RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Képjátékok — Tutorialok 2./Egyéb írások

Betűk, szövegek, gombok, ecsetek
Összefoglaló írások
Képnyelv
Apró tippek kezdőknek

További GIMP tutorialok -->
(Rajzok, fotófeldolgozások, mozgóképek)

Inkscape tutorialok és írások -->

Az alábbi tutorialok kezdő-közepes fokozatban tartó GIMP felhasználóknak íródtak. Egyes esetekben hosszabb lélegzetű, bonyolultabb lépéssorozat végrehajtását igénylő képek előállítását is ismertetik, de ezekből kiragadhatók részletek, részmegoldások, a felhasználó tetszése szerint. A leírások zöme egészen részletes, hogy a kezdők is boldogulhassanak a segítségükkel. A közepes fokozatban járók pedig legfeljebb ötleteket meríthetnek belőlük, ha csak nagyjából áttekintik a munkamenetet.

Sok esetben arra is mutatnak példát, hogyan változtathatunk egy első kísérletre még sikertelen eredményen, hogy az tetszetőssé váljon, illetve milyen hibajavítási módokkal próbálkozhatunk.

Újabb elemként rövidebb összefoglaló, valamint a képi nyelvről, tippekről és tanulásról szóló írások is megjelennek a honlapon, amelyek egy-egy funkciót (például Görbítés), vagy rajztémát (pl. Üvegtárgyak rajzolása), kifejezőeszközt (pl. szín), vagy a kellemes tanulást járják körül a kezdő-közepes fokozatban járók szemszögéből nézve. Szerzőjük nem GIMP-guru, ezért tartalmuk nem is tekinthető megfellebbezhetetlen kinyilatkoztatásnak. Azokat a tapasztalatokat tartalmazzák, amelyekkel a honlap szerzője is szembesült, kezdő-közepes GIMP-felhasználóként.


 

Betűk, szövegek, gombok, ecsetek

Fraktálszerű alakzatok. Fraktálecset

A leírás ismerteti, hogyan készíthetünk könnyen és gyorsan fraktálszerűen viselkedő alakzatot, vagy annak rajzolásához alkalmas mozgó fraktálecsetet a GIMP GAP (GIMP Animation Package) beépülő moduljával. Ez a tutorial újabb GAP-funkciókat is bemutat (Previous Point, Next Point, First Point, Last Point, Rotate Follow, Reset All Points), amelyekről eddig még nem volt szó ezen a honlapon.
Középszinten tartó GIMP-felhasználóknak szóló leírás.

 

Fényvisszaverő felületen tükröződő 3D szöveg alapképe. Tükröződő 3D szöveg GIMP 2.8 címke.

A tutorialban egy alapképet készítünk, amelyben egy 3-dimenziós szöveg tükröződik fényvisszaverő felületen. A leírás többféle, egyszerűbb, és kissé bonyolultabb, de biztonságosabb, utólag is variálható megoldást is ismertet. Kezdő-közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak.

Világító gomb

Kétállású váltógomb rajzolása GIMP-pel, és CSS, valamint Javascript példa azok megjelenítésére.
Kezdők számára is felhasználható, részletes leírás.


3D alakzatok készítése sajátecsettel. 3D egyszerűen

A tutorialban ismertetett módszer alkalmazásával igen egyszerűen, képrétegből mentett sajátecsettel a Z-tengely irányában erősen mélyített, 3D térhatású képeket készíthetünk. Szövegekblokkok, csővezetékek, hasábok és absztrakt ábrák készíthetők gyorsan ezzel az eljárással.
Kezdők számára is felhasználható, részletes leírás.

Jégvirágos szöveg készítése a GIMP Szikra funkciójával. Jégvirág

Egyszerű, jégvirágos hatású szöveg készítése a GIMP Szikra funkciójának segítségével.
Kezdők számára is felhasználható, részletes leírás.


Fém- vagy üvegbetű készítése Domborítással és színgörbe-manipulálással. Fém- vagy üvegbetű

Az ismertetett technika lényege a Domborítás és a Görbék GIMP-funkció alkalmazása, amelyekkel fémes, krómos, vagy további színes réteg beiktatásával üveges hatású betűk, feliratok készíthetők. A végső eredmény a rétegmódok változtatásával variálható.

Tükröző felületű fémbetűk króm és arany színben. Tükröző fémbetűk

Ez a kétoldalas tutorial nagyobb részletességgel készült, részben azért, hogy kezdő GIMP-felhasználók is alkalmazhassák, részben pedig rövidebb magyarázatokat is tartalmaz. Arra is mutat példát, hogy a GIMP sokféle funkciójával hogyan módosíthatunk, alakíthatunk a részeredményeinken, hogy az előre elképzelt hatáshoz jussunk. Az eljárással krómos, vagy aranyozottnak tűnő feliratokat készíthetünk, amelyeken tükröződni látszik a környezet képe. A leírás a bonyolultabb, arany felirat készítését ismerteti. A tükröző krómbetűk kevesebb lépéssel is előállíthatók.


Testes betűkből álló felirat feldolgozásai. Testes betűk

A leírás bemutatja, hogyan lehet vastag lemezből kivágottnak tűnő szövegblokkot készíteni a GIMP-be beépített funkciók segítségével. A tutorial kétféle továbbfeldolgozási módot is ismertet. A leírás inkább közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak készült, de a kiegészítő információk segítségével kezdők is megbirkózhatnak a feladattal.

Üvegbetű. Üvegbetű

A GIMP Görbék és Elmozdítás funkciójával készült, üvegnek látszó hatású betűk, feliratok. Egyik lehetséges megoldás részletes ismertetése.


Térhatás kialakítása Elmozdítás funkció alkalmazásával. 3D térháló

A leírás arról szól, hogy a GIMP Elmozdítás funkciójával hogyan készíthetünk térhatású, 3-dimenziósnak tűnő képeket. A példákban egy mélységi térképként felfogható színátmenet térkép szerint domborítunk-homorítunk, hajlítunk el szabályos mintákat (pl. négyzetrács), vagy képeket (pl. óra számlap).
A tutorial végén további alappéldák is láthatók.

Világító gomb GIMP-pel készített képe.Világító gomb párja.
Világító gomb

Két gombot készítünk, amelyek váltakozva jeleníthetők meg a honlapon, s olyan hatást keltenek, mintha egyetlen gomb gyulladna fel, ha ráállunk a képére a kurzorral.


Mozgóecsettel rajzolt kép részlete. Mozgó kanyarecset

A leírás bemutatja egy mozgóecset ("animált ecset") készítését és használatát. Mind a GIMP 2.4.x, mind a 2.6.x verzióban használható módszer. A tutorial kezdő-közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak íródott.

Rajzfilmszerű virágos rét bekeretezett képe. Minden eleme, a keretet is beleértve, saját készítésű ecset. Ecset készítése

Egyszerű példa arra, hogyan készíthetjük el a saját ízlésünknek megfelelő ecseteinket a GIMP-be beépített funkciók segítségével. A tutorial kétféle ecsettípust ismertet: a színes ecsetet, és a változtatható színű, szürkeárnyalatos alapú ecsetet. A balra látható illusztráció nagyobb méretben a címre kattintva tekinthető meg, a megjelenő oldal alján.


Speciális gomb képe. Speciális gomb

Ebben a leírásban megismerkedhetünk azokkal a GIMP funkciókkal, amelyekkel félgömbnek vagy gömbszeletnek látszó, anyagszerű hatású gombokat készíthetünk. A domború hatást az I-görbítés funkcióval alakíthatjuk ki.

Ívesen hajlított szöveg. Hajlított szöveg  GIMP 2.8 címke.

A tutorial kezdőknek szól, és részletesen bemutatja, hogyan készíthetünk tetszőleges ívben meghajlított, perspektivikus, színes feliratot a GIMP funkcióival. Kitér az utólagos módosításra és javítási lehetőségre is.


 

Összefoglaló írások

Alakzat-kijelölések

A leírás bemutatja, hogyan lehet szabályos síkidomokat, illetve egyenes vagy íves körvonalú alakzatokat kijelölni. Háromféle megoldást mutat be: az Átalakítóeszközök, az Útvonalak, illetve a Gfig alkalmazását.

Üvegtárgyak rajzolása

Néhány szempont üvegtárgyak rajzolásához kezdő-közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak. Az összefoglalás megemlít néhány, a fénytörés és a csillogás imitálására felhasználható GIMP funkciót, és ismertet pár elméleti megfontolást, amelyet figyelembe véve talán kevesebb tévutat kell bejárnia az üvegrajzolással foglalkozóknak.

Görbítés

Az összefoglalás a GIMP Szűrők/Leképezések/Görbítés funkciójának rövid ismertetése. Bemutatja annak elemeit, és rövid, illusztrációkkal kiegészített magyarázatot is igyekszik adni annak megértéséhez.

GIMP skinek

Rövid ismertető 15-féle GIMP skin telepítéséről és használatáról.

Görbítés egy görbe mentén

A GIMP "Görbítés egy görbe mentén" funkciójának néhány hasznosítási módja.

Kép-térkép JavaScripttel

A GIMP Web Kép-térkép funkciójának alapszintű használata konkrét példával. Koordináták, onmouseover, onmouseout, onclick és map fájl.

GIMPresszionista 1.

Az összefoglalás a GIMPresszionista Profiljainak és Papírjainak rövid ismertetése.

GIMPresszionista 2.

Az összefoglalás a GIMPresszionista Ecsetének rövid ismertetése. Bemutatja egy saját ecset készítését, annak elmentését hibamentes esetben, vagy hibás elérési út esetén, és a beállítási lehetőségeit.

GIMPresszionista 3.

Az írás a GIMPresszionista Tájolás funkcióját ismerteti. Kitér a tájolási térkép kézi szerkesztésére is.

GIMPresszionista 4.

Az összefoglalás a GIMPresszionista Méret funkcióját és használatát ismerteti.

GIMPresszionista 5.

Az összefoglalás a GIMPresszionista Elhelyezés, Szín és Általános funkcióit ismerteti.

GIMP 2.6 és 2.8 — gyakorlati szempontok

A leírás bemutatja a GIMP 2.8 magyar nyelvre átállítását, látványosabb 2.8-as témák alkalmazását, a régi GIMP és GAP visszanyerésének egy módját és egy-két ötletet, hogyan hasznosíthatjuk a világhálón már fennlévő, de még a régi 2.6-os GIMP-re íródott tutorialokat a 2.8-as verzióval.


 

Képnyelv

Piros, sárga, zöld. A színek hatása 1. Piros, sárga, zöld
 A piros, sárga és zöld élet- és lélektani hatásai. Mit fejezhetünk ki velük a képeinken?


Narancsszínek. A színek hatása 2. Narancssárga, kék, lila
 A narancssárga, kék és lila élet- és lélektani hatásai. Vidámság, nyugalom, elegancia, és még sok más...


Földszín és fehér díszgomb. A színek hatása 3. Fekete, fehér, szürke, barna
 A legelőnyösebb háttérszínek lélektani hatásai. Elegancia, tisztaság, függetlenség, rendületlenség, vagy amit akartok...


Vonalas ábra. Vonalak és formák hatása
 A környezetünkben és képeinken látható vonalak és alakzatok pszichológiai hatásai. Ívek vagy egyenesek, szögletes vagy legömbölyített, vízszintes, függőleges vagy átlós? Ez itt a kérdés!


Iparművészeti ábra. Művészet vagy iparművészet?
 A cikk e két ág különbségeivel és átfedéseivel foglalkozik egy hivatásos webdizájner és egy amatőr GIMP-festő szemével.

 

Apró tippek kezdőknek

Kedvcsináló kép részlete. Hogy(an) ne menjen el a kedvünk...
 Mit tegyünk, hogy a kezdeti kudarcoktól ne menjen el a kedvünk a GIMP-től?


Kinek jó a GIMP?
 Milyen esetekben érdemes abban gondolkodnunk, hogy a GIMP-et válasszuk ki a képszerkesztő programok közül?


Nyelvtanulás GIMP-pel (kétnyelvű)
Ha a GIMP-et nyelvtanulásra is használjuk, azzal két legyet is üthetünk egy csapásra. Hogyan állítsuk át a GIMP-ünk nyelvét egyszerűen?


3 tipp abszolút kezdőknek (kétnyelvű)
A Tab billentyűvel ki-be kapcsolhatjuk a dokkolt ablakainkat, a funkcióablakok átméretezésével megnövelhetjük az előnézeti képeket, és számos trükkel csökkenthetjük a veszteséget, ha a GIMP-ünk hajlamos lefagyni és/vagy összeomlani.

4 tipp kezdőknek (kétnyelvű)
Milyen módszerekkel navigálhatunk a képünkben a gyors munka érdekében, hogyan mehetünk a skála felsőérték határa fölé egyes funkciókban, mit tegyünk, ha nem működik valamilyen, alfa-csatornát használó funkciónk és mit okozhat az, ha egy rétegünk nem képméretű?

Nem a te készülékedben van a hiba
Ha egy tutorialt több kísérlettel sem sikerül végigcsinálni, vagy több próbálkozással sem sikerül elektronikus vászonra vetni a gondolatainkat, annak sokszor más oka van, mint az, hogy nem vagyunk tehetségesek.

Négy és fél tipp (kétnyelvű)
Milyen magyarázó segédszövegek vannak a GIMpünkben, egy finombeállítási módszer, a halványítás módszere és az Alfa-csatorna zárolása.


További GIMP tutorialok -->
(Rajzok, fotófeldolgozások, mozgóképek)

Inkscape tutorialok és írások -->

 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon