RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Képjátékok — Inkscape tutorialok és írások

Tisztán Inkscape-pel készült rajzok

Hópehely. Hópehely motivumok

Az Inkscape klónozás funkciójával gyorsan tudunk akár egészen bonyolult mintázatokat is készíteni, ha azokban egy alapelem ismétlődik. Ilyen például egy szabályos hópehely is. A nyers hópehely rajzot azután az Inkscape szűrőivel nagyon sokféleképpen cifrázhatjuk.

Absztrakt csigaház. Csigaház és társai — tanulmány és tutorial

Az Inkscape Menüsorában a Kiterjesztések alatt látható a Létrehozás útvonal alapján. Ennek egyik almenüpontja a Minta az útvonal mentén. Ezzel alakzatcsoportokat is rá lehet fektetni tetszőleges, akár íves útvonalakra is. A leírás ismerteti a rajzolás elvét, és egy konkrét példán be is mutatja a módszer alkalmazását.


3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel

Az Inkscape Menüsorában a Kiterjesztések alatt látható a Létrehozás útvonal alapján. Ennek egyik almenüpontja a Mozgás. Könnyen lehet axonometrikus, akár bonyolultabb 3D alakzatokat is rajzolni vele. Az alábbi tutorial egy konkrét példán alkalmazza is a módszert, különös tekintettel arra, hogy az Inkscape tud fogaskerék sziluettet is generálni, megint csak a Kiterjesztések alatt. A tutorial anyaga főleg rövid, magyarázatokkal ellátott videókban látható, és közepes fokozatban tartó Inkscape-felhasználóknak szól.

Drapéria és fátyol. Görbeháló, avagy drapéria és fátyol Inkscape-pel

Az Inkscape Kiterjesztések között található Interpolálással készült rajz. Az Interpolációval rengeteg féle látványos rajz készíthető. Erre mutat be egy példát a leírás, amely ismerteti az Interpolálás használatának alapjait is. A tutorial anyaga részben rövid, magyarázatokkal ellátott videókban látható, és közepes fokozatban tartó Inkscape-felhasználóknak szól.


Griffmadaras iniciálé. Iniciálé ürügyén: griffmadár.

Az Inkscape két funkciójával, a kitöltés eszközzel és az útvonal menti minta különféle változatainak szerkesztésével készült ez a kép. A tutorial anyaga részben rövid, magyarázatokkal ellátott videókban látható, és közepes fokozatban tartó Inkscape-felhasználóknak szól.

Breki, a béka. 3D figura: Breki, a levelibéka

A Belső árnyék Inkscape-szűrővel gyorsan tudunk 3D formákat rajzolni, amelyek már csak finomigazításokat igényelnek. A tutorial elsősorban közepes fokozatban tartó Inkscape-felhasználóknak szól, de azért a kezdő fokozatot éppen csak meghaladókra is tekintettel van. Az illusztrációk részben rövid videókból állnak.


Üvegkehely. Üvegkehely Inkscape-módra

Néhány egyszerű elv alkalmazásával gyorsan készíthetünk üveghatású kelyhet az Inkscape szűrőire, azok szerkesztésére és pár látványmódosító trükkre támaszkodva. Közepes fokozatban tartó felhasználóknak szóló tutorial.

Stilizált madarak és növények. Madarak

A ceruza eszközhöz készített sajátmintánkkal és az útvonal menti mintarajzolás útvonal-effektussal könnyen rajzolhatunk stilizált madarakat és növényeket. Azokat a már megszokott Inkscape rutinokkal kifesthetjük és tájképbe illeszthetjük.


Gyertyás-fenyőágas karácsonyi kép. Karácsony Inkscape-pel

Egyszerű karácsonyi üdvözlőlap rajzolását mutatja be ez az Inkscape tutorial a hagyományos elemekkel: gyertyával, fenyőágakkal és felirattal. A tutorial kezdő-közepes szinten tartó Inkscape felhasználóknak szól.

Második példa szűrőszerkesztő használatára. Szűrőszerkesztő 2.

A Szűrőszerkesztővel foglalkozó második tutorialban egy képre történő elmozdítás kapcsán alapfokú tapasztalatot szerezhetünk a kapcsolatok átalakításáról és az általános szűrőbeállításokról. A tutorial kezdő Inkscape felhasználóknak szól.


Dobókocka rajza. Dobókocka

A leírás ismertet egy módszert, amellyel távlatot adhatunk sík felületeknek. A dobókocka lapjai az Útvonaleffektus-szerkesztő használatával készültek. A tutorial kezdő-közepes Inkscape felhasználóknak szól.

Példa szűrőszerkesztő használatára. Szűrőszerkesztő 1.

Ebben az Inkscape tutorialban alapfokú betekintést nyerünk a Szűrőszerkesztő működésébe a Tükröződő fény példáján. A tutorial kezdő Inkscape felhasználóknak szól.


Madár rajzfilmfigura. Rajzfilmfigura

Könnyen készíthetnek kezdő Inkscape-esek is szimpatikus rajzfilmfigurákat az Inkscape alapfunkcióinak egyszerű használatával.

Tulipán festmény részlete, virágfej. Tulipán

Ez az újabb Inkscape tutorial egy tulipán festését-rajzolását mutatja be. A leírás első fele eléggé részletes ahhoz, hogy kezdők is megpróbálkozhassanak vele, a második fele már feltételezi az első részben begyakoroltak alkalmazásának képességét.


Hóvirágcsoport rajza. Hóvirág

Ezt az egyszerű rajzot gyorsabban lehet elkészíteni, mint amennyi időbe a leírása került. Kezdő Inkscape felhasználóknak szól a tutorial, utalva az alapeszközök használati módjára is.

Zsámolyon kucorgó Q-betű képe. 3D Inkscape-pel

Ez tulajdonképpen két tutorial egyben, amely helyenként párhuzamosan mutat be kétféle elkészítési módot. Az egyik verzió rövidebb és célravezetőbb, de kevesebb Inkscape funkcióról szerezhetünk vele tapasztalatot. A másik verzió hosszabb, de mutat ötletet arra, mit tehetünk, ha nem várt eredménye lett egy műveletnek.


Inkscape és GIMP kombinációja

Madaras rajzfilm központi figurája. Rajzfilm

Az Inkscape nagyon megkönnyíti minden GIMP-tulajdonos dolgát, ha amatőr rajzfilmet akar készíteni. Az alapfigura elemei ugyanis igen könnyen átszerkeszthetők vele, és a mozgást ábrázoló képkockákat külön rétegekbe helyezve egymáshoz viszonyítva is láthatjuk az egyes fázisokat. A rajzolt-szerkesztett objektumcsoportjainkat bitképbe menthetjük, és rétegekként megnyitva a GIMP-ben GIF-mozgóképpé fűzhetjük össze.
A mozgóképes változat a címre kattintva látható.

 

Inkscape és GIMP

Ez a rövid ismertető elsősorban azoknak szól, akik többé-kevésbé jártasak a GIMP képszerkesztő használatában, de rajzolási lehetőségeiket ki szeretnék tágítani. Egy további rajzolóprogramról, az Inkscape-ről lesz szó. Néhány praktikus ötlet kezdő Inkscape-eseknek.

Lovas fotójának feldolgozása rajzzá. Lovas

A leírás egy GIMP-ből jött, kezdő Inkscape-es tutorialja, amely arról szól, hogyan állíthatunk elő látványos rajzot egy fotóból Inkscape vektorgrafikus rajzolóprogram segítségével. A rajz "utógondozását" akár magával az Inkscape-pel, akár GIMP-pel elvégezhetjük; mindkét verzióról szól az ismertető.


További leírások:

GIMP tutorialok I. -->
(Rajzok, festmények - Fotófeldolgozások - Mozgóképek)

GIMP tutorialok II. -->
(Betű, szövegek, gombok - Összefoglaló írások - Képnyelv - Apró tippek kezdőknek)

 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon