Mormolya Zét.

Abszt-raktár

Képes képtelenségek, életkép-telenségek
© Minden értelmezési jog fenntartva!

Elmejátékok képre, hangra és billentyűzetre

Mottó: "Ki itt belépsz.... ... ..."

Vízszintes elválasztó csík.Vízszintes elválasztó csík.

Képtelen újság:

Táptalaj beltenyészethez

4. szám    2010 január


Jelmagyarázat:

Nem mikrobiológusok és újszülöttek
a szövegben előforduló kiemelésekre állva a kurzorral,
értelmező szótár olvashatnak.

LUCI-HADES  1. FELHASZNÁLÁS

A Luci-Hades táptalajt Papyrus cigarettae identifikálásához használjuk.


  2. ALAPELV

A Papyrus cigarettae patológiai szempontból jelentőséggel bíró két, ún. indikátor speciese a P. cigarettae photogenes var. delectat, és a P. cigarettae dephotogenes var. delactat, amelyek fontos szerepet játszanak speciális elmeállapotok felismerésében és azonosításában (1).

Közismert tény, hogy a zsenit az őrülttől igen nehéz megkülönböztetni, de a P. cigarettae segítségével mindkettő patogenezise és diagnosztizálása egyszerűvé válik. A P. cig. photogenes var. delectat a zsenik liquorjából tenyészthető ki pozitív fototropizmusának köszönhetően (Mehr Licht effektus), ezzel szemben a P. cig. dephotogenes var. delactat a súlyos elmekórtani esetektől vett mintákból mutatható ki.

A P. cigarettae photogenes var. delectat spurilloform baktérium fotogént expresszál, ennek következtében gyors rajzásba kezd fény hatására, és a fényforrás irányába mozog. A kémcső üvegfalát elérve foncsoros fényű, féligáteresztő anyagot választ ki az üvegfelületre. A P. cigarettae photogenes ezelőtt a felület előtt gyűlik össze, és delectat (önmagában).

A P. cigarettae dephotogenes var. delactat szintén spurilloform, de mivel elveszítette fotogénjét, negatív fototropizmust mutat, sőt, a táptalaj laktát komponenséből az okkultáz enzime segítségével fekete fényt sugárzó anyagot termel, ami bediffundál a táptalajba (ún. "füstköd"). Maga a baktérium nem látható fénymikroszkópos vizsgálattal, részben a sötét látótér, részben amiatt, hogy a P. cigarettae dephotogenes a táptalajba kevert, üreges latexszemcsék belsejében rejtőzködik.

A P. cigarettae dephotogenes jelenlétének mikroszkópos ellenőrzéséhez legalább 30 wattos (4 LUC) izzót kell használnunk (2), mert az ennél csekélyebb energiájú fénysugárzást a baktérium által termelt fekete fény kioltja (a P. cigarettae dephotogenes kimutatási határa 3 LUC). Legalább 30 W fényében vizsgálva a táptalaj közepéből vett mintát, nem látunk semmit: ez jelzi, hogy P. cigarettae dephotogenes var. delactat van a mintában, csak a latex szemcsék belsejében rejtőzködve.


  3. CSOMAGOLÁS
 • Felhasználásra kész közeg:

20 db kémcsövet (LH) tartalmazó doboz (kódszám: 00000)


  4. ELVI ÖSSZETÉTEL (g/l desztillált víz)

A Luci-Hades agart a Tsir Katcha által leírt recept (3) szerint készítjük.

Agy-szív bouillon
Borostyánkősav
Laktát
Neodimium-szulfát
Latex
Agar

  

15
0,5
5
0,05
2
12

Végső pH-érték: 6,2 ± 0,2


  5. TÁROLÁS
 • A felhasználásra kész közeget +2—8 °C között tároljuk.

A szavatossági idő és a gyártási sorozat száma a csomagoláson olvasható.


  6. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Anyag:

 • A forgalmazó által szállított Luci-Hades agar.

Leoltás:
Közvetlenül a vizsgálandó mintából (liquor) oltsunk le, egyetlen mély, leszúró mozdulattal az agar középső tengelyében.

Inkubálás:
Inkubáljunk mikroaerofil atmoszférában 4 napon át, 37 °C-on. A termosztátban alul 60 W-os izzót kell elhelyeznünk. A csöveket függőleges helyzetben állítsuk az izzó fölé.

Leolvasás/kiértékelés:

 • P. cigarettae photogenes var. delectat
  A kémcső falán fémes fényű lerakódás látható, és a fal menti agar opálos lesz a benne feldúsuló baktériumok miatt. A kémcső belsejében nem látható sötét fény. Ha finoman megkocogtatjuk egy tűvel a latex szemcséket, akkor semmilyen reakciót nem kapunk. Értékelés: zseni.
 • P. cigarettae dephotogenes var. delactat
  A kémcső falán nincs foncsoros lerakódás, a fal mentén húzódó agar víztiszta, de a kémcső belseje sötét fényt ont. Ha megkocogtatjuk a latex szemcséket, akkor "meeny a frrrrcba g't' hell" kiáltásokat hallhatunk a szemcsék belsejéből. Értékelés: dementia.
 • Kétes eredmény
  A fenti két eset jellemzői keverednek egymással (például foncsoros bevonat a kémcsövön, és az agar belseje sötét stb.). Ez arra utal, hogy a P. cigarettae mindkét változata előfordul a beteg liquorjában. Ez a jelenség főleg iskoláskorú gyermekek körében tapasztalható, akik egyedfejlődésük során még nem döntötték el, hogy a P. cigarettae melyik oldalára essenek. A vizsgálatot 1 év múlva vett újabb mintával meg kell ismételni.
 • Nincs reakció.
  Értékelés: a vizsgált személy normális átlagember.

  7. MINŐSÉG/A TÁPTALAJ MINŐSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE
 • A közeg megjelenése borostyánszínű, apró fekete szemcsés, víztiszta agar.
 • A Luci-Hades agar szaporítóképességét az alábbi törzsekkel ellenőrizzük:

TÖRZSEK

EREDMÉNYEK 4-napos, 37°C-os, megvilágított TENYÉSZTÉS UTÁN

Papyrus cigarettae photogenes var. delectat CAT 14

Jó növekedés

Papyrus cigarettae dephotogenes var. delactat TAC 41

Jó növekedés

Vanitatum vanitas HIU FFFF

Jó növekedés

Papyrus amazoniensis NAD Af412

Apró zöld levelek


  8. A GYÁRTÓNÁL FOLYÓ MINŐSÉGELLENŐRZÉS

Az összes termékünk a saját minőségellenőrző rendszerünk szerint készült, a nyersanyag átvételétől kezdve a termék forgalmazásáig. Minden egyedi darab minőségét ellenőrizzük, és csak akkor hozzuk forgalomba, ha az megfelel az előre felállított kritériumoknak. Egyetlen termékünk gyártási és minőségellenőrzési jegyzőkönyve sem található meg az archívumunkban.


  9. AZ ALKALMAZÁS KORLÁTAI
 • A Vanitatum vanitas is a kémcső fala mentén gyülekezik, de nem képez foncsoros lerakódást annak felületén, és mikroszkópban jól láthatóan nem spurilloform morfológiát mutat, hanem dobverő alakot ("bunkoform") (4).
 • A Papyrus publicisticus deformans szintén sötét színanyagot termel, de a P. cigarettae dephotogenes-szel ellentétben nem menekül a fény elől, hanem fáziskontraszt mikroszkópban ("csúsztatás") jól látható (5).

  10. HIVATKOZÁSOK

(1) GEBITSCH, A.I.: Use of P. cigarettae in gnosis, agnosis and diagnosis of mental irregularities. Decrazyng Med. 1995, 1, 8-16.
(2) KATCHA, T. et al.: Halogen-lucinogenic lamps in bacteriology. J. Inter. Med. Diary, 2001, pp. 1999-2005.
(3) KATCHA, T.: Lucidous and hadeous (tartaric acid) medium for culture and differentiation of photogenic/dephotogenic bacteria. Rev. Bact. Illuminations, 1995, 25, 87-99.
(4) THACKERAY, W.M.: Vanity Fair. London, 1848.
(5) COGNITO, I.N.: Determinator III of public media (unpublished).

 
Creative Commons License
Ahol másképp nincs jelezve, a "Mormolya Zét." jelzéssel ellátott képek és a szöveges tartalmak a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználhatók. Jogosult: Mormolya Zét.
A tárhelyet a DotRoll Kft. biztosítja.  

Kezdőlap | 1. szám | 2. szám | 3. szám | 4. szám | Kapcsolat | Lap tetejére

Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2010 január