RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Képjátékok — GIMP skinek GIMP for Windows felhasználóknak

2008 november

Clearlooks Human Dark skin.

Egy újszülöttnek minden vicc új: eddig nem foglalkoztam azzal, hogyan néz ki a GIMPem Windows alatt futtatva, arról nem is szólva, hogy nem tudtam, máshogy is kinézhetne, mint eddig. Most azonban, teljesen véletlenül, ráakadtam Gimper egyik fórumoldalára (a link új lapon vagy ablakban nyílik meg), ahol elmondja, hogyan öltöztethetjük új bőrbe, skinbe a GIMPünket, és ehhez összeállította azt a kis programocskát, amelyet erről az oldalról mindjárt le is tölthetünk magunknak, megadva annak használati utasítását is.
(A szerző ajánlja még a csatlakozó Readme fájl (új lapon vagy ablakban nyílik meg) elolvasását is.)

Először a GIMP 2.4.2-es verzióval házasítottam össze; erre jól müködik az átállítás. Újabban GIMP 2.6.4-re is kipróbáltam: mind Windows XP (SP3), mind Windows 7 alatt működik.

GIMP skinek választóablaka.

Ha az idézett Gimper oldalon a Letöltésre (Download) kattintunk, akkor tömörített zip fájlban letöltődik a Gimp themes v1.0.zip (kb. 1,8 M). Ezt csomagoljuk ki (kb. 2,2 M), majd futtassuk azt a telepítő fájlt, amelynek gimpthemes1.0.msi a neve. A Windowsunk Varázslójával hamar túl is vagyunk a feladaton. Ha az alapértelmezett könyvtárba telepítettük a GIMPünket, akkor csak a szokásos lépéseket kell tennünk.
Megjegyzem, nekem csak egy GIMP verzióra sikerült mindig alkalmaznom a Gimp Themes-t, arra, amelyiket szokásos módon a C:/Program Files alá telepítettem. Ha még egy másik verzió is volt más helyen a gépemen, arra nem tudtam érvényesíteni az új bőröket.

Ezután a Windows Start menüjéből a Programok közül a Gimp alatt már meg is fogjuk találni a Gimp themes-t. Erre kattintva a balra látható, skin (téma) választó ablak bukkan fel (nem ezzel a kinézettel, de ezzel a tartalommal).

Én már átállítottam a saját GIMPemet a "Clearlooks Human Dark" külsőre, ezért most már ez is jelentkezett be. A Theme felirat alatti, gördítősávos ablakban 15-féle skint találunk. Ha az ablak jobboldali alsó harmadában található Show preview (Előnézet bemutatása) gombra kattintunk, akkor láthatjuk az oldal tetején hozott képet. Ekkor ennek a gombnak a felirata átvált Hide preview-ra (Előnézet elrejtése), vagyis újra rákattintva visszakapjuk az eredeti kis ablakunkat.

Betűtípusra (Font) vagy az alapértelmezettet jelölhetjük be (Use theme default font), vagy választhatunk a felhasználói készletből (Use custom font), testreszabva a betűtípust. A példában a Sans Normal betűtípus látszik, de ennek a sávjára kattintva további lehetőségek bukkannak fel. Éppenséggel bejelölhetnénk a betűtípus alatt balra látható Apply for all users (Minden felhasználóra legyen ez beállítva) lehetőséget is, de ezt erősen nem ajánlják nekünk.

A kis izzókörte melletti szöveg pedig azt mondja, hogy a beállítások érvényesüléséhez újra kell indítani a programunkat. Alatta pedig választhatunk az eredeti beállítás visszaállítása (Reset), a kilépés (Mégsem) és a felülírás (OK) között. Ha okézunk, akkor kapunk egy figyelmeztetést, hogy a program átírja a megfelelő GIMP fájlt: C:\Documents and Settings\Felhasználó\gtkrc-2.0 felül lesz írva. Biztosan akarod?

Választás megerősítésének ablaka.

Ha ezt engedélyezzük, akkor megtörténik az átállítás. Én eleve kikapcsolt GIMP mellett végeztem a telepítést és az új kinézet kiválasztását, ezért kíváncsiságból persze azonnal meghívtam a GIMP-et, amely már az új felülettel jeletkezett be, és azóta is zavartalanul működik.

Összesen 15-féle kinézet közül választhatunk. A Clearlooks Human Dark-on kívül még két további példát mutatok be:

Chocolate Murrine

Chocolate Murrine skin.

Vista-Gray

Vista Gray skin.

Ha végül mégsem tetszik nekünk a gyakorlatban egy téma, akkor bármikor átválthatunk egy másikra ugyanígy, megint a Windows Start gombjától kiindulva.

A gimper.net fórum azt állítja, hogy a program törölhető, ha a Windows Start menüben a Beállítások közül kiválasztjuk a Vezérlőpultot, azon belül pedig a Programok Telepítése és törlése funkciót, azonban ezt még nem próbáltam ki, mivel meg vagyok elégedve az új felületekkel.


A képek előállításához GIMP for Windows 2.4.2 képfeldolgozó programot használtam a sourceforge.net jóvoltából.


 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon