mire a nagy négyszögletes ablak jobb felső sarkába ez a szín kerül, balra egyre feketébbé, lefelé pedig egyre fehérebbé válva. Ebben a négyszögben kattintsunk egy pontra, majd a kurzornál jelentkező szálkeresztet húzzuk egy tetszőleges pontra, amelynek a színe már megfelel nekünk. Az általam kiválasztott szín HTML-kódja történetesen e37c03 lett.

A Szín nevű réteget már az előbb kiválasztottuk, most tehát nem kell mást tennünk, mint a képablakunkban a Szerkesztés alatt a Kitöltés háttérszínnel sorra kattintani.

7. ábra

Fraktálkövetés ablaka.

Az Árnyék kivételével most már mindegyik rétegünkben van valami, ami még távolról sem emlékeztet bolygóra. A Repedés- és Agyagmintáink túl szabályosak, ezen segítünk a következőkben.

A Szűrők menüjében a Leképezések közül válasszuk ki a Fraktálkövetést. Felbukkanó ablaka balra látható. Az alapértelmezett értékek közül egyen sem kellett változtatnom ahhoz, hogy már elfogadható bolygófelszín utánzatot kapjak, sőt, a módosításnak köszönhetően a kép széle felé egyre kisebb struktúrákat kapunk, ami jól fog jönni, mert a bolygónk széle felé távolodó hatást kelt, előállítva a gömbölyűség illúzióját.

Le is nyomhatjuk az OK gombot, és ezt a műveletet meg is ismételhetjük az Agyag rétegünkön is. A Rétegek ablakában kattintsunk most annak a sorára, majd a képablakban a Szűrők alatt mindjárt ott találjuk a "Fraktálkövetés" ismétlése sort, amivel ugyanezen beállításokkal lefuttathatjuk az átrendezést a másik, földfelszínt utánzó rétegünkön is.

A gömbbé alakítási műveletek előtt még fessük feketére a Háttér nevű, legalsó rétegünket is. A Rétegek ablakában most ennek a rétegsorára kattintsunk, majd a Képablakban a Szerkesztés alatt válasszuk ki a Kitöltést előtérszínnel, mert ez most még mindig fekete.

8. ábra

Ellipszis-kijelölés beállításai.

A Rétegek munkaablakunkban a Shift billentyűgomb egyidejű lenyomása mellett kattintsunk az Agyag nevű rétegünk sorában balra látható, szemet ábrázoló ikonra. Ettől az összes rétegünk láthatatlanná válik, kivéve ezt az egyet.

Most nyomjuk le az e (ellipse) gyorsbillentyűt, vagy a képablakban az Eszközök menüjéből a Kijelölőeszközök közül válasszuk ki az Ellipszis-kijelölést. A munkaablakunkban az Eszközbeállítások fülére kattintva most ennek az eszköznek a beállítási lehetőségeit látjuk.

Pipáljuk ki a Lágy szélek melletti kis négyzetet és a lágyítás sugarára állítsunk be 3-at. Mivel most szabályos kört akarunk kijelölni, ugyancsak pipáljuk ki a Rögzített felirattól balra eső négyzetet is. Eleve a Méretaránnyal bukkan fel ez az ablak, de ha ezelőtt már dolgoztunk ezzel az eszközzel, és elállítottuk, akkor most a legördülő menüből válasszuk ki a Méretarányt, az alatta lévő beviteli mezőbe pedig írjunk be 1:1-t, ha nem ez szerepelne ott.

Most a képablakban vigyük a kurzorunkat a 10,10 koordinátához (finomállításhoz figyeljük a képablakunk bal alsó sarkát: ott mindig megjelennek pontosan a koordináták), kattintsunk, majd lenyomva tartva a bal egérgombot húzzuk el a kurzort a 290,290 koordinátákig, és ott engedjük fel az egérgombot. Kész is a kör alakú kijelölésünk, de fordítsuk meg, hogy a kijelölés a körön kívül eső területekre vonatkozzon. Nyomjunk Ctrl+i-t, vagy a képablakban a Kijelölés menüjéből válasszuk az Invertálást. Mivel többször is szükség lesz erre a kijelölésre, ezért mentsük el. A képablakban ugyancsak a Kijelölés menüjében szerepel a Mentés csatornába sor. Kattintsunk rá, mire felbukkan a csatornák ablaka, benne immáron a Kijelölési maszk másolatával.

9. ábra

Csatornák ablaka Kijelölési maszk másolatával.

Most a Rétegek ablakban kattintsunk az Agyag nevű rétegünk sorára, a billentyűzetünkön pedig nyomjunk Ctrl+X-et, amivel a körünk körül levágjuk az agyagos területünk négy sarkát, és a kijelölésünk is megszűnik. Most kattintsunk a Rétegek ablakában a Repedés rétegre, hogy ez legyen az aktív rétegünk, a Csatornák ablakában pedig a jobb egérgombbal kattintsunk a Kijelölési maszk másolata sorra. Az erre felbukkanó menüből válasszuk a Csatorna kijelöléssé alakítását, majd megint nyomjunk Ctrl+X-et, hogy ebből a rétegből is kivágjuk a sarkokat.

Ismételjük meg még kétszer ezt a lépéssorozatot a Felhők és a Szín rétegünkre is, azok sarkait is kivágva. Ha vissza akarjuk nyerni a rétegeink láthatóságát, akkor a Rétegek ablakában megint a Shift gomb lenyomása mellett kattintsunk az egyetlen látszó rétegünk szemikonjára, mire az összes többi réteg is látható lesz.

10. ábra

Rétegek ablaka hat réteggel.

Ha belenézünk a munkaablakunkban a Rétegek ablakába, akkor a 10. ábrán látható kép fogad. A középső négy rétegünk mind köralakúra van már vágva. A Felhők rétege viszont még mindig fekete-fehér. Ezen színesítünk egy kicsit. Most a Rétegek munkaablakában kattintsunk ennek a rétegsorára, hogy ez legyen az aktív rétegünk.

11. ábra

Felhők átszínezése.

A képablakunkban a Színek alól hívjuk meg a Színezést. Az Árnyalathoz tartozó csúszkára kattintva húzással állítsunk be egy nekünk tetsző kék színt. Segít a kiválasztásban, ha a Telítettséget megnöveljük. A világosításhoz fokozni kell a fényerőt is. A példabeli képhez a 11. ábrán látható értékeket állítottam be.

12. ábra

Hatrétegű kép a képablakban.

A balra látható képpel akkor találkozunk a képablakban, ha a rétegeink módját és átlátszatlanságát (%) a következő értékekre állítjuk be.
Árnyék: Normál mód, 100%
Szín: Szín, 100%
Repedés: Szemcsés összefésülés, 100%
Agyag: Érték, 47,0%
Felhők: Normál, 100%
Háttér: Normál, 100%.

Akkor most már itt az ideje, hogy gömbölyítsünk a korongunkon. Ha nagyobb képméretben dolgozunk, akkor érdemes a korongot kiadó rétegeinken alkalmazni a Lencsét (Szűrők alatt Fény és árnyékok közül a Lencse alkalmazása), mert az gömbszerűvé rendezi át a struktúráinkat, hogy a perem felé csökkenjen a méretük, a korong közepe felé növekedjen, azaz távlatot ad a bolygófelületünknek. Viszont ilyen kis méretben nem tudjuk használni, úgyhogy másképp adunk görbületet a korongunknak. Ehhez kell az Árnyék réteg. Kattintsunk is rá a Rétegek ablakában, és ha nem volna bekapcsolva a láthatósága, akkor kattintsunk a szemikon helyére is. A Csatornák ablakunkban az ismert módon megint alakítsuk kijelöléssé a kijelölési maszkunk másolatát, majd nyomjunk Ctrl+i-t, vagy a képablakban a Kijelölés menüjéből válasszuk az Invertálást, hogy most a kijelölt körünk belsejére vonatkozzanak a további műveletek.

13. ábra

Színátmenet beállításai.

Nyomjuk le az l (L, mint Lajos) gombot a billentyűzetünkön, vagy a képablakunkban az Eszközök menüjéből a Festőeszközök közül válasszuk ki a Színátmenetet. Kattintsunk a munkaablakunk Eszközbeállításokat tartalmazó fülére.

Az átmenetek közül most az Előtérből átlátszóba átmenőre lesz szükségünk, ezért ezt válasszuk ki a menüből, ami akkor bukkan fel, ha a Színátmenet melletti téglalapba kattintunk. Mivel fordítva lesz rá szükségünk, ezért a téglalaptól jobbra eső kis négyzetet pipáljuk ki, a lefutási Formára pedig válasszuk ki a Sugarast. A többi alapértelmezett beállítás meg is felel most.

A képablakunkban kattintással és húzással (a képablak bal alsó sarkából leolvasható) 80,80 és 246,246 koordináták között húzzunk egy szakaszt, és engedjük fel az egérgombot. A bolygónk mindjárt gömbalakot is kapott. Ne szüntessük meg a kijelölést, mert még szükségünk lesz rá.

14. ábra

Légkör színének beállítása.

Most a 3. ábránál már megismert módon nyissunk megint egy új réteget, csak most a Légkör nevet adjuk neki.

A légkörnek kékes színt fogunk adni, mivel ahhoz vagyunk hozzászokva. Ehhez az átvett tutorial-alap kék színét fogjuk felhasználni. A munkaablakunkban kattintsunk a Színek fülére. Ha a Wilber-fejes gomb van lenyomva, akkor a balra látható kép fogad minket. Baloldalt alul kattintsunk a háttérszínt ábrázoló téglalapra. A jobboldali alsó fehér beviteli mezőbe írjunk be 6283a7-et, és nyomjunk Enter-t.

15. ábra

Réteg átméretezése.

Ha szeretnénk elmosódó, körben egyenletes szélű légkört, akkor nem árt egy kicsit nagyobbra venni a Légkör réteget a kép méreténél. Méretezzük át ezt a réteget.

A képablakban a Réteg menüjéből válasszuk a Réteg átméretezése funkciót. Szélességre és magasságra egyaránt adjunk be 350 képpontot, majd nyomjuk le az Átméretezés feliratú gombot.

16. ábra

Kijelölés szélének lágyítása.

A kijelölésünk még megvan, de ha még emlékszünk rá, 3-as lágy szélt állítottunk be rá, és az most kevés. Ha a képablakban a Kijelölés menüjéből a Lágy szélt választjuk, akkor annak felbukkanó ablakában nagyobb értéket is beállíthatunk, pl. 20-at, hogy ekkora képpontnyi tartományban fokozatosan csökkenjen a későbbiekben alkalmazott funkció hatása. Ha beírtuk az Új adatot, akkor OKézzunk.

Most már kifesthetjük a kijelölésünket a beállított kék színnel: a képablakban a Szerkesztés menüjéből hívjuk meg a Kitöltést háttérszínnel. Ezt a műveletet ismételjük meg mégegyszer, hogy eléggé látható kék peremet kapjon a bolygónk, majd nyomjunk Ctrl+X-et, amivel a kijelölésünkön belül eső színt átlátszóig kivágjuk, de annak a pereme megmarad.

17. ábra

Árnyékolt és légkörös bolygó a képablakban.

Ha az Árnyék és a Légkör nevezetű rétegünk egyaránt Normál módban van 100%-os átlátszatlansággal, akkor a balra látható képet látjuk most a képablakban. Valami még hiányzik: a légkörnek, fokozatosan halványodva, a szárazföld fölötti területekre is ki kellene terjednie, hogy hihető képet kapjunk. Ehhez nyissunk egy újabb réteget, amelynek adjuk pl. a Légkör belső nevet. Most 300x300-as rétegmérettel kínál meg minket a GIMP az új réteg ablakban. Fogadjuk el, nemkülönben az átlátszó rétegalapot is, tehát OKézzunk.

A Csatornák ablakában megint kattintsunk a jobb egérgombbal a Kijelölési maszk másolata sorra. Az erre felbukkanó menüből megint válasszuk ki a Csatorna kijelöléssé alakítását, majd Ctrl+i billentyűkombinációval, vagy a képablakban a Kijelölés alatt az Invertálással fordítsuk meg a kijelölést. A munkaablakunkban kattintsunk a színek fülére, és baloldalt alul a két szín váltónyilára kattintva cseréljük fel az előtér- és háttérszínt. Most aktív képablak mellett nyomjunk l-t (L, mint Lajos), vagy a képablakban az Eszközök menüjéből a Festőeszközök közül válasszuk ki a Színátmenetet.

18. ábra

Színátmenet átlátszóból kékbe.

A munkaablakban az Eszközbeállítások fülére kattintva látjuk a 18. ábrán látható képet. A Színátmenet melletti téglalapba kattintva felbukkanó választékból most az Előtérszínből átlátszóba színátmenetet válasszuk ki, majd a mellette lévő kis négyzetet kipipálva fordítsuk meg a lefutását átlátszóból kékbe. A lefutás formája megint legyen sugaras, mint korábban volt, de most eltolásra állítsunk be 40-es értéket. Ez azt jelenti, hogy a színátmenethez húzott szakaszunk az első 40 képpont erejéig átlátszó marad, és csak onnan indul a folyamatos átmenet.

A képablakban 246,246 és 50,50 koordináták között húzzunk egy szakaszt, s ezzel kész is a belső légkörünk. A Kijelölés menüjéből válasszuk a Semmit, mert már nem lesz szükségünk erre a kijelölésre.

19. ábra

Képméret növelése nagyítás nélkül.

Én utólag jöttem rá, hogy nem ártana még némi csillagos hátteret is elhelyezni a bolygónk mögé, fokozandó a térérzetet. A Rétegek ablakban kattintsunk a Háttér rétegre, majd a képablakban a Kép legördülő menüjéből válasszuk ki a Rajzvászon méretét, hogy legyen is ehhez helyünk. Ha a kép arányain (most négyzet) nem akarunk változtatni, akkor a Szélességre és a Magasságra ugyanazt az értéket állítsuk be. (Ha ettől el akarunk térni, akkor a beviteli mezők felülírása előtt kattintsunk a mezők mellett jobbra látható, láncot ábrázoló gombra, mert enélkül az egyik adat bevitele után a program automatikusan arányosítja a másik méretet, hogy megmaradjon az eredeti szélesség és magasság arány.)

Most 800x800 képpontosra vettem az új méretet. Az adatok bevitele után kattintsunk a Középre feliratú gombra, hogy az eddigi 300x300-as képünk automatikusan az új vászon közepére kerüljön, majd nyomjuk le a Méret módosítása gombot. A megnövelt fekete hátteret akkor fogjuk megkapni, ha ezek után a képablakban a Réteg menüjéből a Réteg kép-méretűvé alakítása funkciót meghívjuk. Ez automatikusan a háttérszínnel fogja kitölteni a bolygónk körüli részt, ami most, ha még nem állítottuk el, fekete.

Ezután a Rétegek munkaablakunk bal alsó első gombjával megint nyissunk új réteget, és adjuk neki a Csillagok nevet. Az Új réteg ablaka már az új, 800x800-as rétegmérettel fog minket megkínálni, és OKézás után az eddigi aktív Háttér réteg fölé helyezi el az új réteget.

Kattintsunk a képablakunk címsorára, hogy ez legyen az aktív ablakunk, majd nyomjuk le a p (paintbrush, azaz ecset) gyorsbillentyűt, vagy az Eszközök menüjéből a Festőeszközök közül válasszuk ki az ecsetet.

20. ábra

Sparks, azaz Szikrák ecset beállításai.

A munkaablakunk Eszközbeállítások fülére kattintva most ennek a beállítási lehetőségeihez jutunk. Az ecsetkezelési módot hagyjuk meg Normálnak, az Átlátszatlanságot pedig 100%-nak. Az Ecset felirat melletti négyzetbe kattintva legördülő menüből válasszuk ki a Sparks, azaz Szikrák nevű ecsetet. A méretezést először 0,20-ra vettem. Ha az Elszórás melletti négyzetet kipipáljuk, akkor kattintással és húzással mindjárt egész csokrot rak a GIMP az ecsetünkből a képre, véletlenszerűen elszórva a Mennyiségnél beállított érték szerint, amelyet a beviteli mezőben található adat felülírásával most állítsunk 50-re.

A valóságban a csillagok különféle színűek tudnak lenni, ha sokszor fehérnek látjuk is azokat. Ha bekapcsoljuk a Színátmenet színének használatát a felirata melletti négyzet kipipálásával, és a Színátmenet melletti téglalapba kattintsunk, akkor a szokott módon választhatunk a színátmeneteink közül. Én a CD half-ot vettem elő, hogy kék óriás csillagot és a mi Napunkhoz hasonló színkép osztályba tartozó sárga csillagokat is tudjak készíteni. (Ha valaki még vörös óriásokat is akar, válasszon piros színt is tartalmazó átmenetet.) A színátmenet érvényesülési hosszának és az Ismétlésnek meghagytam az alapértelmezett értékeket.

Ezután a képablakban kattintással és húzással elhelyeztem pár csillagot kisebb méretben, majd az ecset méretezését 0,50-re állítva még egy csillagcsoportot is festettem.

No, most már valami van, de még nem az igazi. Hiányzik némi fény a bolygónk bal felső pereméről, de már tudjuk, hogy akkor mi a teendő. Nyissunk egy újabb réteget, adjuk neki a Fény nevet, és a Rétegek ablak alsó gombsorában látható, fölfelé mutató nyilat ábrázoló gomb segítségével rakjuk legfelülre. A Rétegek ablakában kattintsunk pl. a Szín nevű rétegünkre, mert most erről vesszük a mintát a kijelölésünkhöz. Ez még kis méretű réteg, 300x300-as, ezért a képablakban kattintsunk a Réteg menüjéből a Réteg kép-méretűvé alakítása sorra. Ezután nyomjunk Shift+-o-t, vagy a Kijelölés menüjéből hívjuk meg a Szín szerinti kijelölést, majd kattintsunk valahol a bolygónk körüli átlátszó területre. A kapott kijelölést fordítsuk meg Ctrl+i billentyű-kombinációval, vagy a Kijelölés alatt az Invertálással.

Ugyancsak a képablakban az Eszközök alatt találjuk az Alapértelmezett színeket. Kattintsunk erre, hogy visszakapjuk az eredeti fekete-fehér színeinket, majd megint ebből a menüből válasszuk az alatta lévő, Színek felcserélése funkciót, hogy fehér legyen az előtér-színünk. Most a 18. ábránál már alkalmazott módon nyomjuk le az l (L, mint Lajos) gombot a billentyűzetünkön, vagy a képablakunkban az Eszközök menüjéből a Festőeszközök közül válasszuk ki a Színátmenetet. Kattintsunk a munkaablakunk Eszközbeállításokat tartalmazó fülére.

Az átmenetek közül most megint az Előtérből átlátszóba átmenőre lesz szükségünk, ezért ezt válasszuk ki a menüből, ami akkor bukkan fel, ha a Színátmenet melletti téglalapba kattintunk. Mivel megint fordítva lesz rá szükségünk, ezért a téglalaptól jobbra eső kis négyzetet pipáljuk ki, a lefutási Formára pedig válasszuk ki a Sugarast. Eltolásra viszont most 60,0-as értéket vigyünk be.

A képablakunkban kattintással és húzással (a képablak bal alsó sarkából leolvasható) 450,450 és 300,300 koordináták között húzzunk egy szakaszt, és engedjük fel az egérgombot. A bolygónk mindjárt fehér fénysarlót kapott. Szüntessük meg a kijelölést: a képablakban a Kijelölés alatt válasszuk a Semmit.

21. ábra

A kép összesen 11 rétege a Rétegek ablakában.

Immáron van összesen 11 rétegünk, és már csak a rétegmódokkal kell eljátszanunk, hogy tetszetős képet kaphassunk. Jobbra láthatók a Rétegek ablakban a rétegeink név szerint, és azok sorrendje. A rétegnevekhez utólag beírtam a rétegmódokat és az átlátszatlanság mértékét is, hogy könnyen át lehessen látni, milyen beállításokkal készült a példabeli kép.

Ha már meg vagyunk elégedve a látvánnyal, akkor a Csatornák ablakban jobb egérgombbal kattintsunk a Kijelölési maszk másolatára, majd a felbukkanó menüből válasszuk a Csatorna törlését. Ezután a képablakban a Kép menüjéből válasszuk az Egy réteggé lapítást. Ha akarjuk, át is méretezhetjük a képünket a Kép alatt a Kép átméretezésével, majd a Fájl menüjéből a Mentés másként paranccsal valamilyen más képformátumban (pl. .jpg kiterjesztéssel), esetleg más névvel is elmenthetjük a bolygónkat.

Bolygó holddal

Hold képe. Holdas bolygó képe.

Persze holdat is adhatunk a bolygónknak, ha akarunk. A sárgás színű hold képet hasonló logikával készítettem, mint a bolygót, csak a minták közül a Craters (115x115)-t alkalmaztam, amelyet Színezéssel módosítottam sárgásra, és Fraktálkövetéssel rendeztem át szabálytalan mintázatúvá. Ezt nagyobb, 600x600-as méretben készítettem eredetileg, ezért már gömbölyíteni is lehetett rajta, de ehhez nem a Lencsét alkalmaztam, hanem a Szűrők közül a Torzítások alatt a Lencse torzítását (a Fő- és Szél-értékeket 100%-ra vettem, a Nagyítást 30%-ra, és kétszer egymás után futtattam le ezt a műveletet.)

A vörös bolygót is lehetett gömbölyíteni, mert az is eredetileg nagyobb volt, 600x600 képpontos. Ahhoz viszont a Lencsét vettem igénybe a Szűrők alatt a Fény és árnyék almenüjéből. A holdas bolygóképre kattintva a nagyobb méretű változat is megtekinthető. Eme utóbbi csillagos háttere az Incandescent (izzó) színátmenettel készült.


A kép előállításához GIMP for Windows 2.4.2 képfeldolgozó programot használtam a sourceforge.net jóvoltából.


 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon