RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

GIMP 2.6 és 2.8 — gyakorlati szempontok

Kiegészítés: magyarítás GIMP 2.8.2-vel

2012 szeptember

Régi és új GIMP nyitóoldala.

Az új, 2.8.0-s GIMP megjelenésével adódott néhány feladatunk, már ha használni is szeretnénk, de korábbi kedvenc szokásainkról sem akarunk lemondani. A leírás bemutatja a GIMP 2.8 magyar nyelvre átállítását, látványosabb 2.8-as témák alkalmazását, a régi GIMP és GAP visszanyerésének egy módját és egy-két ötletet, hogyan hasznosíthatjuk a világhálón már fennlévő, de még a régi 2.6-os GIMP-re íródott tutorialokat a 2.8-as verzióval.

A leírás Windows 7 alatt futó GIMP verziókra vonatkozik, egyetlen tapasztalat, a szerzőé alapján, de talán adhat ötleteket másoknak is, vagy felbátoríthatja őket a kísérletezésre.

A leírás elsősorban olyan GIMP-felhasználóknak szól, akik már eddig is használták a GIMP-et, de annak mostantól fogva régi változatát, valamelyik GIMP 2.6.x verziót. A tutorial az alábbi fejezetekre oszlik:

Telepítési tapasztalatok és magyar nyelv beállítása, valamint GIMP 2.8.2 kiegészítés
Új GIMP 2.8 témák használata
GIMP 2.6 visszatelepítése és GAP visszanyerése
GIMP 2.6 tutorialok hasznosítása GIMP 2.8-cal

Telepítési tapasztalatok és magyar nyelv beállítása, valamint GIMP 2.8.2 kiegészítés

Mielőtt telepítenénk az új GIMP-et, másoljuk át egy külön az erre a célra nyitott mappába a felhasználói műveinket: a saját ecseteinket, gimpresszionista ecseteinket, színátmeneteinket stb., mert a telepítés során esetleg elveszíthetjük őket. Ezek általában a C:\Users(Felhasználók)\User(Felhasználónév)\.gimp-2.6\ mappában található almappákban vannak. A sajátecseteink a brushes, a Görbék funkcióban elmentett beállításaink a curves stb. almappában lelhetők fel.

Töltsük le magunknak a világhálóról a GIMP 2.8.0 példányának windowsos, telepítővel ellátott példányát. Ha a gimp.org ajánlását követjük, akkor ez a sourceforge.net-en érhető el, mint gimp-2.8.0-setup.exe (már megjelent az újabb verzió, a 2.8.2-es is). Ha tudjuk, mentsük is el, hátha később még szükségünk lenne rá, és a mentett példányból telepítsünk, a szokásos módon.

Ennek során láthatjuk, hogy a telepítő program első lépésként törli az előző GIMPünket, ha volt, például valamelyik GIMP 2.6.x verziót, amely a C:\Program Files (x86) mappában volt.

Az új GIMP 64-bites verzió, ezért a C:\Program Files mappába települ, és a régi GIMPünkből átveszi azokat a fájlokat, amelyeket használni tud. Nekem megjelent a régi sajátecsetek egy része, és a saját színátmenetek.

De azért ne lepődjünk meg, ha az új verzióban nem találjuk meg a beépülő moduljainkat (például a GAP-ot), vagy ha egyes saját felhasználói fájljaink ugyan megfelelő helyre kerülnek a GIMP 2.8-ban, vagy oda betölthetők, de nem tudjuk használni őket, mert nem hívhatók be. (Például a Gimpresszionistához készített saját ecseteink nem jelennek meg a Gimpresszionista ablakában, még ha ott vannak is a C:\Felhasználók(Users)\Felhasználó(User)\.gimp-2.8\gimpressionist mappában.)

Majd alább megnézzük, hogyan nyerhetjük vissza a régi 2.6.x-es GIMPünket, hogy azért annak a szolgáltatásait is tudjuk használni.

1. videó Tájékoztató a honlapvideó használatáról. nyelv.mp4 (962 kB)

Kattints a Videohasználat gombra!

00:00-00:29 Nyissuk meg az új GIMP-ünket. Ha nem magyar nyelvre eleve beállított verziót töltünk le, akkor angolul fog bejelentkezni (GNU Image Manipulation Program). Kattintsunk az Edit (Szerkesztés) gombra, s annak legördülő menüjéből válasszuk a Preferences-t (Beállítások). Onnan válasszuk ki az Interface-t (Felhasználói felület). Nagy valószínűséggel a Language (Nyelv) a System Language-en (Rendszer nyelve) áll. Kattintsunk rá, és a menüből válasszuk ki a Hungarian (hu), azaz Magyar nyelvi csomagot, majd nyomjunk OK-t. Erre felvillan egy kis ablak, jelezve, hogy újra kell indítani a GIMP-et, hogy a módosítások életbe tudjanak lépni. Zárjuk tehát be a GIMP-et, majd nyissuk meg újra.

00:30-00:48 Láthatjuk, hogy egy vegyes nyelvű GIMP-et kaptunk, ha a 2.8.0-t telepítettük. A menüsor, és sok más felirat is angol, de beljebb haladva az almenük felé már magyar szöveggel találkozunk. Például a Beállítások ablakában már magyar a szöveg, vagy a Color (Színek) menüje zömében, de nem teljesen az.

00:49-01:05 A Windows (Ablakok) menüjében legalul váltogathatjuk kattintással a GIMP-ünket az egyablakos-többablakos mód között (Single-Window Mode).

A GIMP 2.8 új müködéséről magyar nyelvű összefoglaló videót is láthatunk a Videotanfolyamtól, ha minden újdonságra kíváncsiak vagyunk.

Időközben elérhető lett a GIMP 2.8.2-es verzió, amely már teljesen magyar nyelvű. Magam részéről a iPON-ról töltöttem le, és egyszerűen telepítettem, azaz felülírtam a meglévő 2.8.0-s verziót (amelyben már persze be volt állítva a magyar nyelvi csomag használata). Megnyitás után az új verzió teljesen magyarul jelent meg.

Új GIMP 2.8 témák használata

Az alapértelmezett (Default) GIMP téma, amelybe öltöztetve van a program, eléggé lehangoló látvány. Szerencsére már vannak új témák az új, 2.8.-as GIMP-hez, letölthető ZIP-fájlok: Themes for GIMP 2.8 vagy a Better Themes for GIMP 2.8.

A második hivatkozáson találhatók az újabb, szebb témák. Sajnos a zömük eléggé sötét színű. A letöltött tömörített fájlokat több helyre is kicsomagolhatjuk. Az előző hivatkozásokat egy angol nyelvű videótutorialból vettem, amely bemutatja a témaváltoztatás egyik módját. Nekem az nem működött, ezért most bemutatok egy másikat, amely viszont nálam jól fut.

1. ábra

Új GIMP témák.

2. ábra

Mappák a Beállításokban.

Én a tömörített fájlokat a C:\Felhasználók(Users)\Felhasználó(User)\.gimp-2.8\themes mappába csomagoltam ki. Nyissuk meg a GIMP 2.8-at, és menjünk a Szerkesztés —> Beállításokhoz (Edit —> Preferences). Annak ablakában legalul kattintsunk a Mappák kinyitó nyilára (2. ábra), majd a legalsó Témákra.

3. ábra

Témák mappái.

Jobboldalon felül láthatjuk (3. ábra), milyen mappákból olvassa ki a GIMP a témákat. Jó esetben ott van a C:\Users (Felhasználók)\User (Felhasználónév)\.gimp-2.8\themes mappa is, ahová kicsomagoltuk az új témákat.

Ha nincs ott, akkor nyissunk új mappát a bal felső piros nyíllal jelzett ikonra kattintva (4. ábra), majd az elérési út beviteli mezőjétől jobbra eső gombbal tallózással válasszuk ki a felhasználói 2.8-as témamappát, és OKézzunk a tallózás ablakában.

4. ábra

Új mappa felvétele a témamappák közé.

5. ábra

Témaválasztás.

Ezután a Beállítások ablakában kattintsunk a Felhasználói felület alatti Témára, s a jobboldalon válasszunk ki egy témát, pl. az Afterhours-t, amely bőrbe csomagolva készült ez a tutorial, majd OKézzunk (5. ábra). Zárjuk be a GIMP-et, majd újra nyissuk meg. Akkor már az új témába öltözve fog megjelenni (6. ábra).

Végigpróbálhatjuk az összeset, hogy kiválasszuk a nekünk tetszőt, de minden esetben be kell zárni, majd újraindítani a GIMP 2.8-at.

6. ábra

GIMP 2.8 új témába öltöztetve.

GIMP 2.6 visszatelepítése és GAP visszanyerése

A gimp.org-on ajánlanak egy módszert arra, ha meg akarjuk tartani a GIMP 2.6.x-ünket is, de én mást próbáltam ki. Persze, a telepítő program nekem is törölte a régi GIMP 2.6.4-emet (a 2.8.0 telepítésekor, és a 2.8.2-es felülíráskor is), de mivel a telepítésre szánt programjaimat általában el szoktam menteni, hogy később, szükség esetén újratelepíthetők legyenek, ezért megvolt még a gimp-2.6.4-i686-setup.exe is.

7. ábra

Régi GIMP verzió telepítők forrása.

Ha valaki eredetileg a 2.6.x-es változata letöltésekor nem a Mentést választotta, hanem a Futtatást, ezért nincs meg a setup.exe programja, még most segíthet magán. Például a FileHippo.com-on megtalálja ingyen a régebbi verziókat is. Az illusztráción történetesen a 2.6.8 telepítőjét lehet éppen letölteni, de az oldal jobb felén rákattinthatunk a többi verzióra is.

Okulva az esetleges veszteségből, most először mentsük el magunknak a nekünk tetsző setup.exe-t. Biztos, ami biztos, telepítés előtt készítsünk visszaállítási pontot a Windows-unkban.

Nekem sikerült egyszerű újratelepítéssel visszaraknom a gépemre a GIMP 2.6.4-emet is, amely a C:\Program Files (x86) mappába települ. A GAP-omat és a régi témákat nem kellett újratelepítenem, mert azok fájljai még a helyükön voltak. Beindítás után, úgy tűnik, csaknem hibátlanul működik a régi GIMP-em is, bár olyan sok funkciója van, hogy természetesen nem tudtam mindet ellenőrizni, csak szúrópróbaszerűen. A GAP-om működni látszik, az alap-GIMP funkciói is, megtalálhatók a sajátecseteim, még a Gimpresszionistában is, és használhatók. Eddig két hiányosságot tapasztaltam csak: a 2.6-ban a Dokumentumok előzménye üres marad, és a "Legutóbbi megnyitásánál" nem találhatók képek azután sem, hogy dolgoztunk már a 2.6-tal, viszont ha a 2.8-at nyitjuk meg, akkor abban megtaláljuk a Legutóbbi megnyitásánál (Open Recent) a 2.6-ban készített képeinket. Ezen felül egyes funkciók (pl. karikatúra) olykor-olykor jóval lassabban bukkannak elő első ízben azután, hogy a 2.6.x-ünket megnyitottuk. Sokáig kell várni, amíg a program be tudja hívni, utána viszont már a régi módon, gyorsan használható, amíg ki nem lépünk a régi GIMP-ből. A 2.8.2 telepítése utáni 2.6 visszatelepítés után azonban eme utóbbi hibát nem észleltem.

8. ábra

Régi GIMP a monitoron.

Mivel mindenkinek más és más konfigurációjú számítógépe tud lenni, ezért mindenki saját felelősségére próbálkozzon csak ezzel a módszerrel. Még mindig segíthetünk magunkon a telepített program(ok) törlésével (uninstall), és újra telepítésével, vagy a rendszer visszaállításával. Persze, ha valaki letakarította a gépéről a régi GIMP maradványait (vagy egy rendszertisztogató program eltüntette), akkor a GAP-ot vagy egyéb beépülő modulokat, a témákat, és a sajátecseteket, -színátmeneteket stb. az erre a célra előre készített másolati mappából vissza kell telepítenie. A 8. ábrán a GIMP 2.6.4-es képernyőképe látszik a GAP (Videó) használata közben.

GIMP 2.6 tutorialok hasznosítása GIMP 2.8-cal

Rengeteg tutorial van fenn a hálón, amely a régi GIMP-re készült, de az újra — idő hiányában — még keveset írtak. De azért a régi tutorialok is hasznosíthatók az új GIMP-pel, mivel az zömében továbbvitte a régi GIMP tudományát, változatlan formában, és csak kevés olyan új elem van, amelyből látszólag hiányzik a 2.6-os GIMP egynémely tudománya.

Nézzük például mindjárt az Ecset eszközt, amely igen nagy fejlődésen ment keresztül. A többlet tudása nem zavar, legfeljebb azokat nem kell használni a régi tutorialokban, csak az a zavaró, ha valami látszólag elveszett.

A régi GIMP-ben más, és kevesebb ecset volt, de a tutorialok adott ecsetekre és méretezésekre vonatkoztak, például az enyémek is. Nézzük az alábbi táblázatot:

9. ábra

Régi és új GIMP ecsetek összehasonlító táblázata.

Az ábra bal felén a 2.6-os GIMP néhány ecsetneve, mérete és képe látható. A jobboldalon a GIMP 2.8 ecsetképe, ecsetneve és méretezése. A táblázatból látható, hogy ha egy tutorialban a Circle 19 régi ecsetre hivatkoznak, s azt 1,00-es méretezéssel adják meg (a táblázatban ekkor nincs megadva külön méretezési adat), akkor a GIMP 2.8-ban a 2. Hardness 100 éles körvonalú ecsetet kell kiválasztani, a méretét pedig (Size) 19-re állítani, ami a régi ecset nevében szerepelt is.

Ha a régi GIMP-ben elmosódott szélű ecsetet, pl. a Circle Fuzzy 19-est használtuk, de 5,00-ös méretezéssel, akkor a 2.8-as GIMP-ben a 2. Hardness 050 ecset kell 5*19=95-ös méretezéssel. A többi Circle ecsetnél is jól elboldogulunk ezzel az átszámítással.

Egy másik példa az ecsetdinamikáról szól. A GIMP 2.6-ban könnyedén tudtunk olyan ecsetvonásokat készíteni, amelyek egy ecsetet véletlenszerű méretszórással, folyamatos színváltozással, elszórtan terítenek szét a vásznon. Ezt persze a 2.8-ban is meg tudjuk tenni, de annak gazdagabb ecsetkezelése miatt egy kis munkát kell befektetnünk, ha közelíteni akarunk a 2.6-os látványhoz.

00:00-00:28 (l. 2. videó) A GIMP 2.6 Ecset ablakában a Circle (11)-es ecsetet 2,00-re méreteztem, az Ecsetdinamika beállításai szerint az Átlátszatlanság a Nyomással változik, a méret pedig Véletlenszerűen, az Elszórás be van kapcsolva, és 5,00-re lett beállítva a mértéke. Színátmenettel fogunk festeni, amihez a Full saturation spectrum CCW, azaz az óramutató járásával ellenkező teljes telített spektrum nevű színátmenetet állítottam be, az ismétlődésének Hossza 100 képpont, és Háromszöghullám szerint ismétlődik. Ezzel a beállítással lett megrajzolva a jobbra látható korongcsoport.

00:29-01:34 Megpróbálunk hasonló mintázatot készíteni a 2.8-as GIMP-pel. Az Ecsetek közül kiválasztjuk a 2. Hardness 100-at, a méretét (Size) 22-re állítjuk, mert a Circle 11-es ecsetet 2-esre méreteztük, azaz az új rendszerben 22 lesz a megfelelő nagyság. Ha duplán kattintunk a tizedesvessző előtti, vagy utáni számcsoportba, akkor azt egyszerre kijelöljük és felülírhatjuk (+ Enter). Nézzük meg az Ecsetdinamikai beállításokat (Dynamics Options). A Fade, azaz Elhalványulás most nem csak az átlátszóság változására utal, mint azt fogjuk később látni, hanem bármilyen tulajdonság folyamatos változása szóbajöhet. Az Elhalványulás hossza (Fade length) az alapértelmezett 100 képpont. Az ismétlés alapértéken None, azaz Nincs, de most a legördülő menüjéből válasszuk ki a Háromszöghullámot, a Triangular wave-t.

2. videó Tájékoztató a honlapvideó használatáról. dinamika.mp4 (2,67 MB)

Kattints a Videohasználat gombra!

A Színbeállításnál (Color Options) válasszuk ki az első Full saturation spectrumot, az Elszórás mértékét (Amount) írjuk át 5,00-re.

Vegyük észre, hogy nem a megszokott, 20,0-as távolság lesz egy-egy ecsetpötty között, hanem csak az ecsetszélesség 10,0 %-a. Írjuk át 20,0-ra (+ Enter). Ugyancsak nem a megszokott Ecsettel indul a GIMP, hanem Festékszóróval (Airbrush), ezért az Eszköztáron válasszuk ki az Ecsetet.

01:35-02:09 Kezdjünk el festeni (most egy átlátszó rétegbe rajzoltam a 2.6-os ecsetablak képe fölé). Látjuk, hogy semmi sem történt, csak az előtér fekete színével húztunk egy csíkot. Vonjuk vissza a műveletet. Nézzük meg, mi lehet a baj. A Dinamikánál (Dynamics) a Pressure Opacity van beállítva. Ha belenézünk a lehetőségeinkbe, nem találunk közvetlenül megfelelőt. A dinamikák legödülő menüjének alján nyissuk meg az Ecsetdinamikák ablakát. Abban nyissunk egy új dinamikai összeállítást. Egyelőre Névtelen lesz a neve. Ebben az Átlátszatlanságot (Opacity), a Méretet (Size), Dölésszöget (Angle), Színt (Color) stb. változtathatjuk a Nyomás (Pressure), Sebesség (Velocity) stb. szerint.

02:09-02:20 A GIMP 2.6-ból már megszokhattuk, hogy az Átlászatlanság (Opacity) Nyomás (Pressure) szerinti változása alapértelmezésben be van kapcsolva az Ecsetdinamikában. Próbáljuk ki itt is. A Size (Méret) változzon Véletlenszerűen, azaz Random módon. Még a Színnél (Color) kell beállítanunk azt, hogy a színátmenetünk egyik végétől a másikig oda-vissza változzon az ecset színe, és ne véletlenszerűen, mert a GIMP 2.6-nál nem így volt. Próbáljuk ki a Fade-et, hogy láthassuk; itt inkább Lineáris változást jelent, mintsem elhalványulást.

02:21-03:08 Az újabb próbánál látszik, hogy a festékszóróról ecsetre váltáskor nem vettem észre, hogy az ecsetnél nincs bekapcsolva az Elszórás. Vonjuk vissza a műveletet, és javítsuk ki a hibát. Na, most már közeledünk a célhoz. Ezért érdemes fekete háttérre váltani: fekete előtérszínnel Ctrl+, (vessző) gyorsbillentyű-kombinációval feketére festettem az átlátszó réteget. Azon már jobban látszik az eredmény. Majdnem jó, csak jóval nagyobb méretkülönbségek vannak a pöttyök között, mint amekkorát a GIMP 2.6 produkált. Ezért érdemes a saját dinamikánk komponálásakor bekapcsolni még a Méretnél (Size) az Átlátszatlanság (Opacity) szerinti változást is, amelynek valamelyest "csillapító" hatása van, és csökkenti a méretkülönbségeket a pöttyök között.

Gyors példaként ezt már jónak is tekinthetjük. Lehet még finomítani az eredményen, mivel minden vezérlőparaméter (Nyomás, Sebesség stb.) karakterisztikáját is lehet külön-külön állítani, de ez most túl messzire vezetne, hiszen csak elvi ismertetésről van szó.

03:09-04:15 Adjunk nevet a dinamika kompozíciónknak, például legyen Random Size Gradient, utalva a véletlenszerű méretváltozásra és a színátmenettel (gradient) történő kifestére. Természetesen magyar nevet is adhatunk, ha tudunk, de most az túl hosszú lett volna. Az Eszközbeállítás ablakában a Dinamikák között (Dynamics) már látszik a művünk, csak a kiválasztásban szerepel még a Névtelen. Menjünk vissza a Dinamikák ablakához, és Frissítsük (Refresh dynamics) a készletet. Most már az Ecsetbeállítások ablakában is olvasható az új dinamikánk neve.

3. videó Tájékoztató a honlapvideó használatáról. kettos.mp4 (57 kB)

Kattints a Videohasználat gombra!

A 3. videó összesen csak két képet tartalmaz, videónak feldolgozva, hogy tetszés szerint lehessen váltogatni közöttük. Az első képkocka a GIMP 2.6-os beállításokat mutatja az eredménnyel együtt, a második pedig a 2.8-asat.


A képek előállításához GIMP for Windows 2.6.4 és 2.8.0 képfeldolgozó programot használtam a sourceforge.net jóvoltából.


 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon