RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Honlapvideó használata

Az alábbiak arról szólnak, mire van szükség ahhoz, hogy a videófájlokat meg lehessen nézni a honlap saját videólejátszójával, hogyan lehet az olvasók által leggyakrabban használt négy böngészőt megfelelően beállítani erre a célra, s mit tehet az, aki ezekkel a módszerekkel nem akar élni, de azért szeretné látni a videóbetéteket. A leírás Windows operációs rendszerhez készült.


Alapfeltételek

1. ábra

Másik operációs rendszer kiválasztása.

Az olvasó böngészőjének tartalmaznia kell az Adobe Flash Player beépülő modult, és annak használatát engedélyezni kell a böngészőben. Ezen felül engedélyezni kell még a JavaScript használatát is.

Az ingyenes Adobe Flash letöltéséhez kattintsunk az előbb megadott linkre. A megnyílt oldalon rákattinthatunk a "Different operating system or browser?" (Más az operációs rendszered, vagy a böngésződ?) sorra, s akkor egy aloldalra kerülünk.
Azon válasszuk ki az operációs rendszerünket a "Select an operating system" (Válassz egy operációs rendszert) legördülő menüjéből (l. 1. ábra).

2. ábra

Másik böngésző kiválasztása.

Utána válasszunk böngészőt. Ha nem Internet Explorert, hanem pl. Firefoxot, Operát vagy Safarit használunk, akkor a "Select a version" (Válassz egy verziót) menüjéből az Other Browsers (A többi, nem IE, böngésző) mellett maradjunk.

Töltsük le és telepítsük a modult.

A H.264/MP4 videók a flash modul és Javascript nélkül is megtekinthetők, ha a lejátszók mellett megadott videofájlt valaki letölti a gépére, majd megnyitja az alapértelmezett média lejátszóval (pl. Windows Media Player, VLC Player). A Quicktime-mal sajnos "rángatódzik" a kép, akár önállóan, akár beépülő modulként futtatjuk.

Firefox

3. ábra

Javascript engedélyezése Firefox böngészőben.

Régebbi Firefoxban a JavaScript engedélyezéséhez a böngésző Eszközök —> Beállítások —> Tartalom oldalon ki kell pipálni a JavaScripthez tartozó kis négyzetet. Utána frissítsük az oldalt a böngészőben.

4. ábra

Shockwave Flash beépülő modul engedélyezése Firefox böngészőben.

A Shockwave Flash modul engedélyezéséhez az Eszközök —> Kiegészítők ablakban a Bővítmények fül alatt kattintani kell a Shockwave Flash sorára, és ha a hozzátartozó gombon az Engedélyezés felirat látszik, akkor arra is. (Ha engedélyezve van, akkor a Letiltás felirat látszik a gombon.) Utána frissítsük az oldalt a böngészőben.
Újabb Firefoxban a Shockwave Flash gombjai közül az aktiválást válasszuk.

5. ábra

Fájl közvetlen megnyitása.

Ha magát a letöltött fájlt akarjuk megnyitni saját média lejátszónkkal, akkor régebbi Firefox verzióknál kattintsunk a videók fölött megadott fájlnévre bal egérgombbal. Felbukkan a megnyitás ablaka. Abban a Megnyitás sorában kiválaszthatjuk, hogy melyik lejátszónkat szeretnénk használni. Ha a megadott lehetőség nem tetszik, akkor a legördülő menüből válasszuk az Egyebet, s a felkínált listából pedig azt a programot, amelyik tetszik, például a Windows Media Playert.

Az újabb Firefox verziókban viszont már más a helyzet. Ott a legegyszerűbb, ha jobb egérgombbal kattintunk a megadott fájlnévre, és a felbukkanó ablakban a "Hivatkozás megnyitása új privát ablakban" opciót választjuk. Ezt az ablakot kicsire méretezve egyszerre láthatjuk a képernyőn a videót, és mellette másik ablakban a hozzátartozó szöveget.

Chrome

6. ábra

Javascript engedélyezése Chrome böngészőben.

A régi Chrome-ban a JavaScript engedélyezéséhez a böngészőnkön kattintsunk a csavarkulcsot ábrázoló ikonra, s a legördülő menüből válasszuk a Beállításokat, azon belül A motorháztető alatti fülön a Tartalombeállításokat, s ott a Javascriptre kattintva a baloldali sávban az ablak jobbfelében engedélyezzük a Javascript futtatását. Utána frissítsük az oldalt a böngészőben.

7. ábra

Beépülő modul engedélyezése Chrome böngészőben.

Ha a videó lejátszásához szükséges beépülő modul le van tiltva a böngészőnkben, akkor a címsorba üssük be a chrome://plugins utasítást, mire a Chrome kilistázza az aktuális beépülő moduljainkat, és lehetővé teszi, hogy letiltsuk vagy engedélyezzük azokat. Kattintsunk az Engedélyez feliratra, és a böngésző használatba veszi az illető modult. Utána frissítsük az oldalt a böngészőben.

8-9. ábra

Fájl letöltése. Letöltött fájl megnyitása alapértelmezett média lejátszóval.

Ha nem beépülő modullal, hanem média lejátszóval akarjuk megjeleníteni a fájlt, akkor a videók fölött megadott linkre kattintsunk jobb egérgombbal, a felbukkanó menüből válasszuk a Link mentése más néven lehetőséget, és tetszőleges (akár változatlan) fájlnévvel például a Chrome által felkínált Felhasználónév/Letöltések mappába mentsük el a fájlt. A böngésző bal alsó sarkában megjelenik a fájlnév (9. ábra). Kattintsunk rá, mire beindul az alapértelmezett média lejátszónk (pl. Windows Media Player), és lejátssza a videófájlt.

Internet Explorer

10. ábra

Flash engedélyezése Internet Explorerben.

A böngészőben az Eszközök menüjéből válasszuk a Bővítmények kezelését, annak ablakában (biztos, ami biztos), jelöljük ki a Minden bővítmény megjelenítését, jobboldalon kattintsunk a Shockwave Flash Object sorra, alul pedig az Engedélyezés feliratú gombra. Utána frissítsük az oldalt a böngészőben.

11. ábra

Fájl letöltése Internet Explorernél.

Ha nem beépülő modullal, hanem média lejátszóval akarjuk megjeleníteni a fált, akkor a videók fölött megadott linkre kattintsunk jobb egérgombbal, a felbukkanó menüből válasszuk a Cél mentése másként lehetőséget (11. ábra), és tetszőleges (akár változatlan) fájlnévvel tetszőleges mappába, például a Felhasználónév/Letöltések mappába mentsük el a fájlt.

12. ábra

Letöltött fájl megnyitása alapértelmezett média lejátszóval.

"A letöltés befejeződött" ablakban kattintsunk a Megnyitás gombra, mire beindul az alapértelmezett média lejátszónk (pl. Windows Media Player), és lejátssza a videófájlt.

Opera

13. ábra

Javascript engedélyezése Opera böngészőben.

A JavaScript engedélyezéséhez az Eszközök —> Beállítások —> Haladó —> Tartalom oldalon pipáljuk ki a JavaScript engedélyezését, majd frissítsük az oldalt.

14. ábra

Flash engedélyezése Opera böngészőben.

Új fület nyitva a böngészőben a címsorba gépeljük be, hogy about:plugins (+ Enter), majd a beépülő modulok listájában engedélyezzük a Shockwave Flash-t. Utána frissítsük az oldalt a böngészőben.

15. ábra

Fájl letöltése Operával.

Ha nem beépülő modullal, hanem média lejátszóval akarjuk megjeleníteni a fájlt, akkor a honlapon megadott linkre kattintsunk jobb egérgombbal, a felbukkanó menüből válasszuk a Mentés a letöltések mappába lehetőséget (15. ábra).

16. ábra

Letöltött fájl megnyitása média lejátszóval.

A Letöltések új fülön jelentkezik. Kattintsunk rá. Ott látjuk a fájlt, amelynek sorára jobb egérgombbal kattintva felbukkan egy menü. Abban például a Megnyitás ezzel> sort választva kapunk egy programlistát, köztük a média lejátszó(i)nkat. Válasszuk ki azt, amelyik tetszik, pl. Windows Media Playert, és az lejátssza a videófájlt.

 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon