RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Képjátékok — Szöveg készítése térecsethez

2008 július

(A 3D egyszerűen oldal melléklete)

Saját készítésű ecsettel előállított, 3D, térhatású szöveg.

Ez az oldal ismerteti annak a szövegnek az elkészítését, amelyből a 3D egyszerűen oldalon három dimenziósan használható ecsetet készítünk és alkamazunk. Lényeges, hogy bármilyen, szöveges vagy alakzat objektumunkat árnyékoljuk, mert 3 dimenziós térhatást így érünk el igazán látványosan.

Saját készítésű ecsettel előállított, 3D, térhatású szöveg és csővezeték.

Megjegyzés: A legszebb eredményt akkor kapjuk, ha az ecsetünket legalább a készítési méretében, vagy annál nagyobb méretezéssel használjuk. Az alapkép előállítása viszont nagyobb méretben könnyebb. Ezért érdemes az alapképünket nagy méretben készíteni, majd ecsetté alakítása előtt az objektumunkat tartalmazó réteget kicsinyíteni. Jelen példában 600x600 képpontos réteggel kezdünk, amelyet ecsetté alakítása előtt 300x300-asra fogunk átméretezni.

A leírást kezdő GIMP-felhasználók számára is hasznosítható formában igyekeztem elkészíteni, ezért eléggé részletes.


1. ábra

Új kép készítésének ablaka.

Első lépésként hozzunk létre egy új képet a GIMPünk főablakában a Fájl legördülő menüjében az Új... utasítással, és képméretekre adjunk be 600x600 képpontot. Az új képünket mentsük el tetszőleges néven .xcf formátumban (a jelenlegi a terecset.xcf nevet kapta), a GIMP saját képformátumában. Alaphelyzetben egy sima fehér lapot fog automatikusan beállítani nekünk a GIMP, mert alapértelmezésben fehér a háttérszín és fekete az előtér színe. Ezt nevezem majd képablaknak.

2. ábra

Dokkolás: Rétegek, Eszközbeállítások, Színek.

Megkönnyíthetjük a munkánkat a Windows alatt futó GIMP-nél, ha összeállítunk egy "munkaablakot" is: a képablak Párbeszédablakok címszavának legördülő menüjéből hívjuk meg a Rétegeket, mire felbukkan annak az ablaka. Eme utóbbiban jobboldalt felül látszik egy kis balra mutató nyíl (l. 2. ábra). Ha erre kattintunk, újabb menü tárul a szemünk elé. Ebből válasszuk a Lap hozzáadását, és annak a menüjéből pedig az Eszközbeállításokat. Ugyanígy vegyük fel a lapok közé még a Színeket is, s így egy munkaablakban lapozhatunk majd eme funckiók között.

3. ábra

Szöveg beállításai.

A három dimenziósan használt ecsetünket most szövegből készítjük, ezért a képablakban állva (kattintsunk annak címsorára, ha nem ez volna az aktív ablakunk) nyomjuk le a t (text, azaz szöveg) gyorsbillentyűt, vagy az Eszközök legördülő menüjéből válasszuk ki a Szöveget. Ha a munkaablakunkban ezután az Eszközbeállítások fülére kattintunk, akkor a szövegírás beállítási lehetőségeit látjuk.

A Betűkészlet melletti négyzetbe kattintva legördülő menüből válasszuk ki a nekünk tetsző, lehetőleg valamilyen vastagabb vonalakkal ellátott betűtípust. Ez most a Serif Bold lett, azaz félkövér Serif. A méretet vegyük nagyobbra, pl. 220-ra, mint a példában. Nem baj, ha elsőre nem találjuk el mindjárt, mekkora méret kell ahhoz, hogy a szövegünk a lehető legnagyobb legyen, de még beleférjen a képbe. Ezen később még könnyen tudunk segíteni.

Mivel nem változtattunk még a színeken, ezért alapértelmezésben az előtér színét, azaz a feketét kínálja fel a program a betűszínre, ami meg is felel nekünk.

4. ábra

A GIMP saját szövegszerkesztője.

Most kattintsunk a képablakunk bal szélének közelébe, mire a program feldobja a GIMP saját szövegszerkesztőjének ablakát, amely jobbra látható. Gépeljük be a szövegünket, jelen esetben az "Ecset"-et. Ha túl nagy, vagy túl kicsi lett a szövegünk, akkor a munkaablakban írjuk át a betűméretet, majd kattintsunk megint a szövegszerkesztő ablakba, mire frissülni fog a látvány: a képablakban az új mérettel fog immár megjelenni a szövegünk. Nem fontos, hogy a véglegesnek szánt helyén legyen, ezért nyomjuk le a Bezárás feliratú gombot a szövegszerkesztő ablakban, majd a billentyűzetünk kurzornyilaival pozicionáljuk a nekünk tetsző helyre a szöveget.

A szövegünket automatikusan egy új, átlátszó alapú rétegbe rakja le a GIMP, amelynek azt a rétegnevet adja, ami a szövegünk volt, vagyis most Ecset lesz ennek a rétegnek a neve. Láthatjuk a képablakunkban, hogy ez a réteg nem 600x600-as, mint a képünk, hanem kisebb, akkora, hogy éppen beleférjen a szövegünk. Ha a képablakunkban a Nézet címszóra kattintunk, és annak menüjében a Réteg-határvonal megjelenítése ki van pipálva, akkor szaggatott vonallal jelölve látjuk is ennek a rétegnek a határát. A további feldolgozáshoz viszont célszerű a képhez igazítani a rétegünket, ezért a Réteg menüjéből kattintsunk a Réteg kép-méretűvé alakítása sorra.

5. ábra

Szín szerinti kijelölés beállításai.

A szövegünket most át fogjuk festeni más színűre, de ehhez előbb ki kell jelölnünk a betűinket. Nyomjuk le a Shift+o billentyűket, vagy a képablakban a Kijelölés menüjéből válasszuk ki a Szín szerinti kijelölést. A munkaablakban kattintsunk az Eszközbeállítások fülére, hogy ennek az eszköznek a paramétereit láthassuk. Érdemes lágy szélűre vennünk a kijelölést, különösen ha íves alakú betűink is vannak, ezért pipáljuk ki a Lágy széleket, és a lágyítás mértékét vegyük pl. 3-ra. Alapértelmezésben eleve be van kapcsolva az Átlátszó területek kijelölése is, ami most különösen jó nekünk, mert használni is fogjuk. A többi alapértéke meg is felel, ezért menjünk vissza a képablakunkhoz, és a kurzorral kattintsunk a szövegünket körülvevő átlátszó terület valamelyik pontjára, majd nyomjunk Ctrl+i-t, vagy a Kijelölés alatt válasszuk az Invertálást, azaz a kijelölés megfordítását, hogy immáron a betűink legyenek egyenletes széllel kijelölve.

6. ábra

Kijelölés növelése.

Egyúttal mindjárt vastagíthatunk is a betűinken, hogy azok ne félkövérek, hanem egyenesen kövérek legyenek. A képablakban a Kijelölés legördülő menüjéből válasszuk a Növelést. Ennek ablaka jobbra látható. A fehér mezőtől jobbra eső, kis nyilakkal ellátott gombok segítségével állítsunk be pl. 5 képpontnyi növelést, majd nyomjunk OK-t.

7. ábra

Képablak eddigi műveletek után.

Az eddigi tevékenységünk eredményeképpen a 7. ábrát fogjuk látni a képablakunkban, a megnövelt kijelölést mutató szaggatott vonalakkal. Most nyomjuk le az l (L, mint Lajos) gyorsbillentyűt, vagy a képablakban az Eszközök menüjéből a Festőeszközök közül válasszuk ki a Színátmenetet, mert azzal fogjuk kifesteni a szövegünket.

8. ábra

Színátmenet beállításai.

A munkaablakunkban kattintsunk a Színátmenet ikonját mutató fülre, hogy ennek az eszköznek a paramétereit láthassuk. Minden, alapértelmezésben beállított érték megfelel nekünk, kivéve kettőt: a Színátmenet felirat melletti téglalapba kattintva annak legördülő menüjéből válasszunk ki valamilyen teljesen színes mintázatot, például a Pastel Rainbow-t (szivárvány pasztell színekkel), mint a példában, és pipáljuk ki az Adaptív túlmintavételezést is, hogy egyenletesebb legyen a színek közötti átmenet.

9. ábra

Színátmenet-húzás kezdő és végpontja a képablakban.

Menjünk vissza a képablakhoz, és ha a példában bemutatottal azonos kifestést szeretnénk kapni, akkor a nagy E-betűnk bal felső sarkánál kattintsunk a kurzorunkkal a képen, és az egérgombot lenyomva tartva húzzuk a kurzort a t-betűnk jobb alsó sarkáig, majd engedjük fel az egérgombot. Erre a program ki is festi a színátmenettel, az eleve beállított lineáris lefutás mellett a szövegünket. Ezt viszont a későbbi árnyékoláshoz még egy kicsit módosítanunk kell, ezért fordítsuk meg a kijelölést a Ctrl+i billentyű-kombinációval, vagy a képablakban a Kijelölés alatt válasszuk az Invertálást, hogy most megint a szöveg körüli átlátszó rétegalap legyen kijelölve.

10. ábra

Új réteg készítése.

Hogy ne ronthassuk el az eddigi művünket, nyissunk új réteget. A munkaablakunkban kattintsunk a Rétegek fülére. Ennek legalsó sorában hat gombot látunk. Balról a legelsőt lenyomva a 10. ábrán látható ablak fog felbukkanni.
A Réteg nevét át is írhatjuk, ha akarjuk, pl. Árnyékra, mint én tettem. A réteg szélességére és magasságára nézve eleve a képmérettel kínál meg minket a GIMP, amin ne is változtassunk, és most megfelel az is, hogy a rétegalap átlátszó legyen, úgyhogy OKézhatunk is.

11. ábra

Kijelölés szélének lágyítása.

A betűink peremét befelé halványodóan árnyékolni fogjuk, mert akkor tudunk majd később térhatású árnyékolást készíteni a Domborítás funkcióval. A szín szerinti kijelölésnél már beállítottunk ugyan egy 3 képpontnyi lágy szélt, de ez most kevés, ezért növelni fogunk a lágyítás mértékén. A képablakban a Kijelölés menüjéből kattintsunk a Lágy szél-re. Ennek felbukkanó ablakában állítsunk be pl. 10-es értéket, majd OKézzunk.

Ha ezek után az új, Árnyék nevű rétegünkben is érvényesülő, a szövegünk körüli átlátszó területre vonatkozó kijelölésünket fekete színnel kitöltjük, akkor a lágy szélű kijelölésnek köszönhetően a betűnk belseje felé fokozatosan halványodó, egyenletes árnyékot fogunk kapni. A képablakban a Szerkesztés menüjében válasszuk a Kitöltést az előtér színével, ami még mindig fekete. Ezt a lépést még ismételjük meg kétszer, hogy elég jól látható peremet kapjunk a betűink szélénél.

12. ábra

Képablak árnyékolás után.

A képablakban most a balra látható eredményt fogjuk látni. Ebből nekünk a szöveget környező fekete terület nem is kell, ezért kivágjuk: nyomjunk Ctrl+X-et. Ettől a betűink teste fölötti fekete tartomány még megmarad, csak a környező feketeség fog eltűnni.

13. ábra

Rétegek ablaka három réteggel.

Ha a munkaablakunkban a Rétegek fülére kattintunk, akkor látjuk mindhárom eddigi rétegünket, legfelül a színes hátterű, azaz aktív rétegünkkel, amelynek az Árnyék nevet adtuk. Most a képablakban a Réteg címszó menüjében kattintsunk az Összefésülés lefelé sorra, mire az árnyékolásunkat hozzáadja a program az Ecset felirathoz, s így két rétegünk fog maradni.

14. ábra

Gauss-elmosás.

Az ezután következő domborításhoz célszerű előbb egy kicsit elmosatni a szövegünket. A képablakban a Szűrők legördülő menüjében találjuk az Elmosást, annak almenüjében pedig a Gauss-elmosást.

Az elmosás sugarára függőlegesen és vízszintesen is olyan értéket állítsunk be, hogy az előnézeti kép ablakában számunkra tetszetős látvány alakuljon ki. Jelen esetben ez 8-8 képpontnyira adódott ki. Ha készen vagyunk, nyomjuk le az OK-t.

15. ábra

Ecset nevű réteg duplázása.

A kissé elmosott Ecsetünket duplázzuk meg. A Rétegek munkaablak alsó sorában balról a negyedik gombra kattintva másolatot készíthetünk az Ecset nevű rétegünkről. A másolati rétegen futtassuk le a Domborítást, amelynek ablaka a 16. ábrán látható.

16. ábra

Domborítás ablaka.

A képablakban a Szűrők menüjéből a Torzítások között találjuk a Domborítást. Ez a funkció Z-tengely irányú vastagságot ad a betűinknek, kidomborítja azokat, egyben olyan árnyékot is készít a peremükre, mintha azok valamely irányból meg volnának világítva. A megvilágítás irányszögét, az alapsíkhozs viszonyított magasságát (Felemelés) és a betűink Z-irányú vastagságát (Mélység) magunk állíthatjuk be. A példában az irányszöget és a felemelést meghagytam az alapértelmezett 30 fokon, illetve 45 egységen, de a mélységet levettem 8-ra a felkínált 20-ról. Ha meg vagyunk elégedve az előnézeti ablakban látható, a Függvények közül a Domborítással kialakított képpel, akkor Okézhatunk.

17. ábra

Rétegek ablaka domborított Ecsettel, elmosott Ecsettel és Háttér réteggel.

Most két rétegünk is van a szövegünkkel: a felső, Ecset másolata réteg a fémes, fekete-fehér színű, domborúra vésett szövegünkkel, alatta pedig a színes, és kissé elmosott Ecset feliratunk az Ecset nevű rétegben. Ezután eljátszhatunk a rétegmódokkal, hogy a két réteget látványos hatású felirattá alakítsuk. Most az Ecset másolata réteget Érték módba állítottam a Rétegek munkaablakában, a Mód melletti legördülő menüből. Ezután a képablakban a Réteg alatt válasszuk az Összefésülés lefelé funkciót, hogy ismét két réteget kapjunk csak, de immáron keskeny, 3D-árnyékolású szöveggel.

18. ábra

Maszk életlenítésének ablaka.

Ha kissé életlennek találjuk a szövegünket, akkor élesíthetünk rajta. A képablakban a Szűrők alatt találjuk a Kiemeléseket. Ezek közül hívjuk meg a Maszk életlenítését, amely nevével ellentétben élesíteni fogja a képünket. Felbukkanó ablaka balra látható.

Alapértelmezésben 5-ös sugárral dobja föl a GIMP ezt a funkciót, s ezt most meg is hagytam ezen az értéken, viszont az élesítés Mértékén kicsit növeltem 0,50 helyett 0,70-re, a Küszöbszintet pedig meghagytam 0-nak. Az előnézeti ablakban ellenőrizhetően tetszőleges élesítést állíthatunk be magunknak. Ha végeztünk ezzel, nyomjunk OK-t.

19. ábra

Átméretezés ablaka.

Már majdnem végeztünk is az ecsetünk előkészítésével, csak még egy lépés hiányzik. Nem árt, ha kisebbre vesszük a szöveget tartalmazó réteget, mert a későbbiekben ecsetté alakított művünkkel akkor lehet a legegyenletesebb ecsetvonásokat húzni, ha azt legalább a készítési méretében, vagy annál nagyobb méretezéssel használjuk. Hogy ennek tartományát kiszélesíthessük, most kicsinyítsük le az átlátszó alapú szöveges rétegünket. A képablakban a Réteg címszó alatti menüből válasszuk a Réteg átméretezése menüpontot. Ennek felbukkanó ablaka a 19. ábrán látható.

Én a felére vettem a rétegméretet, azaz az eredeti 600x600-asról 300x300-asra csökkentettem, s ezzel arányosan csökkent a szövegméret is. Ha felülírtuk az adatokat a beviteli mezőkben, akkor nyomjuk le az Átméretezés feliratú gombot.

A következő lépésben erről a kicsinyített rétegről készítünk majd ecsetet.

Tovább a 3D egyszerűen>>> oldalra.


A kép előállításához GIMP for Windows 2.4.2 képfeldolgozó programot használtam a sourceforge.net jóvoltából.


 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon