RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Digitális festmény alapfokon

2011 december

Alapfokú digitális festmény science fiction témával.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

A fenti képre kattintva a nagyobb méretű, 1280x933 képpontos változata is látható.

Közelednek az ünnepek, az iskolai szünetek és a szabadság ideje, amikor ráérhetünk kiélni művészi hajlamainkat.
Aki figyelemmel kísérte ennek a honlapnak az alakulását, az láthatja, hogy itt a GIMP képszerkesztőt inkább rajzolásra, festésre használjuk, mintsem fotók feljavítására, retusálására.
Már készítettünk eddig annyi, tanulmányképnek is felfogható kicsi alkotást, hogy egybefűzhetjük őket egy egyszerű digitális festménnyé, némi apró kiegészítéssel. Alapfokúnak azért nevezem ezt a képet, mert hiányoznak róla a nehezebben megrajzolható alakok; emberek, állatok. De valahol el kell kezdeni.

Ehhez a képhez felhasználtam a Fa festése és rajzolása tutorial faképének rétegeit, a Déltengeri tájkép csaknem összes rétegét, és a GIMP fraktálok végleges képét.

Bár nem magát a tutorialképet, de a leírás szerinti technikát felhasználva készültek az előtér bokrai és a pázsit (Instant bokor), a holddá formált fraktálkép (Rajzolt bolygó) és a háttér fáinak egy része a már hivatkozott fafestési tutorial alapján. Némely háttérfák egyszerűen faecsettel készültek, amelyek használatáról pl. a Sarki fény alapképei - Csillagos égbolt alatt lehet olvasni.

Természetesen az eredetiben felhasznált tanulmányképek XCF-fájljait Megnyitás rétegekként paranccsal érdemes behívnunk a képünkbe. Szükség esetén átméretezhetjük a képet, vagy valamelyik rétegét (Rajzvászon mérete, réteg átméretezése stb.), folytathatjuk a színátmenetes kifestést a megnövelt rajzvászon üresen maradt területein, mint ahogy az égboltnál tettem, és torzíthatunk egy-egy rétegen, például függőlegesen összenyomva, lelapítva azt, mint ahogy a déltengeri éjjeli tájkép vízfelületével tettem. Ha kell, cseréljük át a rétegsorrendet, és/vagy állítsuk át a rétegmódot.

A baloldalon látható kőfal a GIMP kőfal-mintájával (Rocks) és Perspektíva-eszköz alkalmazásával készült. Az égbolt csillagai a GIMP saját ecsetkészítőjével készült hatágú-csillagecsettel (Ecsetek ablaka —> Új ecset —> Ecsetszerkesztő —> Gyémát forma, 40,0-es sugár, 6 csúcs, 0,70-es élesség, 4,0-es méretarány, 30,0-as dőlésszög) és elszórással lettek megrajzolva .

A régiesebb típusú, "retró" repülőcsészealj-szerű tünemények felső része alapvetően sugaras színátmenettel és ellipszis-kijelöléses műveletekkel, majd további módosításokkal (kettőzés, visszakeverés megváltoztatott rétegmóddal az eredeti Normál réteghez, stb.) készült. Az alja Qbist minta körré alakításával (Polárkoordináták), domborításával és átszínezésével, majd Síkra leképezésével lett megfestve.


A képek előállításához GIMP for Windows 2.6.4 képfeldolgozó programot használtam a sourceforge.net jóvoltából.


 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon