RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Képjátékok — Tükröző fémbetűk/Tutorial

2008 június

Tükröző felületű betűk képe. Négyféle változat.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]Ha már sikerült egy egyszerű módszert találnunk (a Fém- vagy üvegbetű oldalon), amellyel fémes, például krómos hatású betűket tudunk készíteni, akkor akár tovább is fejleszthetjük az eljárást. Még izgalmasabbnak tűnhet a feliratunk, ha a betűkön tükröződni is látszik valami. Az sem fontos, hogy szemmel jól kivehető legyen a tükrözött kép, elég, ha az összhatás emlékeztet valamelyest a valóságra.

Balra négyféle variáció látható. Mindegyik hasonló elv alapján készült. A legalsó, legfényesebb aranybetűk készítését ismerteti ez a tutorial. Az alábbi, tükröződéshez felhasznált segédkép mobiltelefonnal készült.

Kilátás kertvárosra.

Előkészületek

1. ábra

Új kép készítése.

Indulásképpen nyissunk egy új képet: a GIMP főablakában a Fájl alatt az Új... sorra kattintva az 1. ábrán látható ablak fog felbukkanni. Adjunk be tetszőleges méretet. A példabeli kép 600x300 képpontos méretben készült, és ebből lett kicsinyítve. Az alapértelmezésben fehér hátterű képet mentsük el .xcf formátumban, a GIMP saját kiterjesztésében. Ez lesz az ún. képablakunk.

2. ábra

Saját dokk összeállítása.

Megkönnyítendő a dolgunkat állítsunk össze egy saját munkaablakot. A képablakban a Párbeszédablakok legördülő menüjében kattintsunk a Rétegek sorra. Ennek felbukkanó ablakában jobboldalt felül, közvetlenül a címsor alatt látszik egy kis balra mutató nyíl.

Ha erre kattintunk, akkor a 2. ábrán látható módon választhatjuk azt, hogy új lapot adunk ehhez a munkaablakhoz. Ezzel a módszerrel vegyük még ide az Eszközbeállításokat, és a Színeket.

Ezzel már elő is készültünk a munkára.

Fémbetű készítése

3. ábra

Szöveg paramétereinek beállítása.

Ha a képablakunkban az Eszközök címszó alatt a Szöveget választjuk, és a munkaablakunkban ennek a fülére kattintunk, akkor beállíthatjuk a szövegparamétereinket. Előnyös, ha valamilyen vastagabb betűtípust választunk, hogy maradjon hely a tükrözött képnek is a betű felületén. A példában Futura XBlk BT szerepel (a Betűkészlet felirat melletti négyszögbe kattintva felbukkanó listából), 350-es nagysággal. Bármilyen szín megfelel, most megmaradt az eredeti fekete.

Ezután a képablakunkban kattintsunk a kurzorral valahová a bal felső sarok közelébe, mire felbukkan a 4. ábra ablaka, a GIMP saját kis szövegszerkesztője.

4. ábra

Szövegszerkesztő ablaka.

Ebbe begépelhetjük a szövegünket, jelen esetben a CE-t. Nem fontos, hogy a felirat jó helyre kerüljön, mert a GIMP úgyis új, átlátszó rétegbe teszi, amit még könnyen tologathatunk. Ha túl kicsinek, vagy nagynak találjuk a betűt, akkor a munkaablakban egyszerűen írjuk át a nagyságát, és a Szövegszerkesztő ablakba kattintva frissülni fog a látvány az új méretre (ez a többi paraméter esetében is így működik).

Ha készen vagyunk, kattintsunk a kis ablak Bezárás feliratú gombjára. Ezután a billentyűzetünk kurzornyilaival helyére pozicionálhatjuk a szövegünket.
(Megjegyzés: ha utólag mégis változtatni akarunk valamelyik betű-beállításunkon, akkor a képablakba kattintva megint előkerül a Szövegszerkesztő, s ekkor az előzőek szerint módosíthatunk az adatainkon.)

5. ábra

Szín szerinti kijelölés ablaka.

A képablakunkban már látszik, fehér háttér előtt feketén a szövegünk, de a szövegréteget NE fésüljük rá a fehér alapra, hanem ehelyett a Réteg címszó legördülő menüjéből válasszuk ki a Réteg kép-méretűvé alakítását, s ezzel egyszersmind önálló réteg is marad a szövegünk.

Most kijelöljük a betűinket. A képablakban a Kijelölés alatt válasszuk a Szín szerinti kijelölést, a munkaablakunkban pedig kattintsunk ennek a fülére. Balra láthatóan az alapértelmezett beállítások mellett még megkértem a kijelölés széleinek lágyítását is, amelynek mértékét 5-re vettem le az eredeti 10-ről. Ezután kattintsunk a képablakban a betűkön kívül eső, valójában átlátszó felületre, majd fordítsuk meg a kijelölést az ugyancsak a Kijelölés címszó alatt található Invertálás funkcióval.

6. ábra

Színátmenet beállítása.

Színátmenettel fogjuk kitölteni a betűink testét, de ehhez be kell állítanunk ennek változóit. A képablakban az Eszközök menüjéből a Festőeszközök közül válasszuk ki a Színátmenetet, majd a munkaablakunkban kattintsunk ennek a fülére, hogy a 6. ábrán látható látványhoz jussunk.

Csak néhány paraméteren kell változtatnunk: a Színátmenetet eleve Előtérből a háttérbe RGB színekkel dobja fel a program, csak most meg kell fordítanunk a lefutását. A kis kék nyilaktól balra eső kis négyzetet pipáljuk ki, a lefutási formák menüjéből pedig válasszuk ki a Formázott (gömbölyű)-t. Pipáljuk még ki az Adaptív túlmintavételezést is, mert akkor egyenletesebb lesz az átmenetünk.

7. ábra

Színátmenettel kifestett szöveg.

Húzzunk bárhol egy egyenest a képablakunkban a kurzorral (mindegy, hogy hol, és milyen hosszan, az eredmény ennél a formánál mindig ugyanaz lesz). A 7. ábrán látható, hogy mit kapunk végeredményképpen a képablakunkban. Meg is szüntethetjük a kijelölést: a képablakban a Kijelölés alatt kattintsunk a Semmit sorra.

Látni fogjuk, hogy minden elővigyázatosságunk ellenére (lágy szélű kijelölés, adaptív túlmintavételezés) még nem eléggé sima a szövegünk. Ezen segíthetünk a Gauss-elmosással. A képablakunkban a Szűrők menüjéből az Elmosás alatt hívjuk meg a Gauss-elmosást, mire a 8. ábrán látható ablakot fogja földobni nekünk a program.

8. ábra

Gauss-elmosás ablaka.

Vízszintes és függőleges elmosási sugárra egyaránt 5-5 értéket kínál fel a GIMP, s ez most meg is felel nekünk, úgyhogy egyszerűen csak OKézzunk.

A következő lépésben domborítással térhatásúvá, anyagszerűvé tesszük a szövegünket. Ehhez hívjuk meg a Szűrők menüjéből a Torzítás alatt a Domborítást.

9. ábra

Fémes domborítás ablaka.

A 9. ábráról leolvasható értékekkel maga a GIMP kínál meg bennünket, és most nem is szükséges változtatnunk sem a fény irányszögén, sem a felemelés, sem a mélység mértékén, de persze az ízlésünktől, betűnagyságunktól és betűtípusunktól függően próbálkozhatunk a legtetszetősebb látvány elérésével.
Ha készen vagyunk, nyomjunk OK-t.

10. ábra

Színgörbék beállításának ablaka.

Már a Domborítás előnézeti ablakában is láthattuk, hogy a betűink kissé csíkosak lesznek, de ezen megint segíthetünk a Gauss-elmosással (l. 8. ábra), csak most 10-10-es elmosási sugarat állítsunk be.

És most következik az a lépés, amelytől leginkább csillogónak, fémesnek fognak látszani a betűink: a színgörbék manipulálása.
A képablakban a Színek címszó alatt kattintsunk a görbékre, hogy a 10. ábra ablakához jussunk.

A Görbék ablaka eleve az Érték csatornával bukkan föl, s ez most éppen jó is nekünk, mert ezen fogunk változtatni. A többi alapbeállítás (lineáris skála, sima görbetípus) is megfelel, s mivel baloldalt alul az Előkép ki van pipálva, ezért a képablakunkban nyomonkövethetjük a változásokat.

A kurzorunkkal a vonalra kattintással és húzással ide-oda tologathatjuk a görbénk lefutását, több-kevesebb hullámot rakva bele, kisebb vagy nagyobb amplitudóval. A 11. ábrán látható eredményt a 10. ábra görbelefutásával kapjuk.

11. ábra

Görbézett szöveg a képablakban.

Ennél kontrasztosabbra is vehetjük a betűinket, de nem árt gondolni arra, hogy hagyni is kell egybefüggő, nagyobb területeket a betűink szárán, hogy legyen hely a fotónk tükröződésének.

12. ábra

Maszk életlenítése.

Azért egy kissé keményíthetünk a szövegünkön, mégpedig élesítéssel. Ennek legjobb módszere a Szűrők legördülő menüjében a Kiemelés alatt található "Maszk életlenítése" funkció.

A 12. ábra ablakában állíthatjuk be a képélességet. Az illusztráción látható adatok az alapértelmezett értékek, s ha nem akarunk túl kemény, kontrasztos képet kapni, akkor most ne is változtassunk a Mértéken, hanem OKézzunk.

Tovább a fotó tükröztetéshez>>>


A kép előállításához GIMP for Windows 2.4.2 képfeldolgozó programot használtam a sourceforge.net jóvoltából.


 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon