RSS 2.0 értesítő RSS 2.0

Keresés a honlapon
.

Legfrissebb oldalak

GIMP-pel festett húsvéti tojások. Húsvéti GIMP tojás
Húsvéti tojások festése egérrel és GIMP rutinokkal.
Hópehely motívum. Hópehely motívumok
Klónozás és alakítás Inkscape szűrőkkel.
Oszlopcsarnok fantázialényekkel. 3D oszlop
Csavart torony
Fantázialények
GIMP 2.8 ecsetdinamikával rajzolt oszlopok és fantázialények.
Absztrakt csigaház képe. Csigaház és társai
Alakzatcsoport ráfektetése tetszőleges útvonalra. Inkscape tanulmány és tutorial.
3D fogaskerekek. 3D fogaskerekek Inkscape-pel
Az Inkscape "Mozgás" kiterjesztés használatának egyik módja.
Régi és új gimp nyitólapja. GIMP 2.6 és 2.8
Néhány gyakorlati szempont a GIMP 2.8 használatával kapcsolatban.
  Fölfelé mutató nyíl.

Wilber.
A képek a GIMP 2.2.15, 2.4.2, 2.6.4 és 2.8 programmal, illetve Inkscape v0.47.1 programmal készültek a
Sourceforge logo.
és az Inkscape.org jóvoltából.


Creative Commons License
Adatvédelem
Utolsó frissítés: 2014 április

Képjátékok — Zajcsökkentés/Tutorial

2008 március

Zajos és zajcsökkentett kép.

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a képünk zajos ugyan, de nem annyira, hogy a háttér elmosását kellene alkalmaznunk a kép minőségének javításához, vagy pedig a fotónk fontos területén, a témában jelentkezik a zaj, vagyis a teljes elmosáshoz nem is tudjuk folyamodni. Ebben az esetben használhatók jól a GIMP programba beépített zajcsökkentő funkciók.

Két ilyen funkciót mutat be ez az írás:
Szelektív Gauss elmosás
Folttalanítás

1. ábra

Kiinduló kép .xcf kiterjesztéssel elmentett változata.

Nyissuk meg a képünket, majd mentsük el .xcf kiterjesztéssel, ami a GIMP saját képformátuma.

2. ábra

Zajos terület kinagyítása.

Jobbra látható a négyszeresére kinagyított kép egy részlete, ott, ahol jól látszik a felvétel szemcsézettsége, különösen azért, mert közben növeltem az eredeti fotó színeinek telítettségét (hogy a fáradt színek helyett élénkebbet kapjak), s ettől még erősödött is a zaj. Ha nagyobb méretben akarjuk megjeleníteni a képünket, akkor a szirmok mellett jelentkező szemcsézettség még a fotózásban járatlan szemlélőket is negatív irányban befolyásolja a kép megítélésében, hacsak tudat alatt is.

 

Szelektív Gauss elmosás

3. ábra

Rétegek ablaka.

Érdemes egy és ugyanazon képen belül több réteggel dolgoznunk, hogy gyorsan és könnyen összehasonlíthassuk a zajos, és a különféle módokon zajcsökkentett képeinket. Ezért a Párbeszédablakok legördülő menüjéből kattintsunk a Rétegek sorra. Erre a 3. ábrán látható ablak fog felbukkanni.

Az ablak alsó sorában balról a negyedik gombra kattintva (Másolat készítése a rétegről, majd hozzáadása a képhez) megduplázhatjuk az alapképünket, amelynek másolata a felső sorba fog kerülni, és a drappos-szürke háttere azt jelzi, hogy most ez az aktív rétegünk, minden további műveletet ezen fog elvégezni a program, amíg más rétegre nem váltunk át. Ha a réteg sorára kétszer rákattintunk, akkor új nevet is beírhatunk a rétegre, mint én tettem, hogy könnyebben kiigazodhassunk majd a későbbiekben. A másolati rétegnek ezúttal a Szelektív Gauss nevet adtam, mert ezzel a zajcsökkentő funkcióval próbálkozunk először.

4. ábra

Szelektív Gauss-elmosás ablaka.

A Szűrők menüjéből az Elmosás címszó alatt kattintsunk a szelektív Gauss-elmosás sorra. Erre felbukkan a 4. ábrán látható ablak. Az előkép ablakában láthatjuk, hogy a beállításaink milyen eredménnyel járnak majd. Az elmosás sugarára a lehető legkisebb, még eredménnyel járó értéket célszerű beállítanunk, ha nem akarjuk, hogy a fontosabb részleteink is lényegesen elmosódjanak. Ez most a 3 képpontos értéket jelentette. A maximális változásra a lehető legkisebb, de még hathatós értéket választottam, szintén a túlzott elmosás elkerülése céljából.

Ha a felbukkanó ablakunk előnézeti képét túl kicsinek találjuk az áttekintéshez, akkor magát az ablakot kinagyíthatjuk a peremére vagy a sarkára állva kattintással és húzással, s ettől a kép nagyobb részét vagy akár egészét is láthatjuk a paraméterek próbálgatása közben.

5. ábra

Zajcsökkentett kép.

Az 5. ábrán a zajcsökkentett kép részlete látszik. Ha összevetjük a 2. ábra még zajos részletével, azonnal láthatjuk, hogy nem hiába dolgoztunk. (Az oldal tetején egymás mellett is látható a két részlet.)
Fölfelé mutató nyíl. Ugrás a lap tetejére.Fel

Ezzel tulajdonképpen készen is vagyunk, de még kipróbálhatunk egy másik fajta zajcsökkentési módszert is, illetve utólag még élesíthetünk is a képünkön.

Hogy könnyen össze tudjuk hasonlítani a módszereket, maradjunk ugyanebben a képben, és a Rétegek ablakában (l. 3. ábra) kattintsunk az eredeti, kiindulási képünkre (a példában Háttér a neve), hogy ez legyen az aktív rétegünk, és ismét a Rétegek ablak alsó sorában balról a negyedik gombra kattintva készítsünk róla másolatot. Ez a Háttér rétegünk fölé fog kerülni. Kattintsunk kétszer a sorára, majd adjunk új nevet a rétegnek, például azt, hogy "Folttalanítás", és nyomjunk Enter-t.

 

Folttalanítás

6. ábra

Kiemelés folttalanítással.

Most az előző lépésben elkészített, "Folttalanítás" nevű rétegen fogunk dolgozni.

A Szűrők legördülő menüjéből a Kiemelés alatt kattintsunk a Folttalanításra. Erre a 6. ábrán látható ablak fog felbukkanni a képernyőnkön. A program az ábrán látható paraméterekkel dobja fel az ablakot, ha a GIMP program beindítása óta még nem használtuk ezt a funkciót, és nem változtattuk meg az értékeit.

Emlékezzünk rá, hogy a szelektív Gauss elmosáshoz 3-as sugárértéket használtunk: a játék és az összehasonlítás kedvéért hagyjuk meg a Folttalanításnál is ezt az adatot, nemkülönben a felkínált fekete- és fehér-szintet is. Nyomjunk OK-t.

7. ábra

Zajcsökkentett kép.

Felületes ránézésre nincs nagy különbség a szelektív Gauss elmosással, és a folttalanítással (7. ábra) kapott eredmény között. Az oldal alján viszont, ahol a képekre rákattintva a kinagyított változat is megtekinthető, már látszik, hogy jelen esetben a szelektív Gauss elmosás adott jobb eredményt. Ez nem mindig van így, vannak olyan felvételek, ahol fordított a helyzet. Ha nincs még nagy gyakorlatunk, érdemes mindkettő módszert kipróbálnunk más és más paraméterekkel, amíg optimális eredményt nem kapunk.

Utólag természetesen még élesíthetjük is a képünket, különféle élesítési módokkal (például szelektív élesítéssel, amelyről szintén olvasható leírás ezen a honlapon is.) Az egyszerűség kedvéért most azonban csak a Maszk életlenítése funkciót alkalmaztam a Szűrők menüjéből a Kiemelés alatt, de csak a virág középső, porzós részén, amelyet előzőleg szabadkézi kijelöléssel, lágy széllel (10 képpont) kijelöltem. A Maszk életlenítésének paraméterei a következők voltak: sugár: 5,0, mérték: 0,80, küszöbszint: 0.

Ha elégedettek vagyunk már a képünkkel, akkor a fölösleges rétegeket kiejthetjük (például az eredeti fotónkat is, ha az arról készült .xcf változaton dolgoztunk). A Rétegek ablakban rákattintunk a törlendő réteg sorára, majd az ablak alsó sorának jobb szélső gombjára kattintva töröljük a réteget, és az utolsó megmaradó rétegünket más formátumban (pl. .jpg, .png stb.) elmentjük.
Ha viszont meg akarjuk egy ideig még őrizni az összes réteget, akkor a nekünk tetsző végleges rétegre kattintsunk rá, majd Ctrl+C gombokat lenyomva készítsünk róla másolatot a vágólapra, s ezután a Szerkesztés menüjéből a Beillesztés másként alatt kattintsunk az Új kép sorra. A GIMP erre Névtelen címmel elkészít egy új képet, amelyet tetszőleges névvel és kiterjesztéssel elmenthetünk (Fájl alatt a Mentésre kattintva).

Az alábbi négy felvételre kattintva a fotók nagyobb méretű változatai is megtekinthetők, amelyeken jobban látszanak a különbségek. A bal felső kép az eredeti fotó, a jobb felső a telítettebb és szelektív Gauss elmosással keletkezett kép, a bal alsó a telítettebb felvétel folttalanításával készült, a jobb alsó pedig a szelektív Gauss elmosással zajcsökkentett változat részlegesen élesített formája.

8. ábra Eredeti kép

9. ábra Szelektív Gauss elmosás

Kiindulási alapkép. Szelektív Gauss elmosás telítettség növelése után. Kiemelés folttalanítással. Szelektíven elmosott és élesített kép.

10. ábra Kiemelés folttalanítással

11. ábra Szelektív Gauss elmosás és élesítés

Hozzászólás feliratú gomb [Hogyan?]


A kép előállításához GIMP for Windows 2.4.2 képfeldolgozó programot használtam a sourceforge.net jóvoltából.


 
Kezdőlap | GIMP tutorialok 1. | GIMP tutorialok 2. | Inkscape tutorialok | Képsorozatok | Honlaptérkép | Pihentetőül | Kapcsolat | Lap tetejére

Creative Commons License
Ahol másként nincs jelezve, a honlap tartalma a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Licenc feltételei szerint használható fel.
Szerző: Improcyon