RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

3 tipp abszolút kezdőknek (kétnyelvű)
3 Tips for Absolute Beginners (bilingual)

Mottó:
Más kárán tanul az okos

2009 április

Kezdő korunkban hajlamosak vagyunk ki sem látni a fejünkből, van elég bajunk anélkül is, hogy a GIMP minden lehetőségében elmélyednénk. Egyszerre túl sok is volna ennyi új dolgot áttekinteni. Ezért megosztom néhány tapasztalatomat, milyen apró trükkök kerülhetik el a figyelmünket: hátha könnyebbé teszik mások életét.

Ezen az oldalon három témával foglalkozom: mit tehetünk, ha a GIMPünk hajlamos lefagyni/kiakadni, hogyan kapcsolhatjuk ki-be a párbeszédablakos sávokat, ha nagy képen dolgozunk, és előképes ablakokban hogyan láthatjuk nagyobb méretben a feldolgozandó rétegünket.

Motto:
Wise men learn by other's harm

April 2009

When we are GIMP-newbies, we are inclined to have blind eyes; we have enough trouble without absorbing all the services GIMP can offer. Reviewing many new things simultaneously would be too much. Therefore, I share experiences of mine about some little tricks that can avoid your attention, in the hope of making your work easier.

I deal with three topics on this page: what to do, if GIMP is inclined to freeze / crash, how to show / hide dock bars and toolbox, if you work on a big picture, and how to zoom in your image in preview windows of some dialogs.


Védekezési technikák lefagyás/összeomlás ellen

A szerencsésebb felhasználók nem találkoznak ezzel a problémával, amely számítógép- és operációs rendszer függő. Nekem viszont volt vele bajom, ezért kifejlesztettem ellene néhány védekező taktikát.

 1. A GIMP saját képformátumában (.xcf) elmentett képen dolgozzunk, mert abban őrződik meg a legtöbb információ (például a kijelölés), s összeomlás, kiakadás esetén ennek használatával ér minket a legkisebb veszteség.
 2. Munka közben gyakran mentsük a képünket, akár minden sikeresnek mondható átalakítási lépés után is. Így legfeljebb egy művelet eredményét veszítjük el, ha a GIMP kiakad.
 3. Ha nagyobb lélegzetű művön dolgozunk, és már hosszabb ideje vannak megnyitva ugyanazok a párbeszédablakok vagy a képablak, akkor előfordulhat, hogy egyes elemeik elkezdenek bizonytalanul működni: például nem látszanak a sorok a legördülő menükben, vagy egyes kattintásokra nem reagál a program. Ekkor érdemes az illető ablakot becsukni, majd újra megnyitni. Ezzel általában meg is szűnik a hibás működés. Ha képablakot kell emiatt becsuknunk, akkor azért ne felejtkezzünk el arról, hogy a bezárt, majd újra megnyitott képnél már nem tudunk élni a visszavonási műveletekkel, mert a kép "múltját" ilyenkor elveszítjük.
  Ilyenkor becsukás előtt még megpróbálhatunk elvégezni néhány műveletet: amilyen funkciót nem tudunk behívni a képablak menüsorából, az még mindig elérhető marad számunkra, ha jobb egérgombbal a képbe kattintunk, amire felbukkan a képmenü. Abban még mindig képesek működni a máshogy már el nem érhető funkciók. Hozzuk a képünket olyan állapotba, amelyben már nem okoz kárt, ha elvesznek a visszavonási előzmények, s csak ezután zárjuk be, majd nyissuk meg újra a képet.
 4. Az időnkénti ablakbecsukást-újramegnyitást akkor is érdemes használni, ha MÉG nem jelentkeznek hibajelenségek, de már régóta dolgozunk, a GIMPünk hajlamos a lefagyásra, és nincs szükségünk a műveleti előzményekre. Abban, hogy minél kevésbé legyen szükségünk a visszavonási előzményekre, nagy segítségünkre lehet az a módszer, ha a képben rétegenként megőrzünk egy-egy feldolgozási állapotot, azaz másolatot készítünk a rétegről, s a másolaton dolgozunk tovább. Ezt több lépcsőben is megtehetjük.
 5. Sok apró részletből álló kijelölés alkalmazásakor is kiakadhat a programunk, ha a számítógépünk processzora 100%-ig leterhelődik, s egy árva kattintás/utasítás sem tudja oda betenni a lábát, mert hajszálnyi rés sem nyílik erre. Ez leginkább akkor fordul elő, ha nagyobb képpel dolgozunk. Ha viszont a kijelölés előtt csökkentjük a kép nagyítását, pl. 50%-ra a képablak állapotsávjában található legördülő menüből, akkor a kijelölés után zavartalanul folytathatjuk a képfeldolgozást
Szín szerinti kijelölés a képablakban.

Defension Techniques Against Freezing / Crash

Luckier users do not face these problems, which are computer- and operating system-dependent. But they caused trouble to me, so I developed a number of defensive tactics against them.

 1. Work on a picture saved in GIMP's own format (.xcf extension), because it preserves the most information (such as selection, etc.), and you may get the smallest loss in case of crash or freezing.
 2. Save your picture often during work, even after each operation that you have found successful. Thus, you won't lose the result of more than one step if the GIMP crashes or freezes.
 3. If you work on a difficult and complex piece of art, when dialogs and the image window have long been opened, certain elements may start to show signs of uncertainty: for example, the function lines do not appear in the drop-down menus, or some dialogs do not respond to clicks. Then it is worth closing and reopening the malfunctioning window. This intervention usually resolves the troubles. If the window to be closed is the image window itself, you must keep in mind that in the re-opened image you cannot make an undo operation, because the image Undo History is lost upon closing.
  In this case, you may try to perform some actions before closing the image. If a function cannot be activated from the menubar of the image window, you may still resort to clicking into the image with the right mouse button to show image menu. From there, functions otherwise blocked can still be got to work. Bring your picture to a state where loss of undo history does not cause much harm then close and reopen the image.
 4. Periodic closing-reopening is useful anyway, even when symptoms of malfunctioning have not occurred YET, but you have long been working with the GIMP, your GIMP is prone to freezing, and you do not need the undo history. To avoid dependency from undo history, it may be helpful to preserve an image in several phases of processing, i.e. to regularly create a copy of the layer, and to use the copy for further processing. In this way you can save as many phases as you want as layers in your image file.
 5. You can run into a vicious circle applying a selection that highlights a lot of tiny details, and due to this, the processor load of your computer rises to such an extent that not even a single command can be initiated. This mostly occurs when you process large pictures. If, however, you zoom out, for example to 50% in the drop-down menu of status bar of image window, before applying selection, you can avoid freezing:
Szín szerinti kijelölés a képablakban.Tab billentyű oldalsávok elrejtésére és visszaállítására

A GIMP 2.6.x sorozat használói nagy képes munkáknál beleütközhetnek abba a problémába, hogy a párbeszédablakok sávjai eltakarják a kép szélét, pedig éppen azon kellene dolgozni. Ezen könnyű segíteni: a billentyűzetünkön nyomjuk le a Tab billentyűt, mire az oldalsávok eltűnnek a képernyőről, a Tab újbóli lenyomására pedig visszaállnak.

Képernyőkép GIMP 2.6.x.ben dokkokkal.

Tab Key to Show | Hide Dock Bars


Users of GIMP 2.6.x series working on large picture may stumble upon the problem that the toolbox and dock bar cover the edges of the image, so they cannot work on them. It is easy to help yourself: press Tab key on your keyboard, and then the dock bars disappear from the screen. Upon repressing Tab again the dock bars will pop up.

Képernyőkép GIMP 2.6.x.ben dokkok nélkül.Párbeszédablakok átméretezése

Több olyan funkció is van a GIMP-ben, amelyhez saját előnézeti ablak tartozik, ahol láthatjuk a rétegünket, vagy annak egy részét. Vannak esetek, amikor határozottan megnehezíti a dolgunkat az, ha az előnézeti képnek csak egy részét látjuk, de az összhatást nem. Ennél még súlyosabb az eset, ha magában az előnézeti ablakban kellene dolgoznunk, mint a Szűrők —> Torzítás —> I-görbítés esetében, de a túl kicsi előkép miatt nem látjuk jól a munkaterületet.

Ha a képernyőnk felbontása lehetővé teszi, akkor a funkcióablakokat átméretezhetjük. Legcélszerűbb valamelyik sarkukra ráállni a kurzorral, s amikor felbukkan a kurzor mellett a kétirányú nyíl képe, akkor kattintással és húzással átlós irányban megnövelni az ablak méretét. Ettől általában a teljes képméretig megnövelhetjük az előnézeti képünket. A baloldali alsó képen a Gauss-elmosás ablaka látszik eredeti méretében, ahogy felbukkan a képernyőn, jobbra pedig az átméretezett változata mutatja a teljes méretű feldolgozandó képet (az illusztráció kicsinyítve lett).

Gauss-elmosás ablaka, eredeti méret.

Dialog Resize

GIMP has many function with its own preview window where you can see your layer, or a part of it. There are cases when your work is strongly made difficult if the preview shows only a part of an image, but you cannot see the overall effect of your settings. An even more annoying experience, if you must work in the preview window itself (e.g. Filters —> Distort —> I-warp), but it is too small to see the working area.

If the screen resolution allows, you can resize the windows. Position the pointer on one of the window corners, and when a bi-directional arrow appears next to the pointer, click and drag diagonally to increase the size of the window. By this action you may as well zoom in the preview picture to the actual image size. The lower left-hand figure of the Gaussian blur window appears in the original size, as it can be seen on the screen, and to the right you can see the resized Gaussian blur with the full-size preview image (the illustration was scaled down).

Gauss-elmosás ablaka átméretezve.

 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon