RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Képjátékok — Leképezések

Az alábbi képek megmutatják, hogy ha valaha is volt hajlamunk iparművészetre, de türelem, tehetség, vagy egyéb tényező hiányában nem tudtuk azt kiélni a valóságos világban, akkor a GIMP segítségével, legalábbis virtuálisan, kiélhetjük. A képek hét és fél havi autodidakta GIMP tanulás után készültek. Alapvetően két funkciót használtam fel az előállításukhoz: az Elmozdítást és az ún. "Buckaleképezést", vagy kombinációban, vagy külön-külön. A kép alatti címre kattintva megtekinthető az eredeti felvétel (ha volt), a feldolgozás alapja, a képre kattintva pedig nagyobb méretben és tiszta fekete háttér előtt láthatók a képek, az ablak kinagyítása után.


Márványgömb Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Birsalmafa márványgömb faragásba leképezett képe.
Birsalma (1,06 MB)   Fölfelé mutató nyíl.Fel

A Márványgömb eredetileg síkban, Buckaleképezéssel készült, gömb alakúvá a Leképezés objektumra nevű funkcióval lett alakítva. Ha ez utóbbit használjuk, akkor viszont figyelembe kell venni, hogy a program megváltoztatja a kép méretarányait: vízszintesen széthúzza. Ezért célszerű a képünk szélességét felére levenni, a magasság megtartása mellett, mielőtt gömbbé alakítanánk.

Fafaragás Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Fából faragott leveles alma képe.
Zöld alma (834 kB)   Fölfelé mutató nyíl.Fel

Az alapul szolgáló fa textúrát a Graphic Fields bocsátotta a rendelkezésemre. Az eredeti fotóból kiemelt részlet szolgált, némi módosítással, az elmozdítás, és a kétoldali buckaleképezés alapjául. Az elmozdítás azért lett bevéve a funkciók közé, hogy a fa erezete ne síkban fusson, hanem azt a hatást keltse, mintha az alapsík és a kidomborodó alma fája a faanyag más és más magasságból származna, mint ahogy az a valóságban így is lenne.


Romantikusoknak

Angyalka bordó szövetre leképezett képe.
Falikút (1,19 MB)   Fölfelé mutató nyíl.Fel

Az eredeti, kiindulási felvételen mindössze annyit kellett változtatni, hogy az arc és a kéz felületét egyenletesre el kellett mosni, mielőtt mélységi térképként használni lehetett volna a Buckaleképezéshez, mert különben az apró szemcsézettség miatt a leképezés rücskös felületet eredményezett volna.
A bordó színű, szövethatású felület pedig egy olyan minta, amely eleve megtalálható a GIMP alapkészletében, csak méregzöld színben, de a Színezés funkcióval könnyen átalakítható.

Edények

Rekeszzománc utánzatú edények.

Az edények fekete-fehér mélységi térképe a GIMP rajzeszközeivel készült, a színes változatok pedig a Fraktálböngészőből kiválasztott mintával, amely még mozaikozással is variálva lett. Az Elmozdítás és a Buckaleképezés egyaránt szerepet kapott a kialakításban, fűszerezve különféle rétegegyesítési módokkal.
Fölfelé mutató nyíl.Fel


Domborzati térkép

GIMP-pel készült domborzati térkép.

Kezdettől fogva izgatott a domborzati térkép készítésének módja, amely végül is nagyon könnyűnek bizonyult. Ha különféle kijelölésekkel és színátmenetekkel elkészítettük az alapképet, akkor az eredményt poszteresíteni kell, s utána már jöhet is a Buckaleképezés, amely a fent látható eredményt adja.

Dombornyomott kártya

Dombornyomott kártya hatású kép.

Kézenfekvő a dombornyomásos kártya ötlete. Betűkre amúgy is igen látványos tud lenni a Buckaleképezés. A kártyán szereplő fa egy ecsetsorozat része, amelyet getfirefox-nak köszönhetek. A domborításának műveletét persze most is a GIMP végezte el.
Fölfelé mutató nyíl.FelA "Márványgömb" és a "Romantikusoknak" eredeti felvételei PANASONIC DMC-LZ7/6 fényképezőgéppel készültek. Szerzőjük név nélkül engedélyezte közzétételüket, és a felvételeit közkinccsé nyilvánította. A "Fafaragás" eredetije MINOLTA DIMAGE E201 kamerával készült. A képek feldolgozásához GIMP for Windows 2.4.2 képfeldolgozó programot használtam a sourceforge.net jóvoltából.


 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon