RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

A színek hatása 3. Fekete, szürke, fehér, barna

2009 április
Al Pacino a Keresztapában.

Forrás: Burnt Roti

Kezdjük mindjárt a legsötétebbel, a feketével. Hatalom, elegancia, hivatalosság, halál, ördög és misztérium: mily kiválóan összeolvadnak egymással a baloldali képen, ahol Al Pacino öltözött feketébe a Keresztapa II című filmben. Az összetett hatáshoz persze kellettek a kiváló színészi képességek is, de természetes, hogy a kosztümtervező feketében gondolkodott, mert eme jelenségeket a fekete színnel szeretjük szimbolizálni.

Kényelem és védelem érzetét is kelti, s a fenti filmben szereplő család élete kényelemről és védelemről is szól, de csak egyes kiválasztottak számára. A feketét passzív színnek is tartják, amely megakadályozhat a növekedésben és a változásban.

Komoly, konvencionális szín, rejtélyes és kifinomult. Egyesek szexuális felhangokat is felismerni vélnek benne, mindazonáltal Európában a gyász színe. A címertanban is ennek kifejezésére használják.
A félelemmel és az ismeretlennel (fekete lyuk) is kapcsolatba hozzák. Régebben a jó kisfiút fehérben, a rossz kisfiút feketében ábrázolták. Nagyon hivatalos, elegáns és presztízsszín.

Csak néhány ismertebb, bevett szókapcsolat arra utal, hogy a köznyelv azért szereti a kellemetlen dolgok leírására használni: feketeleves (még hátralévő, kellemetlen esemény), fekete özvegy (kannibál hírű pókfajta), fekete macska (balszerencsét hoz).


Forrás: Some rights reserved:
Creative Commons by-nd
jon_a_ross

Szürke és fekete macska.

A fekete és a fehér között helyezkedik el félúton a szürke. Sokan egyértelműen negatív színnek tartják, s ebben hasonlít a feketéhez. Az el nem kötelezettség, az elkerülés, a részvétel hiányának a színe is, mivel sem nem fehér, sem nem fekete (szürke gazdaság, szürke középszer). Ezen a vonalon továbbmenve magányosságot is képes jelenteni. Ha viszont ugyanezt pozitív értelemben nézzük, akkor a függetlenség és az önbizalom színe is. A hivatalosság egyik jelzőszíne úgyszintén a szürke. Az elegancia is meg tud jelenni szürkében, különösen az újabb kori króm- és acélcsillogásban. A természet is használja: magyar szürke marha, szürke galamb, szürke gém, szürke farkas, szürke egér.

Szürke csillogás.

Ki ne hallott volna "szürke eminenciásról", a háttérben meghúzódó, befolyásos tanácsadóról vagy döntéshozóról, aki az események alakulásába titkon, vagy nem hivatalosan bele tud szólni? Először François Leclerc du Tremblay-re, Richelieu kardinális (eminenciás) jobbkezére alkalmazták. Tremblay kapucinus barát volt, s mint ilyen, halvány barna (bézs) színű, csuklyás (kapucnis) kámzsában járt. Ezt a színt akkoriban még szürkének (gris, grise, francia) nevezték. (Most már sejthetjük, miért cappuccino a közkedvelt kávéital neve....)

Szürke kép színes változata.

Azért ne felejtsük el, hogy az unalom kifejezetten ebben a színben ködlik fel sokak elméjében, ezért inkább csak akkor használjuk ezt a színt a képeinken, ha azok tartalmának az használ.

Forrás: Some rights reserved:
Creative Commons by-nc-sa
mandaloo

Menyasszonyi ruha.

A fehér a legvégső tisztaság színe. Ártatlanságot, szűziességet és puhaságot is sugall. Nem véletlenül szeretik a menyasszonyt ebbe a színbe öltöztetni.

A jóság, a fény, a tökéletesség és a sikeres kezdet színe. Egyesek a biztonságot is a fehérhez kapcsolják. Ezeket a mondanivalókat jól megragadja a Gyűrűk urában szürke Gandalf átváltozása fehér Gandalffá.
A címertanban a hűséget, tisztaságot, egyszerűséget jelenti. Béke- és kényelemérzetet kelt, kiűzi az elméből a megrázkódtatást okozó gondolatokat, feloldja az elszigeteltséget. Ha viszont túlzásba visszük a vásznunkon alkalmazott fehér mennyiségét, akkor azzal éppen ellenkező hatást érhetünk el, mert a fehér hideg, elszigetelő szín is egyben. Ez arra utal, hogy a fehér pozitív hatásai akkor érvényesülnek, ha a háttérben kontrasztként valamilyen más szín áll, vagy ha a fehér a háttere más színnek.
A szabadságot és a teljes nyíltságot is szeretik ezzel szimbolizálni.

Forrás: Some rights reserved:
Creative Commons by-nc-nd
Dia™

Barna égbolt.

A barna a föld, és végül is az otthon színe. Ebben a megnyilvánulásában stabilitás- és biztonságérzetet kelt. Az egészségességgel is kapcsolatba hozzák.

Lélektani értelemben többségünkben állhatatosság, rendületlenség, egyszerűség, barátságosság, megbízhatóság képzetét kelti.
Negatívabb értelmezései közé tartozik a földhöz ragadtság, érzelmi elzárkódás, az érzelmek elrejtése és a világtól való elvonulás.

A fehéret és a szürkét inkább hideg színnek tekintjük, de megítélésükben nem húzódik éles határvonal hidegségük vagy melegségük megítélésének tárgyában. Ugyanilyen kettősség tapasztalható a feketéhez és a barnához viszonyulásban is, bár ezeket inkább meleg színnek vélik.

A fekete, a fehér, a szürke és barna jó háttérnek, a többi színre irányítják a figyelmet. Ezt érdemes figyelembe vennünk, ha képzőművész hajlamainkat szeretnénk kiélni a GIMP segítségével.

 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon