RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Melléktermékek | KépsorozatokA tutorialok készítése közben egyéb művek is születtek a GIMP segedelmével; részben a tutorialokhoz, mint tanulmányok, egy-egy módszer kidolgozásakor, részben szórakozásból, időtöltésből.

Az alábbi képek közül négy csak abban a méretben maradt meg, ahogy ezen a honlapon látható, a többi nagyobb méretű változata, amely új lapon bukkan fel, megtekinthető a képekre kattintással.

Egy részük fantázia után készült önálló rajz vagy festmény, a többi valamilyen fénykép feldolgozásával, vagy másolásával lett előállítva.


Science-fiction Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Science-fiction hatású rajz. Struktúra a csillagközi térben.

Balra mindjárt egy science-fiction jellegű kép látható (és rákattintva a nagyobb méretű változata is). A GIMP-be épített funkciók szinte tálcán kínálják magukat: a Sparks (szikra) ecsettel tetszőleges csillaghalmazt rajzolhatunk, felhőképet generálhatunk a Szűrők alatti Megjelenítéssel, azokat Lencsetorzítással (Szűrők --> Torzítás alatt) széthúzhatjuk, egyenes alakzatokat ívessé görbíthetünk a Polárkoordinátákkal, stb.

Homály Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Alkonyi homályba vesző út elektromos ívkisülésekre emlékeztető fényekkel. Science-fiction kép.

Egy másik, kissé borzongató hatású, és még mindig a science-fiction tartományába sorolható kép ez a késő alkonyi homályba vesző, kísérteties, kékes fényben derengő út, az elején látható, fantasztikus alakú kékes ívkisülésekkel. Ez a a kép a Görbesorozat-dísz tutorial egyik mellékterméke. Az intuícióból, játékból rajzolt képek jobb minőségűek, mint a tutorialképek, mert utóbbiaknál tudatosan kell dolgozni, mindig kizökkenve az alkotás folyamatából, hangulatából (az illusztrációk készítéséhez), és nem is tartalmazhatnak olyan sok részletet, mert akkor az elkészítésük leírása emészthetetlenül hosszúra nyúlna.

Fémgolyó Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Acél vagy krómozott felületű, a környezetét tükröző fémgolyó rajza.

A környezetét tükröző fémgolyó képe még régebben elkészült, a Tükröző fémbetűk tutorial időszakában. Azzal ellentétben viszont egy fotó lett önállóan leképezve benne gömbbé. Ha egy fotón vannak világos, fényes sávok, mint amilyen az égbolt képe, akkor alkalmas lehet ilyen képek elkészítéséhez. A valósághű elemet az adja igazán, ha a golyó alján visszatükröződik annak a felületnek a képe, amelyre a golyót állítjuk. Ezt egyszerűen elintézhetjük: a feldolgozandó fotó alsó részét téglalap kijelölésben kitölthetjük valamilyen mintával (itt a GIMP-pel szállított kavicsminta (Stone) lett használva), és utána alkalmazzuk a Szűrők menüjéből a Leképezés alatt a Leképezést gömbre. A további környezetet már hozzárajzolhatjuk.


Jégkocka Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Jégkockába fagyasztott virág rajza.

A jégkockába befagyasztott virág két fotó feldolgozásával készült. A jéghez felhasznált képen eleve sok fehér színű területnek kell lennie. A jeges-üveges kiolvadás és visszafagyás képzetéhez az I-görbítést használtam fel (Szűrők --> Torzítás alatt), hasonló technikával, mint ahogy az Üvegvilág képei készültek. Az áttetsző hatást a Rétegmódok helyes megválogatásával lehet elérni. Az előkészített réteg Leképezés kockára funkcióval lett végleges alakúra hozva.

Kávéscsésze Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

GIMP-pel rajzolt kávéscsésze képe.

Egy kis kávészünethez készült a baloldali kép, annak bemutatására, hogy az Útvonalakkal szép éles, szabályos körvonalú tárgyak rajzolhatók. Az első, ilyen jellegű kísérlet volt, ezért még van benne hiba: például a valóságban a csésze füle nem pontosan így nézne ki, csak hát a türelmetlenség..... Felületes ránézésre azonban emészthető a kép. A csésze fülének árnyékolásához, a rajta felcsillanó fényhez egy valódi csészét szemléltem meg, ezért elmondható, hogy ez a kép részben természet után készült.

Kunyhó Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Egérrel új képként kézzel rajzolt-festett kunyhó képe.

A kunyhót ábrázoló kép egy fotóról készült, de nem annak a felülrajzolásával. A fotót kiraktam a monitorra, s egy új képben ránézésre, egérrel, szabadkézzel, ecsettel megpróbáltam lerajzolni, hogy mit látok. A hagyományos festészet másolási módját alkalmaztam tehát, de nem törekedtem a tökéletes másolatra. Arra voltam kiváncsi, hogy ha egy szabálytalan rajzot még feldolgozok a GIMP néhány funkciójával (például Élkereséssel), akkor az mennyire javítja a keletkezett kép minőségét. Láthatóan egy olyan, szabálytalan épületet ábrázoló képpel kezdtem, amelynél nemigen számít az ábrázoló geometriai tudomány, vagyis a szabadkézi rajz pontatlanságai nem zavaróak. Ez a logika segít abban, hogy egy új technika kipróbálásával járó kezdeti kudarcok ne vegyék el a kedvünket, mint ahogy arról már írtam a Hogy(an) ne menjen el a kedvünk... segédletben.

Rózsagrafika Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Rózsafotó grafikai feldolgozása.

Egy virágzó rózsatőről metszett fotóból készült a balra látható feldolgozás, abszolút játékból. A virágos rész a mögötte még halványan látható háttérből lett kiemelve és önálló egységként feldolgozva (pl. Buckaleképezéssel), és perspektivikus árnyék lett hozzáadva, hogy legyen valamilyen csavar is a képben.

Tárcsa Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Pörgő tárcsa rajza láva háttér előtt.

A jobboldali tárcsa is játékból készült. A Megjelenítések körül a Labirintussal rajzolt kép Polárkoordinátákkal görbítve lett, a másolatát pedig elmozdításos elmosással (Sugárirányú) elmostam. Mindkettő réteg meg lett döntve a rétegmagasság csökkentésével, háttérnek pedig Láva lett beállítva. Még nem igazán tökéletes, de kísérlet arra, hogyan lehet forgó mozgás képzetét kelteni állóképen.Fölfelé mutató nyíl.

Ezüstalma Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Ezüstös almaág képe. Fotófeldolgozás idegen leképezéssel.

Ha valaki már több oldalát is látta a honlapomnak, akkor tapasztalhatta, hogy az almaág, magam sem tudom miért, kedvenc motívummá nőtte ki magát. (Megjelenik például a Leképezések oldalon, mint fafaragás, vagy a Fotógrafika 1. oldalon, ahol rajznak lett feldolgozva.)

Itt most népmesei hangulatú ezüstös, színes fémes alakban látható, amelyhez a körüljelölt és kivágott motívumot a Színek --> Leképezés alatt található Idegen leképezéssel kellett manipulálni.Fölfelé mutató nyíl.


Délkörök Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Hosszúsági és szélességi körök a Földről. Rács és leképezés gömbre.

Most jöjjön egy pár könnyedebb kép, amelyek még régebben készültek. Nagyjából a Jégkocka című feldolgozással egykorú ez a délkörös rajz, amikor a gömbbé történő leképezésben rejlő lehetőségekkel játszottam. A Megjelenítések közül a Rács mintával rajzolt réteg lett kétszer is leképezve gömbre, mert csak úgy tudtam átlátszó gömbhálót készíteni, ha azt két rétegből raktam össze. Tüzetesebb szemrevételezéskor az elülső, aranyszínű félgömb háló mögött látszik egy hátsó, sötétpiros, görbített rács is.Fölfelé mutató nyíl.

Üvegszöveg

Üveghatású szöveg zöldes fénnyel.

Szövegből, betűből több is látható ezen a honlapon. Az üveges hatású feliratok (l. Üvegbetű, Fém-, vagy üvegbetű) készítésének kikísérletezésekor készült ez a Graffiti felirat, amely a legkevésbé sem hasonlít a falfirkákra.Fölfelé mutató nyíl.

Gyöngyházberakás

Gyöngyházberakás-jellegű dőlt betűs szöveg.

Ez a Serif Bold (félkövér Serif) dőlt betűs (italic) szöveg csak azért készült, mert fölfedeztem, hogy a GIMP minták közül a kávészemeket utánzó mélybarna mintával (Java), és a rétegmód megváltoztatásával gyöngyházberakásra emlékeztető hatást lehet elérni.Fölfelé mutató nyíl.


Aranypillangó Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Aranyos fémjellegű lepke-kitűző képe.

Igen egyszerű valamilyen kis rajzból fém-, például aranytárgyat készíteni, mert több, fémhatást eredményező funkció is van a GIMP-ben: például a Szűrők --> Torzítás --> Domborítás, és ugyancsak a Szűrők között a Leképezés alatt található Buckaleképezés. Átszínezni pedig már igen könnyű bármilyen a képet a Színek alatt található valamelyik művelettel.Fölfelé mutató nyíl.

Festményutánzat Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Kirándulás a Húsvét-szigeten. G'MIC feldolgozás.

Eredeti fotó: Creative Commons by-sa anoldent
A kiránduló társaságot ábrázoló fotó más jellegű feldolgozása már szerepel a Négy rajzstílus tutorialban, de itt egy új beépülő modullal, a Szűrők alá beépülő G'MIC Toolbox-szal készített változata látható, amelynek két menüpontját kellett igénybe venni ennek a hatásnak az eléréséhez: az egyik az anizotrop lágyítás volt (Anisotrophic smoothing), a másik pedig az elmosott kép egyfajta visszakeményítése, az Inverse diffusion.Fölfelé mutató nyíl.


Virágrajz Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Útvonalakkal rajzolt virágbokor képe.

A Virágos vektorrajz tutorial képének első rajzolata látható jobbra, kissé más rétegmódokat alkalmazva, mint amelyek végül is bekerültek a tutorialba.Fölfelé mutató nyíl.

Vonalportré Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Körvonalas női profil. Fotó felülrajzolása.

Eredeti felvétel: Creative Commons by-sa IkonikPhoto
A legutolsó kép volt az első változata az Arc foltokból tutorial képének. Itt az Útvonalak még körbe is lettek rajzoltatva, hogy kontúros legyen a kép. Ha valakinek ez a változat tetszik, akkor csak arra kell ügyelnie, hogy az útvonalrétegekben felvett alakzatok pontosan fedjék a jellegzetes körvonalakat, de úgy is megoldható a feladat, hogy a kirajzolt kontúrokból egyszerűen kiradírozzuk a zavaró részleteket.


A kép előállításához GIMP for Windows 2.4.2 és 2.6.4 képfeldolgozó programot használtam a sourceforge.net jóvoltából.


 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon