RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon

Inkscape oldalak

Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás szűrőkkel.
Absztakt csigaház. Csigaház és társai — tanulmány és tutorial
Csoportminta alkalmazása útvonal mentén.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Drapéria és fátyol. Görbeháló, avagy drapéria és fátyol Inkscape-pel
Az Inkscape "Interpoláció" kiterjesztés használatának egyik módja.
Griffmadaras iniciálé. Iniciálé ürügyén: griffmadár
Griffmadaras díszes kezdőbetű rajzolása.
3D levelibéka Breki. 3D figura: Breki, a levelibéka
3D figura rajzolása. Breki a Muppet Show-ból.
Üvegkehely rajzolása Inkscape-pel. Üvegkehely Inkscape-módra
Üveghatású kehely rajzolása Inkscape-pel.
Stilizált madarak rajzolása Inkscape-pel. Madarak
Stilizált madarak rajzolása Inkscape-pel.
Karácsonyi gyertyás-fenyőágas képeslap képe. Karácsony Inkscape-pel
Egyszerű gyertyás-fenyőágas képeslap készítése.
Betű szerkesztett háttér előtt. Szűrőszerkesztő 2.
A Szűrőszerkesztő kapcsolatai és általános beállítások.
Felirat része. Szűrőszerkesztő 1.
Szűrőszerkesztő alapfokú használata a Tükröződő fény példáján.
Dobókocka képe. Dobókocka
Dobókocka festése Inkscape-pel.
Tulipán virágfej. Tulipán
Tulipán festése Inkscape-pel.
Madaras rajzfilm. Rajzfilm
Egyszerű amatőr rajzfilm készítése Inkscape-pel és GIMP-pel.
Madár rajzfilmfigura. Rajzfilmfigura
Rajzfilmfigura készítése Inkscape-pel.
3D rajz zsámolyon ücsörgő Q-betűvel. 3D Inkscape-pel
Egyszerű 3D rajz készítése kezdőknek.
Stilizált hóvirágrajz. Hóvirág
Stilizált hóvirág rajzolása.
Lovas képe. Fotófeldolgozás. Lovas
Fotó rajzzá alakítása Inkscape-pel vagy Inkscape és GIMP kombinációjával.
Bevezető
Bevezető Inkscape használatához GIMP-eseknek.

A képek v0.47.1 programmal készültek az Inkscape.org jóvoltából.

Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 február

Hópehely motívumok

2014 január

Hópehely motívumok.

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]

Eddig még nem használtam ezen a honlapon az Inkscape klónozás funkcióját. Hópehely motívumot másképp is lehet rajzolni, de klónozással maga a munka is élvezetté válik, mert nagyon látványos.

A valódi hópehely kissé más szerkezetű, de a lényegben, hogy egy hatágú szabályos csillagforma, megegyezik azzal, amit rajzolni fogunk, azaz a szomszédos ágai egymással 60 fokos szöget zárnak be, kiadva a 6*60=360 fokot.

A tutorial kezdő-közepes fokozatban tartó Inkscape-felhasználóknak íródott, és feltételezi az Inkscape-pel együtt települő tutorialok (Segítség —> Ismertetők) ismeretét.

A leírás az alábbi részekre oszlik:
A hópehely váza
Alapmintázat rajzolása
Finommintázatok készítése

A hópehely váza

00:00-00:27 (L. 1. videó, alább) Az Inkscape megnyitása után kapcsoljuk be az Eszköztárról a Téglalap-rajzoló eszközt, és húzzunk vele egy függőlegesen álló keskeny téglalapot. Az Útvonal —> Objektum átalakítása útvonallá paranccsal alakítsuk át. Váltsunk Kijelölő eszközre, és a parancssávból klónozással kettőzzük meg, és tükrözzük vízszintesen, majd a Ctrl számítógép-billentyűnk lenyomása mellett húzzuk vízszintesen pontosan jobbra, és igazítsuk az első téglalaphoz.
Jelöljük ki egyszerre mindkét téglalapot egy befoglaló téglalap húzásával a két téglalap köré, megint klónozzuk, most függőlegesen tükrözzük, és a Ctrl-t lenyomva toljuk lefelé az új párost a helyére, hogy illeszkedjen az első kettőshöz.
A tükrözésekre azért van szükség, mert egy kis téglalap csak a hópehely egyik ágának az egyik felét fogja kitenni, s a másik felének tükörszimmetrikusnak kell lennie az elsővel. A klónozás miatt a tükörszimmetrikus alakítás csak tükrözve fog érvényesülni.

1. videó Tájékoztató a honlapvideó használatáról. hopehely_alap.mp4 (1,1 MB)

Kattints a Videohasználat gombra!

00:28-00:38 Most jelöljük ki egy befoglaló téglalap húzásával mind a négy elemünket, klónozzuk, és a Kijelölő eszköz újabb kattintásával kapcsoljuk be a forgatást. Megint a Ctrl billentyűnket lenyomva tartva valamelyik sarkánál ragadjuk meg a kijelölést, és forgassuk el. Alul, az Inkscape alsó sorában (Elforgatás) láthatjuk, hogy 15 fokonként lépkedhetünk. Álljunk meg 60 foknál.

00:39-00:49 Megint klónozzuk ezt a ferdén álló négyest, és tükrözzük vízszintesen. Ekkor megkapjuk a hatágú hópehely alapját, amelyben az ágak 60 fokot zárnak be egymással. Most jelöljük ki az első, kiinduló téglalapot. Mivel a többit ebből kiindulva klónoztuk, ezért elég csak ezen változtatni valamit, a változás végigfut a klónokon is. Kattintsunk alul a színskálán a fehér színbe, hogy fehérre fessük a téglalapot, majd jobb egérgombbal a Körvonal színtéglalapjába (fekete) kattintva a feljövő menüből válasszuk a Körvonal eltávolítását.

00:50-01:15 Most persze nem látunk semmit, ezért a Fájl —> Dokumentumbeállítások ablakában kattintsunk a Háttér felirat melletti színsávba, s a felbukkanó ablakban állítsunk be egy sötétkék színt. Ez most az RGBA 00264bff lett. Ezzel kész is van a hópelyhünk alapja.

Alapmintázat rajzolása

00:00-00:08 (L. 2. videó, alább) A kijelölésről váltsunk át Útvonal-csomópont eszközre. Egy befoglaló téglalap rajzolásával jelöljük ki a téglalap mind a négy csomópontját, majd az Eszközvezérlősáv bal első gombjával vegyünk fel több lépésben újabb pontokat, amelyek mindig megfelezik az addigi szakaszokat. Ha már elég sűrűnek találjuk a függőleges szakaszok felosztását, akkor abbahagyhatjuk a további aprózást. A példában négyszeri felezést alkalmaztam. Utána kattintsunk a kék háttérre, hogy a pontok kijelölését megszüntessük.

2. videó Tájékoztató a honlapvideó használatáról. cifrazas.mp4 (812 kB)

Kattints a Videohasználat gombra!

00:09-00:20 A téglalap felső vízszintes oldalán túl sok pontot kaptunk. A középsők nagyját jelöljük ki csoportos kijelöléssel, és a számítógép-billentyűzetünk Del(ete) gombjával töröljük. Kinagyítva az ábrát még töröljük a két szélső csomópont közé eső maradékot rákattintás után, ugyancsak a Del gombunkkal.

00:21-01:50 A téglalap jobb felső csúcsára kattintva a Ctrl billentyűnk lenyomása mellett toljuk a csomópontot függőlegesen fölfelé. Innentől kezdve tetszés szerint módosítsuk a téglalapunkat egyes csomópontok eltolásával, a szakaszok hajlításával, csoportos kijelölések eltolásával, egyes csomópontok eltörlésével, amíg a papírkivágásokhoz hasonló ábrát nem kapunk. Végül próbáljuk meg az ágak tengelyéről kiemelkedő nyúlványok egy részének legalább egyik oldalát úgy beállítani, hogy az 60 fokos szöget zárjon be a tengellyel.

Finommintázatok készítése

00:00-00:12 (L. 3. videó, alább) Az első módosított téglalap tehát csomópont-útvonal eszköz állapotban van. A Szűrők alatt az Alakítás menüjéből válasszuk a Párhuzamos vájatot. Utána ugyancsak a Szűrők közül a Torzítások közül a Partot nyaldosó vízzeé cifrázzuk ki a hópelyhünket.

3. videó Tájékoztató a honlapvideó használatáról. hopehely1.mp4 (1,2 MB)

Kattints a Videohasználat gombra!

00:13-00:38 Most a Szűrők menüjéből nyissuk meg a Szűrőszerkesztőt. Az Effektusok közül kettővel játszadozunk el; az Örvényléssel és az Elmozdítási leképezéssel. Az utóbbival kezdjük. Az X- és Y-elmozdításon nem változtatunk, csak a Méretezésen. Utóbbit a gyárilag beállított 50-ről próbaképpen állítsuk át 20-ra. Láthatjuk, hogy a hópelyhünk sokkal egyszerűbb lett, és jobban hasonlít egy jégvirág mintázatra. Ha Ctrl+Z-vel visszavonjuk a műveletet, visszajutunk a cifrább változathoz.

00:39-00:38 Most próbálkozzunk az Örvénylés effektussal. Csak a Típussal és a Frekvenciával foglalkozunk most. Ha a típust átállítjuk Örvénylésre a legördülő menüben, akkor változik a képünk. Visszavonással a fraktálzajos pehelyhez jutunk vissza. Itt a Frekvenciát írjuk át 0,150-re az eredeti 0,100-ről. Így is más motívumot kapunk.

Mondják, hogy nincs két egyforma hópehely. Ezért mi is rajzolhatunk több, különböző mintázatú pelyhet egy képbe.

00:00-00:12 (L. 4. videó, alább) A Kijelölőeszközzel jelöljük ki az egész pelyhet. Ctrl+5 paranccsal váltsunk át szűrők nélküli nézetre. Ctrl+C-vel mentsük vágólapra az ábrát, álljunk egy szabad képvászonterület fölé a kijelölés kurzorával és Ctrl+V paranccsal másoljuk be oda a pelyhet.

4. videó Tájékoztató a honlapvideó használatáról. hopelyhek.mp4 (839 kB)

Kattints a Videohasználat gombra!

00:13-00:26 Újabb kattintással váltsunk forgatónyilakra, és forgassuk el a hópelyhet, de jegyezzük meg, hogy melyik volt benne a legelső téglalap! Váltsunk vissza méretezésre újabb kattintással, és a Ctrl+Shift számítógép-billentyűink lenyomása mellett a kijelölő téglalap egyik saroknyilánál fogva méretarányosan kicsinyítsük a pelyhet. Kattintsunk az ábra mellé, hogy megszüntessük a csoportos kijelölést, majd jelöljük ki az eredetileg első téglalapot.

00:27-00:54 A Ctrl+5 kombináció kétszeri lenyomásával váltsunk vissza Normál nézetre, ahol a szűrőhatások is látszanak. A Szűrők alatt válasszuk ki a Szűrőszerkesztőt. Az Örvénylés illetve Elmozdítási leképezés effektusok változtatásával más alakú hópelyheket hozhatunk létre. Például a Fraktálzajt írjuk át 0,100-re. Nagyon sokféle, különböző jellegű hópelyhet hozhatunk létre ezeknek a paramétereknek a változtatásával.

Hópehely motívumos mozgókép.

Persze nemcsak a szűrőeffektusok paraméterértékeinek változtatásaival állíthatunk elő új mintákat, hanem magának az alapmintának (l. 2. videó) az átrajzolásával is.

A baloldali mozgókép például egy másik alapmintázatból készült az örvénylési és elmozdítási paraméterek átméretezésével.

A kész képet, vagy annak kijelölt részét mentsük el PNG-fájlba az exportálás bitképbe paranccsal a parancssávból.


A tutorialképek előállításához GIMP for Windows 2.8.2 képfeldolgozó programot, a címképhez Inkscape v0.47.1 vektorgrafikus programot használtam fel.


 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon