RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Képjátékok — Tutorialok 1.

Rajzok, festmények
Fotófeldolgozások
Mozgóképek

További GIMP tutorialok és írások -->
(Betű, szövegek, gombok - Összefoglaló írások - Képnyelv - Apró tippek kezdőknek)

Inkscape tutorialok és írások -->

Az alábbi tutorialok kezdő-közepes fokozatban tartó GIMP felhasználóknak íródtak. Egyes esetekben hosszabb lélegzetű, bonyolultabb lépéssorozat végrehajtását igénylő képek, mozgóképek előállítását is ismertetik, de ezekből kiragadhatók részletek, részmegoldások, a felhasználó tetszése szerint. A leírások zöme egészen részletes, hogy a kezdők is boldogulhassanak a segítségükkel. A közepes fokozatban járók pedig legfeljebb ötleteket meríthetnek belőlük, ha csak nagyjából áttekintik a munkamenetet.

Sok esetben arra is mutatnak példát, hogyan változtathatunk egy első kísérletre még sikertelen eredményen, hogy az tetszetőssé váljon, illetve milyen hibajavítási módokkal próbálkozhatunk.


 

Rajzok, festmények

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás GIMP 2.8 címke.

Akár elektronikus képeslapként is szóba jöhető húsvéti tojásokat rajzolhatunk gyorsan és könnyen a GIMP megjelenítő funkcióinak, vagy az ecsetdinamikának köszönhetően. A díszített síklapokból a Leképezés gömbre rutinnal készítünk 3D tojásokat.

Oszlopcsarnok fantázialényekkel.

GIMP 2.8 ecsetdinamika 1. 3D oszlop GIMP 2.8 címke.
GIMP 2.8 ecsetdinamika 2. Csavart torony GIMP 2.8 címke.
GIMP 2.8 ecsetdinamika 3. Fantázialények GIMP 2.8 címke.

Az új, 2.8-as GIMP sokkal gazdagabb ecsetkezelést tesz lehetővé, de többet is kíván a felhasználóitól, ha azok élni akarnak ezekkel a lehetőségekkel. A baloldali kép jóformán 90%-ban csak az ecsetdinamika kihasználásával készült, és sokkal egyszerűbb megrajzolni, mint ránézésre hinné az ember. Az első rész egy 3D egyenes oszlop rajzolását mutatja be, a 2. rész egy csavart tornyot, a 3. rész pedig egyszerű fantázialények rajzolását. Mindhárom esetben rövid tanulmány előzi meg a tényleges objektum-készítést. A leírás elsősorban közepes-haladó GIMP-felhasználóknak készült.


Földieper bokor GIMP-pel festve. Földieper festése GIMP 2.8 címke.

Ez a kép egérrel készült, és mindennémű kézügyesség nélkül. 95%-ban a GIMP-be eleve beépített rutinok felhasználásával festettem. A leírás elsősorban közepes fokozatban tartó GIMP-felhasználóknak szól, de azért annál részletesebb, hogy gerjessze a kezdő-közepes fokozatban tartók étvágyát is. A 10-részes, magyarázatokkal ellátott videótutorial elég hosszú, de talán érdemes legalább átnézni, ha valaki nem akar bajlódni a kép reprodukálásával.

Felfröccsenő víz pillanatképe GIMP-pel rajzolva. Vízcsobbanás (alapkép)

Ez a közepes fokozatban tartó GIMP-felhasználóknak szóló tutorial egy vízcsobbanás pillanatképének rajzolását mutatja be. Legfőbb érdekessége egy olyan technika ismertetése, amellyel az I-görbítés funkció használati köre nagy mértékben kitágítható. Ezenfelül a megszokottnál több olyan mérési-méretezési segédeszköz használatát is bemutatja, amelyek eleve bele vannak építve a GIMP-be.


GIMP-pel festett alma. Almafestés GIMP 2.8 címke.

Alapváltozatban, viszonylag kevés munkával és kevés rajztudománnyal festhető egy ilyen alma a GIMP-be épített funkciókra támaszkodva. Kezdő-közepes fokozatban tartó GIMP-felhasználóknak szóló leírás.

Polárkoordinátákkal készített négylevelű lóhere. Polárjátékok

A Polárkoordináták funkció egy speciális alkalmazási módjával tetszetős, szabályos alakzatokat rajzolhatunk. Ez a tutorial ismerteti a módszer elvét, és részletesen bemutatja egy négylevelű lóhere rajzolási módját. Kezdő-közepes fokozatban tartó GIMP-felhasználóknak szóló leírás.


Perspektivikus épületcsoport makettképe. Perspektivikus épület

A leírás bemutatja, hogy a GIMP funkcióira támaszkodva hogyan készíthetünk valószerű épületképeket segédvonalak és számolgatások nélkül, alaprajzból kiindulva. Kezdő-közepes fokozatban tartó GIMP-felhasználóknak szóló tutorial.

Gyertyás fenyőág karácsonyi üdvözlőlapon. Gyertyás üdvözlet

A leírás bemutatja egy hagyományos stílusú karácsonyi üdvözlőlap készítését, amelyen gyertya és fenyőág látható. Az alapkép további feldolgozásával a képből sokféle stílusú és hangulatú elektronikus képeslap állítható elő.


GIMPresszionistával rajzolt egyszerű bokor. Instant bokor

Egyszerű ujjgyakorlat bokor rajzolására a GIMPresszionista funkcióval készített "alapanyagokból". Kezdő-közepes fokozatú GIMP-felhasználóknak szóló leírás.

Ecsettel festett fa feldolgozatlan képe. Fa festése és rajzolásaGIMP 2.8 címke.

Ecsetekkel és GIMPresszionistával festett fa készítése, kezdő hobbiművészeknek. Középhaladó GIMP-felhasználóknak szóló leírás.


Absztrakt fraktálkép a GIMP fraktálszűrőivel készítve. GIMP fraktálok

Ez a leírás elsősorban a GIMP saját fraktálszűrőinek alapfokú használatát mutatja be, a Fraktálböngészőt, a Fraktálkövetést és az IFS fraktálkészítőt. Ezekkel nemcsak geometriai mintákat készíthetünk, hanem más jellegű képeink részleteit is előállíthatjuk. Középfokozatban tartó GIMP-felhasználóknak szóló tutorial.

Teliholdas éjjel a trópusi tengeren. Déltengeri tájkép

Ez a — kezdő-közepes GIMP-felhasználóknak íródott — tutorial utazás a trópusi tengervilágba. A tájképből csak a tengerfelszín és a fénytükröződés elkészítése munkásabb, ha több rétegből is szeretnénk válogatni, és összehasonlítani a variációkat, hogy a legszebbet válasszuk ki. A leírás végén egy egyszerű trükk is található, amellyel igen változatos hangulatvilágításokat adhatunk a már elkészült képünknek, kihasználva a Rétegekben adott lehetőségeket.


Hiperrealista stílusban festett szem. Szem festése  GIMP 2.8 címke.

Ez egy hosszabb tutorial, amelyben bemutatom, hogyan lehet élethűnek ható szemet festeni a GIMP-pel. Ha valaki csak stilizált szemet akar rajzolni, akkor is használható ez a leírás, mert akkor ki lehet hagyni belőle a finomrészleteket, de a kép összetevőivel akkor is érdemes számolni. A leírás közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak készült, az egyes funkciók alapismeretét feltételezi.

Felfújódó és habzó hólyag rajza. Felfújt hólyag

Ez a hosszabb lélegzetű tutorial (44 ábrával) bemutatja egy absztrakt, díszítő jellegű kép elkészítésének módját. A leírás eddig még nem tárgyalt GIMP funkciókat is használ: fraktálkövetés, folytonossá tétel, halványítás, kis csempe, érték terjesztése, lencsetorzítás. A tutorial alapvetően közepes fokozatban járóknak készült, de annál részletesebb, hogy kedvet csináljon a kezdőknek is.


Útvonalakkal készült vektorrajz. Virágos vektorrajz

Az Útvonalak funkcióval igen könnyű szép szabályos, sima élű alakzatokat rajzolni és azokat kontúrozni. A leírás feltételezi a GIMP alapfunkcióinak ismeretét, ezért inkább közepes fokozatban járóknak készült, bár több magyarázatot tartalmaz, hogy esetleg étvágygerjesztőként szolgáljon kezdőknek is.

Foltokból felépített arc útvonaleszközzel. Arc foltokból

Újabb példa az Útvonaleszköz használatára. Amatőr hobbirajzolók esetleg hasznosnak találhatják a bemutatott rajzolási módot, mivel az automatikusan gyakoroltatja az emberi arc lényegi részleteinek felismerését és kiemelését a környezetből.


Képregény stílusú arckép készítése egérrel, digitábla nélkül. Arc rajzolása egérrel GIMP 2.8 címke.

A tutorial bemutatja, hogyan lehet pusztán egérrel és néhány GIMP-funkcióval (pl. Útvonalak) képregény-szerű arcot rajzolni. A leírás kitér a felnőtt, szembőlnézetben ábrázolt szabványarc arányaira, a férfi- és női arcok közötti különbségekre. A tutorial feltételezi a GIMP alapfunkcióinak ismeretét, ezért közepes fokozatban járóknak készült.

GIMP-pel festett felhős tájkép. Egyszerű tájkép

A tutorial ismerteti egy egyszerű, és gyorsan elkészíthető tájkép készítésének lépéseit. A leírás feltételezi a GIMP alapfunkcióinak ismeretét, ezért elsősorban közepes fokozatban járóknak készült, de a kezdeti nehézségeken túljutott kezdőkre való tekintettel több részletre is kitér.


Stilizált arckép készítése Domborítással és színgörbe-manipulálással. Arc rajzolása

A tutorialhoz két melléklet oldal is tartozik. Az egyik melléklet oldal a stilizált arckép kiindulási alapját adó alapkép előállítására mutat be példát, a középső, főtutorial eme alapkép feldolgozásával foglalkozik, a harmadik, és szintén melléklet oldal pedig a feldolgozott arckép véglegesítésével, kiegészítésével, felöltöztetésével ismerteti meg az olvasót.
Hasonló módon előállított arcképek láthatók még a Stilizált arcok képsorozatban is.

Díszítő görbesorozat. Görbesorozat-dísz

A leírás egy gyors módszert ismertet arra, hogy hogyan állíthatunk elő díszítő jellegű görbesorozatokat a GIMP I-görbítés funkciójával és annak mozgókép-készítési lehetőségével. A tutorial közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak íródott.


Környezetét tükröző karácsonyfa díszgömb. Tükröző díszgömb

A tutorialban egy karácsonyfa díszgömböt készítünk, amely a pereménél visszatükrözi a környezetének képét. A leírás kezdő-közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak íródott.

GIMP-pel rajzolt, rojtos szélű vászon brokát háttér előtt. Suba a gubához

Foszladozó szélű, kirojtozódott vászon és brokát rajzolása a GIMPresszionista funkcióval. Kezdő-közepes fokozatban járó GIMP-felhasználók számára készült tutorial, amely egy felhasználói ecsetet alkalmaz. Eme utóbbi készítéséről a GIMPresszionista 2. összefoglaló írásból lehet tájékozódni.


GIMP-pel rajzolt üvegkristály. Üvegkristály I-II

Üvegkristály rajzolása a GIMP Szűrők/Görbítés és Színek/Görbék funkciójával. Kezdő-közepes fokozatban járó GIMP-felhasználók számára készült tutorial, amely a kép készítése mellett azt is bemutatja, hogyan segíthetünk magunkon, ha egy művelet nem a várt eredményt hozza. A leírás ugyanis nemcsak a célhoz vezető utat mutatja be, hanem a tévedéseket, és azok helyrehozatalát is.
Az I rész az alaprétegek készítését mutatja be, a II rész pedig a fénytörés és csillogás előállítását az alaprétegekből.

Vízcseppek rajzolása GIMP-pel. Víz rajzolása

Vízcseppek, pillanatfelvételnek ható kép készítése igen egyszerű, saját készítésű ecsettel. A leírás bemutatja az ecset készítési módját és a kép rajzolását. Közepes fokozatban járó GIMP-felhasználók számára készült tutorial, amelyet kezdők akkor tudnak hasznosítani, ha a honlap néhány egyéb leírásán már átküzdötték magukat.


Fátyol és füst rajzolása GIMP-pel. Fátyol és füst

Fátyol és füst készítése egyszerű, saját készítésű ecsetek alkalmazásával. A leírás bemutatja az ecset készítési módját és a fátyol festését. Kezdők számára is felhasználható, részletes tutorial.

Bolygó rajzolása GIMP-pel. Rajzolt bolygó

Légkörös bolygó rajzolása GIMP sajátminták és funkciók segítségével. Az alapötlet egy Photoshop tutorialból származik.
Kezdők számára is felhasználható, részletes leírás.


 

Fotófeldolgozások

Egy fotó és kétféle feldolgozása. Egy fotó — két hangulat  GIMP 2.8 címke.

A tutorial bemutatja egy fotó tárgyilagos, érzelemmentes feldolgozását, amely retusálásnak is megfelel, és egy művészi, feszült, nyomasztó érzéseket keltő változatát. Kezdő-közepes fokozatban tartó GIMP-felhasználóknak szóló leírás, amely példát mutat a komponensekre bontás használatára is.

Krampusz szobor részlete. Digitális régészet: krampusz az őserdőben

A leírás középhaladó GIMP-felhasználóknak szól. Első lépésben feldolgozunk egy fotót és domborúvá tesszük a részleteit, majd azután finomabb árnyalásokkal és fényezésekkel középkori amerikai vagy távolkeleti épület- és szobormaradványokhoz hasonlóvá tesszük.


Fotóarc kétlépcsős feldolgozása. Arcjáték

A leírás középhaladó GIMP-felhasználóknak szól. Első lépésben megváltoztatjuk egy fotóportré arckifejezését, második lépésben pedig idealizált képet festünk a feldolgozásból.

Fotóból készített poliéder mértani test. Poliéder fotó

A leírás középszinten álló GIMP-felhasználóknak szól. Bemutat egy módszert, amellyel egyes fényképek hatszöglapokkal határolt mértani testté, poliéderré alakíthatók.


Rossz minőségű fotó és restaurált változata. Éjjeli felvétel. Restaurálás fotóból (esetleírás)

A tutorial bemutat egy lehetséges példát arra, hogyan állítható helyre a saját fejünk "fényképezőgépe" által rögzített valódi látvány, egy éjszakai városkép, egy gyenge minőségű fotóból, amely mobiltelefonnal készült.

Vízcsepp hozzáadása fotóhoz. Mesterséges vízcsepp

A tutorialban egy fotó saját képanyagából lecsüngő vízcseppet készítünk, és hozzáadjuk a fotó kiválasztott részletéhez.


Szoborrá alakított fotó. Fotóból szobor

A leírás középhaladó szinten álló GIMP-felhasználóknak szól. Bemutatja, hogy alapszinten hogyan lehet szoborhatásúvá átalakítani egy portréfotót a GIMP néhány funkciója, és kézi árnyékolás segítségével.

Térhatásúvá alakított fotó. Sztereohatás

A leírás kezdő-közepes szinten álló GIMP-felhasználóknak szól. Arra alkalmas fotóból sztereohatású képet készíthetünk egyszerű GIMP-funkciókkal: rétegmaszkolással, árnyékolással és fényhatás alkalmazásával. Két, eddig nem ismertetett műveletet is bemutat ez a tutorial: a rajzvászon növelését és a régi fénykép dekorációt.


Saját mozgóecsettel készült grafika és fotó montázs. Ecsetgrafika

A leírás középhaladó szinten álló GIMP-felhasználóknak szól. Három részből áll: az első rész bemutat egy fotóarc átalakítási módot, amilyenről még nem volt szó ezen a honlapon, a második egy praktikus ecsetkészítési és használati módot mutat be, a harmadik pedig távirati stílusban ismerteti a tutorialkép elkészítésének menetét.

Lányfotó rajzzá alakításának egyik lehetséges módja. Négy rajzstílus

A tutorial négy egyszerű, könnyen alkalmazható rajzstílust mutat be, amelyek segítségével fotóinkat más és más hangulatú grafikákká alakíthatjuk. A tutorial közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak íródott.


Indexelt kép részlete. Fotógrafika 2.

A leírás bemutat egy egyszerű módszert arra, hogy hogyan készíthetünk pontgrafikát a célra megfelelő fotóból indexelt képpé alakítással. A tutorial közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak íródott.

Fotóból készített grafika, ceruzarajz legegyszerűbb változata. Fotógrafika1

A tutorial bemutatja a legegyszerűbb változatát annak, hogy hogyan készíthető fotóból ceruzarajz hatású kép. Kezdő-közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak.


Fotóból rajzzá, majd öregített freskóvá alakított kép. Fotóból freskó

A tutorial egy lehetséges példát mutat arra, hogy hogyan készíthető fotóból rajz, majd az hogyan alakítható át öregített freskóvá. Kezdő-közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak.

Zajcsökkentés szelektív Gauss elmosással. Zajcsökkentés

Ebben a leírásban kétféle zajcsökkentési móddal is megismerkedhetünk: a szelektív Gauss elmosással, és a folttalanítással.


Részben szelektíven élesített gyümölcstál képe. Szelektív élesítés

Ez a leírás egy olyan szelektív élesítési módszert ismertet, amellyel a fotónkon látható elemek körvonalait élesítjük csupán, de a kijelölési funkció alkalmazása nélkül. Előfordulhat ugyanis, hogy részletgazdagabb vagy nagyobb képek esetében a körvonalak kijelölésekor a program "lefagyhat". Az ismertetett eljárás kiküszöböli ezt a problémát, egyben a szelektíven élesített területek többféle módon is egyesíthetők az alapfotóval.
A szelektív élesítés mellett nem keményedik fel, nem lesz túl kontrasztos a felvételünk, és a zaj sem erősödik.

Üveghatású kéz képe. Üvegkéz

Ez a leírás rövidebben, csak a lényeges lépéseket írja le, hogyan lehet a példában bemutatott, öntött üvegnek ható kézfejet előállítani buborékos vízről készült felvételekból ollózva. A leírás végén rövid mozgókép mutatja be a jellegzetesebb stádiumok sorrendjét, és a végleges látvány kialakulását.


 

Mozgóképek

Mozgó lángú és fényudvarú gyertya. Mozgókép/Gyertyaláng mozgókép

Ez a mozgókép továbbfejlesztett változata egy előzőleg bemutatott állóképnek. A tutorial arról szól, hogyan készíthetünk részterületeiben mozgó képet kézi úton, a GAP csomag használata nélkül, egy többrétegű állóképből. Kezdő-közepes fokozatban tartó GIMP-felhasználóknak készült leírás.

Tűzijáték a Duna felett. Tűzijáték

Ez a tutorial kétoldalas; az első oldal a kiindulási képek készítését ismerteti, a második oldala pedig a tűzijátékos GIF mozgókép előállítását a GAP csomaggal. Két, eddig még nem tárgyalt GAP funkciót is bemutat: a név szerinti rétegkiválasztást, és a kijelölés alkalmazását. Közepes fokozatban tartó GIMP-felhasználóknak készült leírás. A baloldali kép csak illusztráció, a mozgókép a linkre kattintva tekinthető meg.


Villogó neonfényes mozgókép statikus változata. Mozgókép/Villogó neonfény: tanulságok

Ez egy hosszadalmasabb leírás, s bár tutorialként van megírva, mégsem annyira az eredménye az érdekes, hanem az, hogy több apró, meglehet nem egészen nyilvánvaló trükköt, elvet is tartalmaz, amely más GIMP-munkákban is hasznosítható, s bemutat két módszert is arra, hogyan boldogulhatunk, ha egy GAP szűrőnk hibás működést mutat. Ráadásul elkészítéséhez a GIMP 2.6.4-em alá beépülő GIMP Animation Package (GAP) for Windows 2.6.0-ás verzióját használtam fel.
A balra látható minta csak a statikus alapkép. A mozgó változat a címre kattintva tekinthető meg.

Kettős spirálmozgás mozgóképben. Mozgókép/Duplacsavar
||:Spiral:||-movie  English flag.

A leírás megismertet egy egyszerű trükkel, melynek alkalmazásával rétegeltolást ("Layer Shift") lehet szimulálni, és egy, már elkészült mozgássorozatot néhány képkockányi eltolással megismételtetni ugyanazon a mozgóképen belül. A tutorial a GIMP-ben közepes, a GAP mozgókép modulban pedig kezdő jártassággal rendelkező GIMP-felhasználóknak íródott.
A balra látható minta csak a statikus alapkép. A mozgó változat a címre kattintva tekinthető meg.


Sarki fény mozgókép statikus változata. Mozgókép/Sarki fény

A 2-oldalas tutorialban összetett mozgóképet készítünk 3 db 10-kockás mozgóképből és két egyrétegű állóképből. A mellékoldal a kiindulási forrásképek készítését mutatja be. A mozgóképi rész többféle hibajavítási és módosítási eljárást is ismertet, ha a kísérletünk elsőre nem sikerülne. A forrásképek készítése közepes fokozatban járó GIMP-felhasználóknak íródott, a GAP-rész pedég eléggé részletes ahhoz, hogy a GIMP Animációs csomag használatban jártalanok is elboldogulhassanak belőle.
A balra látható minta csak a statikus alapkép. A mozgó változat a címre kattintva tekinthető meg.

Szöveg mozgóképes elmosása. Statikus alapkép. Mozgókép/Elmosás

Mozgóképben folyamatosan elmosódó, majd visszaélesedő felirat készítése GIMP GAP 2.2.2.-vel. Az ismertetett elv alapján manuálisan, kockáról kockára magunk is elkészíthetünk egy ilyen GIF képet, ha nem installáltuk volna a Video Plug-int a GIMP alá.

A balra látható minta csak a statikus alapkép. A mozgó változat a címre kattintva tekinthető meg.


Mozgó forgástest állóképi megjelenése. Mozgó forgástest

A GIMP Animation Package (GAP) segítségével készült GIF mozgóképek. Dőlt tengelyű forgás (pl. végtelenített szövegszalag, földgömb) megjelenítése. Lényege az előkészített sík alapkép fokozatos léptetése, és a Leképezés gömbre funkció alkalmazása a Video Plug-in Apply filter on layer(s) (Szűrő alkalmazása a réteg(ek)re) keretén belül.
A balra látható minta csak a statikus alapkép. A mozgó változat a címre kattintva tekinthető meg.

Egyszerű mozgókép állóképi megjelenése. Egyszerű mozgóképek

A GIMP Animation Package (GAP) nélkül is készíthetünk GIF mozgóképeket, egyenként állítva össze a képkockákat a Rétegek ablak segítségével. A végtelen számú ismétlés, folyamatos lejátszás zökkenőmentessé tétele a képkocka sorozat visszatükrözésével oldható meg. A bemutatott példa a Lencse funkciót használja fel. A balra látható minta csak a statikus alapkép. A mozgó változat a címre kattintva tekinthető meg.


Rétegmaszk alkalmazásával készült mozgókép. Mozgókép II - Rétegmaszk alkalmazása

Ez a leírás egy egyszerű példát mutat be arra, hogyan maszkolhatunk egy tetszőleges réteget a GIMP Animation Package funkcióinak használatával. A balra látható minta csak a statikus alapkép. A mozgó változat a címre kattintva tekinthető meg.

Mozgókép statikus fedőképe. Mozgókép I.

Ebben a leírásban megismerkedhetünk azokkal a GIMP Animation Package (2.2.2) funkciókkal, amelyekkel hosszabb képkockasorozatból álló mozgóképet (ún. "animációt") állÍthatunk elő. A bemutatott, összesen 82 kockából álló példa részegységeiből külön-külön önálló, rövidebb mozgókép is előállítható.
Kiinduló képkocka-sorozat felhasználása a Video-ban, objektum mozgatása előre kirajzolt útvonal (Path) mentén, nagyítás-kicsinyítés, halványítás, betűnként felbukkanó szöveg, írógépes megjelenítés: ezeket az elemeket tartalmazza ez az összetett mozgókép.
A balra látható minta csak a statikus alapkép. A mozgó változat a címre kattintva tekinthető meg.


További GIMP tutorialok és írások -->
(Betű, szövegek, gombok - Összefoglaló írások - Képnyelv - Apró tippek kezdőknek)

Inkscape tutorialok és írások -->

 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon