RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

A színek hatása 2. Narancssárga, kék, lila
I'm feeling blue, azaz szomorú vagyok -- mondja az ánglus. Szó szerint kéknek érzi magát. Ennek az ellentétére álljon itt balra ez a narancssárgától kicsattanó képkollekció, milyen is az, ha vidámak vagyunk. A színekkel foglalkozó előző részben kitárgyaltuk, hogy miket állapítottak meg a piros, a sárga és a zöld színről a velük foglalkozó emberek.

Most a narancssárgáról, a kékről és a liláról lesz szó.

A narancssárga a piros és a sárga közé esik, ezért egyesíti önmagában a piros energiáját és a sárga boldogságérzetet keltő hatását.
Állítólag bizonyítottan ingerli a nemi szerveket, stimulálja az immunrendszert és az emésztőrendszert: étvágygerjesztő. Fokozza az agy oxigénellátását, szellemi tevékenységre ösztönöz. Mivel a narancs nevezetű gyümölcsről kapta a nevét, ezért sokan az egészséges táplálékra asszociálnak belőle.


A narancssárga csak pozitív hatással tud lenni az érzelmi állapotunkra. Energiát, meleget, napsütést sugall. A fiatalok körében kedvelt szín. Megszabadít az önsajnálattól, az önbizalomhiánytól és a megbocsátani nem tudástól. Utat nyit az érzelmek megnyilvánulásának, kiváló depresszió elleni szer. Gondolkodásra, vagy beszélgetésre sarkall.

Lelkesedést, elragadtatást, boldogságot, kreativitást, határozottságot, vonzást, sikert, bátorítást és ösztönzést jelent.
Mivel nagyon meleg szín, ezért hőérzetet kelt, de nem annyira erősen, mint a piros. A címertanban a szilárdság és a kitartás jelképe.
A hindu swamik (érzékcsalódástól megszabadultak, vallási tanítók) hagyományosan narancssárgába öltöztek, mivel arrafelé ez szimbolizálja a tüzet. A buddhisták számára is sáfrányszínű, narancssárga öltözék testesíti meg a bölcsesség, a tiszta elme fényét és az erőt.

Forrás: Some rights reserved:
Creative Commons
DanielJames

Folyópart.

A kék élettani szempontból éppen fordított hatást vált ki, mint a piros: az növeli a vérnyomást, a kék viszont csökkenti. Testrészek tárgyában a torokkal és a pajzsmiriggyel hozzák összefüggésbe. Erősen hűtő, csillapító hatása van, ezért megnyugtat. A sötétkék szín stimulálja az agyalapi mirigyet, amely szabályozza az alvásmódunkat. A sötétkékről még olyasmit is sikerült egyeseknek bebizonyítani, hogy segít egészséges állapotban tartani a csontvelőt. Szellemileg és testileg is jótékony befolyással van az emberre. Lassítja az anyagcserét, étvágycsökkentő.

A kék színt az éjszakához, az éghez és a tengerhez társítjuk, ezért oldottnak és nyugodtnak érezzük magunkat tőle. Mélységet és stabilitást, sőt még mennyet is jelent.

A különféle testületek tagjait nem véletlenül szeretik sötétkék egyenruhába öltöztetni, hanem azért, mert bizalomérzetet, fontosságot (kékvérű), lojalitást, intelligenciát, igazságot is sugalmaz, méghozzá negatív képzettársítások nélkül. Bár a szlengszótárban a "kékek" rendőrséget is szokott jelenteni, nem feltétlenül pozitív értelemben....
A bölcsességgel és a hittel is összefüggésbe hozzák.

Forrás: Some rights reserved:
Creative Commons by|
Randy Son Of Robert

Tengerésztiszti egyenruha.

A világosabb kék színtől higgadtabbnak, és a napi nyüzsgéstől távolabbinak érezzük magunkat. Az álmatlanság elűzésére is használható.
Nemcsak a sárga, hanem a kék is inspirálja a mentális működést, a tisztánlátást és a kreativitást. A túlzottan sötét kék viszont depressziót okozhat (erről érdemes volna megkérdezni a fizikai munkához célszerűnek talált sötétebb kék munkaruhába öltözött "kékgallérosokat"). A szomorúsággal is társítják.

A címertanban az ájtatosságnak és az őszinteségnek tartották fenn a kéket. Tisztaságot is jelent, mert a víz, a levegő, az égbolt és a tenger színe.
A meleg színeket az érzelmekkel hozzák összefüggésbe. Ezzel szemben a kék hideg színe az intellektualitással, tudatossággal van kapcsolatban.

Forrás: Some rights reserved:
Creative Commons by|
The Pug Father

Aubergine Purple Lotus Elise.

A lilát élettani szempontból tisztító és fertőtlenítő hatásúnak mondják (.... emlékszünk még a lila kálium-permanganát kristályokra?). Elnyomja az éhségérzetet és kiegyensúlyozza az anyagcserét.

A lila a kék stabilitását és a piros energiáját egyesíti. A királyság színe: hatalmat, nemességet, luxust, ambíciót, gazdagságot és extravaganciát jelent. Egyes források szerint a római birodalomban a lila színű tógát isteni öltözéknek tartották, a fehérrel kevert lilát pedig királyinak.
Összefüggésbe hozzák még a bölcsességgel, a méltósággal, a függetlenséggel, a kreativitással, a misztikával (pl. lila gőzöm sincs..., szleng) és a mágikussággal(!) is.

Állítólag a serdülőkor előtt álló gyermekek hármonegyede minden más színnél jobban kedveli a lilát. A természetben ritkábban fordul elő ez a szín (inkább csak a virágokban), sokan mesterségesnek is érzik.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?] Rajzolt üvegvirágok üvegháttér előtt.

Használják az idegrendszeri rendellenességből fakadó mentális problémák kezelésében is, mert úgy tűnik, segít egyensúlyba hozni az elmét, átalakítja a kényszerképzeteket és a félelmeket.
Speciálisan az indigót gyakran hozzák összefüggésbe a jobb agyféltekével, mert ösztönzi az intuíciót és a képzeletet. A béke érzetét kelti, ellensúlyozza a sokkot és a félelmet, ezért az érzelmi zavarok felszámolásában is használható. A lilához társítják még ezeken felül a szépérzéket, az ideál felfogását is. Lelki tekintetben a spiritualitást és a könyörületet hozza előtérbe. A lelkierőt és a védelmet is kapcsolatba hozzák ezzel a színnel.

A felnőttek rózsaszíne a levendula. Ezzel szimbolizálható a rafinéria, a kellem, elegancia és a specialitás.

 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon