RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

A színek hatása 1. Piros, sárga, zöld
A szemünkbe eső fénnyel kapott információ nemcsak a szürkeállományunkba jut el, hanem a vegetatív idegrendszerünkbe is. Legalábbis ezt állítják az okosok. Ebből persze az következik, hogy a látvány, s azon belül a szín, nemcsak a szellemünkre-lelkünkre, hanem a testünkre is hatással van. A pszichológusok és a fiziológusok (lélek- és élettanászok) meg is mondják, hogy milyennel. Személyes élettapasztalataink, vérmérsékletünk és tanult viszonyulásunk (a különböző kultúrákban) azért persze módosít az általános képen.

Naponta találkozunk meghitt színekkel, amelyeket alkalmazóik azzal a szándékkal raknak az orrunk elé, hogy (szerintük) jótékony hatással legyenek ránk.


Itt van mindjárt a közlekedési lámpa az ő piros-sárga zöld színével. A pirosra azt várják, hogy álljunk meg, a sárgával föl akarnak rázni merengésünkből, amelyet egy helyben való toporgásunk vált ki belőlünk, a zöld pedig azt mondja, hogy szabad folytatnunk az utunkat.
Lássuk, mit mond erre a "színművészeti" tudomány, igazuk van-e a "színjátszóknak"?

A piros a vér és a tűz színe, s ebből már sok minden következik. Ha ilyesmit látunk, akkor megugrik a légzésszámunk, és fölmegy a pumpa, nő a vérnyomásunk. Ezzel összhangban fokozódik az anyagcserénk (valahonnan szedni is kell mindehhez az energiát). Feszültek és nyugtalanok leszünk.
Veszélyt (piros riasztás), sürgősséget (mentő), vagy akár háborút is jelent (abban aztán van vér és tűz bőven). Meglehet, ez utóbbival kapcsolódóan a hatalommal, energiával, erővel és haraggal is társítják (vörös a feje a dühtől). Érzelmileg ugyancsak intenzív szín, mert a szenvedélynek, vágynak és szerelemnek, szexualitásnak is a színe.
Mindezek mellett még jól is látja a pirost a szemünk, ezért remekül használható közlekedési jelzésekhez, de ideális a tűzoltókészülékekhez, no meg a tűzoltóautókhoz is.

Ha a munkahelyünkön egyszeriben csak pirosra festik a falakat, akkor elkezdhetünk arra gyanakodni, hogy munkaadónk nincs megelégedve velünk. Piros színű környezetben az emberek ugyanis gyorsabban dolgoznak (magasabbra van tekerve a láng). Sajnos több hibát is vétenek (hamar munka sose jó).
Címertanban a bátorságot jelzik vele: legfeljebb mindjárt van mibe kapaszkodnunk, hogy a munkatempó-fokozási kísérletek ellen tiltakozzunk.
A piros színek szembetűnőek, jól kiugranak a környezetükből, mi több, nagyobbnak is látszanak a fizikai méretüknél. Ha keveset alkalmazunk belőle a vásznunkon, az még hatásosabb is tud lenni, mint a nagy piros színfoltok.

Kínában a vörös a boldogság és a felvirágzás színe, jó szerencsét hoz. Dél-Afrikában, számunkra szokatlan képzettársítással viszont a gyász színe.

A sárga a napsütésé. Ingerli az agyat, azaz éberebbé tesz, hatására fokozódik az izmok energiaellátása.
Örömmel, boldogsággal, az intellektussal, világos gondolkodással, helyes ítélőképességgel és energiával társítják.

Lelkesítő szín, önbizalmat kelt és optimistává tesz. Ennivalóra is asszociálunk belőle, ezért étvágygerjesztő (erről hallhatott valamit a sárga irigység is).

Az élénksárga szín tehát figyelemfelkeltő. Ha viszont túlzásba viszik az alkalmazását, akkor irritáló lehet: megfigyelték, hogy sárgára festett falú szobában a kis gyermekek többet sírnak. A címertanban becsületet és lojalitást jelentett. Később azonban negatív jelentés is kapcsolódott hozzá: a gyávaság színe lett.
Instabil, spontán szín, bizonytalanság érzetét válthatja ki. A sárga árnyalatai általában már taszító hatásúak.


Saját műveinkben akkor használjuk, ha kellemes vidámság érzetét akarjuk kelteni. Az emberek hajlamosak a sárgát gyerekes, könnyed színnek tartani, ezért nagy horderejűnek szánt, értékesnek tartott mondanivalónkat ne öltöztessük ebbe a színbe.
A feketével párosítható színek közül a sárga az elsődleges: a figyelem felkeltésére leginkább alkalmas. Ezért alkalmazzák figyelmeztető táblákon, mint amilyen balra fent a Sugárveszélyt jelző tábla. Ugyancsak ezzel, s nem a boldogító hatással függhet össze, hogy miért sárga az alapszíne a befizetési csekknek...

Egyiptomban a sárga a gyász színe, Japánban viszont (ellentétben a nyugati kultúrában útközben rátapadt gyávaság-jelentéssel) a bátorság színe. A magyarázat persze érthető.

A zöldet az élet, a növekedés, a megújulás, a termékenység, az egészség, a frissesség és a harmónia színének tartják. A minket körülvevő növények zöld színűek, s ez mindent megmagyaráz. A természet- és környezetvédők nem véletlenül válaszották emblematikus színükké.

Mondják, hogy a zöld jó a szívre. Ellazítja az izmokat, pihenés, kényelem és nyugalom érzetét kelti. Csillapítja az érzelmeinket és pihenteti a szemet.

Tapadnak hozzá azonban negatív jelentések is: a szürkés olívzöld az elmúlásra és a halálra emlékeztet, lehangoló hatású. Megfigyelhető, hogy a beteg rajzfilmfiguráknak zöldes bőrt festenek a rajzfilmesek. Angol nyelvterületen a green, azaz a zöld sápadtat, betegnek látszót is jelent.
A féltékenységet (zöld szemű szörny, green-eyed monster) és a tapasztalatlanságot, fiatalságot (zöldfülű, green) is előszeretettel szimbolizálják vele.


Hogy jó hírt is mondjak, a remény is zöld. Az meg egyenesen szabadulást jelent egy szorult helyzetből, ha valaki zöld ágra vergődik. A sötétzöldet a pénzt kifejezésére is használják. Az utóbbi kézzelfogható megnyilvánulása (már ha foghatunk ilyet a kezünkben) a zöldhasú, azaz a zöld színű bankjegy.

A címertanban a növekedés és a remény kifejezésére használták.
A zöld az Iszlám színe is. Úgy tartják, hogy Mohamed próféta zöldbe öltözött, s a Paradicsomban zöldbe és aranyba burkolóznak azok, akiknek sikerül oda bejutni. Ha valaki járt már a jórészt kopár Arab-félszigeten, ahol minden fűszálat -- már ha látunk egyet is --, kitörő örömmel üdvözlünk, az megértheti, miért kapott arrafelé a zöld külön szakrális jelentést is, miért jelenti a természettel együtt az életet.

 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon